Plimbându-ne prin Cluj am descoperit comori | Ceasul din turn
În aglomerația specifică zonei centrale a orașului privirile trecătorilor sunt furate de multe detalii frumoase. Timpul de așteptare a autobuzelor se transformă în clipe de încântare și revelație, în momente emoționante în care descoperi orașul așa cum nu l-ai mai văzut până acum. Dacă-ți educi atenția poți observa atâtea lucruri frumoase încât te vei întreba dacă acestea sunt aievea sau imaginația se întrepătrunde de realitatea imediată într-un joc fascinant și captivant. Însă nu, detaliile fac parte din registrul realității urbane, nimic nu este trucat, totul este accesibil și perfect armonios cu peisajul viu, care mișună de oameni și mașini.
În acest context mereu schimbător, sunt lucruri eterne, cele care ancorează orașul în actualitate și-i amintesc de originile sale, de timpurile primordiale care i-au dat naștere și l-au creeat așa cum este acum. Chiar dacă este situat la o înălțime impresionantă care îl înnobilează și îl însingurează, turnul cu ceas pe de Palatul Reduta rămâne un vestigiu important pentru oraș și pentru Transilvania.
Din ceața care îl acoperă, din tăcerea care-l domină, turnul cu ceas de pe clădirea în care se află astăzi sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei asistă la zilnic la ,,spectacolul” urban care se desfășoară mai jos, pe strada Memorandumului.
În lumina veacurilor…
Valoarea turnului este dată de ceasul care deja de aproape 280 de ani veghează precaut trecerea timpului la noi în urbe. Istoricii afirmă că acesta este cel mai vechi ceas de turn din județul Cluj, unul dintre cele mai vechi din întreaga Transilvanie și din România. 75 de ani a rămas suspendat în timp, cu limbile inerte, încremenite. A fost reparat în 2015, redândui-se capacitatea de a măsura cu precizie trecerea implacabilă a timpului în ,,cetate”. Supus în prezent unor lucrări de renovare, istoria ceasului coboară adânc în negura veacurilor a căror durată a măsurat-o. Datează din secolul XVIII, a schimbat de-a lungul existenței sale două locații și a supraviețuit marilor evenimente istorice care au marcat destinul țării.
Viața ceasului începe în anul 1740. Amplasat inițial pe vechiul turn în stil baroc care împodobea fațada principală a Bisericii ,,Sfântul Mihail”, ceasului i-a fost găsit în scurt timp un alt loc în peisajul arhitectonic al Clujului, fiind mutat pe turnul Porții Mănășturului. Acest turn se afla la intersecția actualelor străzi Memorandumului, Emil Isac și Samuil Micu. La mijlocul secolului al XIX-lea, ceasul este mutat în turnulețul de pe Palatul Reduta, unde se află și astăzi.
Ce-o fi cu acel ceas din turn?
Este pentru măsurarea duratei. A duratei lungi și a duratei scurte a istoriei noastre, cea care ne-a purtat prin clipe învolburate și a adus pacea pe care ne-am dorit-o. Acum ceasul rămâne din nou încremenit, stă în expectativă, așteptând o finalitate, un deznodământ. Până lucrările de renovare și reparare la care este supus se vor sfârși, ceasul va domina orașul, asistând tăcut la transformările care au loc în jur, la oamenii mereu grăbiți care pășesc apăsat pe caldarăm, la frământările vechi și noi care macină destinul citadinilor și a orașului.
Sursă: istoricul Tudor Sălăgean