Parcul Etnografic National ,,Romulus Vuia”.
Pe langa sectia pavilionara, gazduita in Palatul Reduta de pe Memorandumului 21, Muzeul Etnografic al Transilvaniei include si o sectie in aer liber. Este vorba despre Parcul Etnografic National ,,Romulus Vuia”, care este si primul muzeu in aer liber din Romania, infiintat la 1 iunie 1929.
Cu o suprafata initiala de 75 de hectare, parcul a fost proiectat de catre etnograful Romulus Vuia astfel incat sa cuprinda gospodarii rurale originale, locuite de tarani.
In perioada 1929 – 1940, o serie de constructii au fost transferate in Parcul Etnografic: Casa din Vidra, Troita din Lupsa, Gospodaria din Telciu si, in mod suprinzator poate, o stana din Poiana Sibiului impreuna cu ciobanul si 75 de oi. Tot acum, a fost deschis si restaurantul muzeului, Gaudeamus.
Din pacate insa, Al Doilea Razboi Mondial a adus cu sine distrugerea majoritatii constructiilor din Parcul Etnografic, la sfarsitul acestuia ramanand foarte putine constructii.
La aproape 10 ani dupa razboi, s-a realizat o restructurare inovatoare a planului tematic al parcului, abandonata insa partial din cauza intampinarii unor obstacole. Prin ajustarea planului, s-au infiintat totusi:
1. Sectorul tehnic – include instalatii tehnice si ateliere taranesti inca din secolele XVIII-XX
2. Sectorul gospodariilor taranesti traditionale reprezentative pentru zone etnografice din Transilvania, cu mai multe constructii datate in perioada secolelor XVII-XX.
Obiective muzeale
Printre obiectivele muzeale de interes ale Parcului Etnografic, putem enumera Biserica de lemn din satul Chirales, jud. Bistrita-Nasaud, complexele mestesugaresti de la Preuteasa si Harnicesti, cuptor pentru ars varul din Baba, fierariile din Rimetea si Varzari, mai multe piue de ulei, precum si oricare dintre gospodariile prezente, caci fiecare vine cu farmecul si caracteristicile sale.
Parcul Etnografic National ,,Romulus Vuia” este o oaza de liniste intr-un oras in plina dezvoltare, intr-un secol al vitezei si al progresului cu orice pret. Aici, timpul e mai „molcom” si mai rabdator. Aici, te rupi de cotidian si te scufunzi intr-o lume a florilor de camp, a casutelor din lemn, cu prispa, a nucilor si merilor care te ascund pe timpul verii de caldura soarelui si devin opere de arta pe timp de iarna…