Palatul Rhédey din Cluj: „casa cu lanțuri” devenită sală de teatru | Clădirile Clujului

de | | 4 Minute

Palatul Rhédey din Cluj: „casa cu lanțuri” devenită sală de teatru | Clădirile Clujului

Povești de viață, spectacole de teatru și momente istorice cutremurătoare au conturat zidurile Palatului Rhédey din Cluj. Cu palatul, toți clujenii se știu din vedere, chiar dacă nu i-au știut sau reținut numele până acum.

„Când am participat pentru prima dată la un tur ghidat al Clujului, am început să văd cu alți ochi străzile, zidurile, clădirile vechi din oraș. Câte povești la tot pasul!” – un prieten.

Casa cu lanțuri devenită sală de teatru

Aflată în Piața Unirii, în capătul străzii Napoca și vizavi de fostul Hotel Continental, de această clădire se leagă începuturile instituțiilor clujene de teatru.

Înainte de a-și atrage oaspeții cu spectacole de teatru, însă, Palatul Rhédey din Cluj se ridica în stil eclectic pe locul a patru case de patricieni clujeni care se aflau în acest spațiu pe la începutul anilor 1500. Pe-atunci, actuala stradă Napoca se numea Ulița Fânului, căci zona de deal a actualelor cartiere Zorilor și Mănăștur era o zonă de fânațe pentru vechiul Cluj. Clădirea era cunoscută la vremea respectivă sub denumirea de Casa cu lanțuri dintr-un motiv practic: zidurile sale dinspre Ulița Fânului (str. Napoca) erau protejate cu lanțuri, căci pe-acolo treceau carele cu fân.

Palatul Rhédey din Cluj: „casa cu lanțuri” devenită sală de teatru | Clădirile Clujului
Foto: Palatul Rhédey (stânga) și fostul Hotel Continental (dreapta) dinspre Str. Napoca – spre Piața Unirii

În același secol XVI, prin anii 1590, aveau loc cele mai vechi reprezentații teatrale din Cluj (datate), însă acestea erau doar ocazionale. Conform unui document al vremii, se atestă participarea judelui orașului la spectacole de comedii puse în scenă de studenți, iar la unul dintre primele spectacole atestate la Cluj, în clădirea Colegiului Unitarian, ar fi participat chiar și principele Gabriel Bethlen.  

Sărim un secol, iar prin anii 1680-1690 clădirea este cumpărată de aristocratul László Székely. Sub supravegherea soției acestuia, Sara de Bulușd, clădirea este refăcută în 1698 – motiv pentru care în curtea interioară a Palatului Rhédey a fost păstrat până în ziua de azi blazonul Sarei.

După încă un secol, în anul 1792, avea loc prima reprezentație de teatru în Palatul Rhédey în urma inaugurării oficiale, aici, a primei săli din Cluj în care urmau să se desfășoare în mod regulat spectacole de teatru (lua ființă astfel prima instituție teatrală clujeană). Această permanentizare a teatrului clujean a fost posibilă cu sprijinul financiar al baronesei Rhédey Johanna, care a donat sala de bal a palatului, iar spectacolele erau susținute de trupa de teatru condusă de Gyorgy Aranka.

Palatul Rhédey din Cluj

Saloanele culturale, o modă frumoasă a vremurilor trecute

Știm că în secolul al XVIII-lea avea loc o nouă „unificare” a casei cu lanțuri cu alte trei case vecine de pe Ulița Fânului. Ulterior, János Rhédey, proprietarul clădirii la acel moment, îi adăuga acesteia încă un etaj. Această strategie, de a achiziționa mai multe clădiri vecine și de a le transforma apoi în palat, a fost preluată de la familia Bánffy, care făcuse deja același lucru. Noul palat permitea acum organizarea saloanelor culturale, care erau o adevărată modă a acelor vremuri, în rândul aristocraților. Familia Bánffy își primea oaspeții într-o sală a actualului Muzeu de Artă, familia Tauffer ținea astfel de întruniri culturale în casa din Piața Muzeului, familia Petricevich-Horváth în clădirea actualului Muzeu Național de Istorie a Transilvaniei.

Johanna Rhédey era pasionată de cultură, ținând în sala de bal a Palatului un salon muzical și literar. Aflăm de la istoricul Tudor Sălăgean, în Ziua de Cluj, că baroneasa era mai „liberală”, salonul familiei Rhédey devenind „cel mai strălucit și cel mai frecventat”, fiind un loc de întâlnire pentru doamnele din înalta societate clujeană și ofițerii din armata imperială. Totodată, se pare că baroneasa era și proprietara unui bordel aflat pe str. Inocențiu Micu Klein.

Un personaj extravagant care a donat Teatrului această sală de bal.

Palatul Rhédey din Cluj

Stâlpii împușcați din fața Palatului Rhédey din Cluj

Un capitol trist și cutremurător al poveștii Clujului este marcat de monumentul Stâlpii împușcați, aflat aici, în fața Palatului Rhédey. Cele șapte piese cilindrice, turnate în bronz, opera sculptorului Liviu Mocan, poartă în mod simbolic urmele unor gloanțe. Alături, pe două plăcuțe de bronz, putem vedea gravate numele celor 27 de eroi martiri ai Revoluției de la 1989 din Cluj-Napoca. »» Stâlpii Împușcați din Piața Unirii – un răspuns la frecventa întrebare „Oare ce-o fi cu ei aici?

Deși denumirea inițială a palatului, cea de „Casa cu lanțuri” avea o altă semnificație, privind în treacăt stâlpii și vechiul palat clujean, un gând se strecoară: prețul a fost scump, însă lanțurile au fost în cele din urmă rupte – prin cultură, prin mult curaj.

Palatul Rhédey din Cluj - Stâlpii împușcați

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Foto: Cluj.com
Informații istorice: BJC – Memorie și cunoaștere locală, enciclopediavirtuala.ro

Articole recomandate


Foto: (Sus) Plăcuța memorială realizată de arhitectul Lajos Pákey, inaugurată cu ocazia împlinirii în anul 1892 a 100 de ani de la prima reprezentație a primei instituții teatrale clujene, în 1792; (Jos) Blazonul lui Rhédey, cu inițialele RJ și semnul coroanei de nobil cu nouă perle (rangul de conte).