Poftiți cultură! 10 motive să mergeți sâmbătă la Noaptea Muzeelor
Oamenii care nu iubesc ceea ce fac trăiesc doar în weekend-uri. Și există presiunea socială de a face ceva Sâmbăta. De a ieși, a-ți da check-in, a posta poze cu cer senin, a intra în localuri exclusiviste și a te închide în carapacea superficialității. Dacă nu ai chef de ieșit în oraș, îți comanzi pizza care îți e livrată tot mai aproape de pat iar noțiunea timpului devine difuză așteptând deznodământul telenovelei preferate.
În seara asta te întrebi ca de obicei, eu unde ies ca să uit cine sunt sau să mă dau drept altcineva? În club e varianta câștigătoare de cele mai multe ori. Și nu condamnăm nevoia de zbâțâială, muzică bună care îți trece prin toți porii și licori îmbietoare pe care le împarți cu prietenii. Dar parcă azi ai vrea altceva…
Fă ceva diferit, alege îți accesezi acea parte a personalității pe care o păstrezi doar pentru sărbători și onomastice. Citește, cercetează, du-te la expoziții, participă la ateliere creative și consumă artă în toate formele ei. Azi e despre noaptea în care am devenit mai cult, despre ocolul muzeelor în câteva ore și sute de imagini întipărite pe retină despre tezaurul națiunii noastre.
De ce să mergi la Noaptea Muzeelor?
Pentru că-i gratis, e primul argument care îți vine în minte. E gratuit transportul, ghidajul, intrarea și mai ales, e gratuit să îți cultivi gusturile. Lumea se adună din toate mediile sociale despre care credeai că e imposibil să conviețuiască sub același acoperiș.
Arta îi unește și îi mișcă din loc în loc, prin tot orașul. Arta formează comunități în care tot ce contează e senzația că participi la cevă măreț. Artiștii au găsit metoda de a trăi veșnic. Iar tu, consumatorul, ești parte a procesului de inspirație și creație.
Așadar, pe lângă motivul evident prezentat mai sus, intuim și alte 10 motive pentru care ai vrea să renunți la semințele din fața blocului și să participi la Noaptea Muzeelor:
#1 Tablourile nu prind viață și nu te amenință dacă nu le înțelegi profunzimea;
#2 Expozițiile nu îți dau lucrare de control neanunțată și nu au pretenția să le știi pe de rost toate detaliile tehnice;
#3 Animalele din cadrul vivariului nu te vor mușca dacă le faci poze din profilul avantajos;
#4 Dinozaurii nu o să te alerge prin holurile Muzeului de Paleontologie, și nici nu o să te înghită cu tot cu ghiozdanul în care ascunzi pufuleți;
#5 Pentru a nu se repeta, istoria e bine să fie știută!;
#6 Dacă crezi că nu o să primești în viața asta un inel cu diamant, măcar ai ocazia să vezi toate pietrele prețioase la Muzeul de Mineralogie;
#7 Dacă nu mai știi cine ești și identitatea de sine devine confuză, la Muzeul Etnografic o să parcurgi toate stadiile evoluției neamului
#8 Te-ai săturat de reclame și televizor cu diagonala prea mică? Facultatea de Teatru și Televiziune proiectează filme realizate de studenți la Cinema Dacia.
#9 Selfie-ul tău nu o să fie parte a expozițiilor de fotografie. Dar o să înveți că există și alte lucruri interesante de pozat.
#10 Se anunță o noapte interesantă pentru cel puțin 10 oameni. Norocoșii vor înopta într-una dintre camerele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, având cina asigurată și compania unui artist celebru.
Bonus: Cică e cool să mergi la muzeu, așa că pune-ți tenișii preferați că ai de umblat în 20 mai!
Instituțiile care participă la acest eveniment, precum și programul activitățiilor organizate de către acestea, le găsiți aici: Noaptea Muzeelor 2017 Cluj
P.S. Lasă în comentariu o poză cu tine, având cearcăne de la consumul exagerat de artă!
Foto: Noaptea Muzeelor 2017 Cluj, Instagram: @reptilegramis, @peteoswald, @pillaloaqui, @thesacreddimension, @madicrispop, @emma_petrowski