Piata Mihai Viteazul

de | | 3 Minute
Traim intr-o perioada in care alimentatia sanatoasa este tot mai mult o problema. Peste tot gasim produse alimentare cu aditivi nesanatosi ale caror consum duce la o multime de probleme de sanatate.In acest context s-a dezvoltat piata produselor biologice, care in cativa ani a devenit tot mai cautata.Daca stam si ne gandim, produsele biologice naturale nu au disparut niciodata. Ele au fost in tot acest timp prezente in pietele agroalimentare din fiecare oras.Odata cu aparitia supermarket-urilor unde gasesti tot ce vrei, indiferent de anotimp sau ora, pietele agroalimentare au inceput sa-si piarda din clienti si din popularitate.

Dintotdeauna, Piata Mihai Viteazul a insemnat un centru important al comertului clujean. Inca din 1904, pe locul actualei Piete Mihai Viteazul era plin de tarabe din lemn acoperite cu prelata, unde comerciantii isi vindeau produsele, in mare parte alimentare.

Initial, piata se numea István Széchenyi, din 1919 numele i-a fost schimbat in Mihai Viteazul. In perioada anilor ’50, aspectul Pietei Mihai Viteazul a fost schimbat, construindu-se o serie de blocuri, actualul cinematograf Florin Piersic (fostul Republica) si ulterior hala agroalimentara.

Situata la parterul complexului LEU, Piata Agroalimentara Mihai Viteazul se intinde pe o suprafata de 3.000 de mp. Zilnic, in Piata Agroalimentara Mihai Viteazul putem gasi de la legume si fructe pana la branzeturi, carnuri sau flori, majoritatea direct de la producator.Piata Mihai Viteazul este un loc important de intalnire pentru o multime de comercianti si producatori ai orasului.

Pentru majoritatea, piata este mai mult decat un loc de vanzare a marfii, devenind a doua casa unde comerciantii si producatorii devin o mare familie, un loc unde se leaga prietenii frumoase sau se isca diferite conflicte, uitate repede de obicei.

Dupa cum spuneam, ca intr-o familie. Nu?!In ciuda faptului ca hala pietei este una moderna, care respecta conditiile sanitare impuse si care sporeste confortul comerciantilor de orice fel, vanzarile nu sunt pe masura asteptarilor. Majoritatea dau „vina” pe supermarket-uri care le „fura” clientii prin oferta bogata si variata de produse disponibile oricand.

„Mai demult era mai bine” este probabil cea mai intalnita replica in Piata Mihai Viteazul. Dar nostalgia vremurilor trecute nu-i face sa-si piarda speranta. Mai ales acum cand lumea incepe sa fie preocupata de un stil de viata sanatos, iar in piata isi fac aparitia tot mai des persoane tinere, nu doar cei obisnuiti cu „facutul pietei”.

Pentru majoritatea clujenilor, Piata Mihai Viteazul este un punct important al orasului. Asa cum e, cu bune sau cu rele, este un loc de care oricine isi aduce aminte cu drag. Foarte multi clujeni plecati, de fiecare data cand se intorc in oras, merg in Piata Mihai Viteazul, pentru ca le lipseste.

Le lipseste mirosul specific de legume si fructe, le lipseste sentimentul simtit acolo, le lipseste tot zumzetul de fundal. Pentru ca toate acestea ii fac sa se simta cu adevarat acasa!

DSC_0082
DSC_0093
DSC_0103
DSC_0113
DSC_0123
DSC_0139