Castelul de la Ciucea, care găzduiește Muzeul Memorial Octavian Goga, rămâne în proprietatea CJ Cluj

de | | 2 Minute

Castelul de la Ciucea, cel care găzduiește Muzeul Memorial Octavian Goga, rămâne în proprietatea Consiliului Județean Cluj. După mulți ani de litigii, procesul a fost câștigat definitiv. 

Începând din această lună, octombrie 2017, după mai mulți ani în care castelul de la Ciucea a fost obiectul unor litigii, Consiliul Județean Cluj a câștigat în mod definitiv procesul cu privire la domeniul Goga din Ciucea.

Castelul găzduiește Muzeul Memorial „Octavian Goga” și reprezintă un important punct de atracție pentru cei care vizitează Clujul, precum și un spațiu valoros din punct de vedere cultural și istoric.

Începând din anul 2005, complexul muzeal a devenit obiect de litigiu, urmașii Veturiei Goga demarând acțiuni de revendicare a acestuia. După numeroase termene de judecată (24 la număr), în anul 2012, cererea urmașilor de revendicare a fost respinsă, fiind considerată neîntemeiată de către o instanță din București, fără ca hotărârea să fie definitivă, la momentul respectiv. După încă un apel înaintat de către urmașii Veturiei Goga la Curtea de Apel București, acțiunea acestora a fost admisă, constatându-se că donația Veturiei Goga spre Statul Român este lovită de nulitate absolută. Consiliul Județean Cluj a înaintat recurs, însă în octombrie 2015, această acțiune a fost respinsă.

Pentru a putea prelua efectiv bunurile de Ciucea, urmașii Veturiei Goga au înaintat în 2016 încă o acțiune la Tribunalul Cluj, solicitând restituirea integrală a complexului muzeal din Ciucea. Solicitarea a fost respinsă, iar aceștia au înaintat apel. Curtea de Apel Cluj a respins însă apelul ca fiind nefondat, iar decizia este definitivă.

Astfel, pe 6 octombrie 2017, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, anunța câștigarea definitivă a procesului privind Castelul de la Ciucea.

„Este o mare victorie a Consiliului Județean, locul firesc al acestui castel cu o simbolistică aparte pentru toți românii fiind în proprietatea noastră, în domeniul public al județului Cluj. În plan concret, această decizie mai mult decât salutară a instanței ne va permite să realizăm o serie de investiții, lucru imposibil câtă vreme castelul făcea obiectul unui litigiu”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

În următoarea perioadă, CJ Cluj va iniția demersurile necesare pentru reînscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, acest lucru realizându-se conform testamentului văduvei marelui poet. Veturia Goga a donat în anul 1966 Statului Român, prin testament, domeniul de la Ciucea în scopul declarat al înființării unui muzeu dedicat memoriei lui Octavian Goga, care să promoveze opera și activitatea acestuia.

muzeul memorial octavian goga ciucea cluj

Informații primite de la Biroul de presă al Consiliului Județean Cluj
Fotograf: Codruta Georgescu – voluntar in cadrul proiectului Clujul Vazut Altfel