Pestera Vadu Crisului

de | | < 1 Minute

Peştera Vadu Crisului

I. Tipul traseului:

Traseu recomandat pentru orice categorie de vârstă şi în special pentru pasionaţii de speologie şi natură. Se realizează doar sub îndrumarea ghidului, în grupuri de minim 10 persoane.

Căi de acces: cu trenul Cluj-Napoca – Oradea, la 300m de halta CFR Peştera.

Durata traseului: 1 zi;

II.Activităţi de agrement: speologie, plimbări, drumeţii;

III.Descrierea traseului

Situată la doi paşi… mai mari de Cluj, Peştera Vadu Crisului (numită şi Peştera Zichy) se află în munţii Pădurea Craiului, pe malul stâng al Crişului repede, la 3 km de Şuncuiuş şi Vadu Crisului. Cel mai simplu se poate ajunge aici cu trenul, halta CFR Peştera fiind la doar 300m distanţă de locaţie. De altfel, acesta e şi modul în care peştera a fost descoperită în anul 1903: datorită construirii căii ferate în apropiere.

Traseul turistic al peşterii se întinde pe o lungime de aprox. 600m (din lungimea totală a peşterii de aproape 3km), fiind amenajat cu scări şi punţi – aşadar, echipamentul special nu este necesar. Totuşi, în sezonul ploios se recomandă cizme de cauciuc sau alt tip mai solid de încălțăminte.

Pârâul care străbate galeria subterană iese din peşteră şi formeză Cascada Vadu Crisului.

Aflată în custodia Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, peştera poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00, cu un ghid asigurat. (contact ghid: 0744.512926)