Palatul Berde, bijuteria din inima Clujului | Clădirile Clujului

de | | 3 Minute

Palatul Berde

Dacă locuiești în Cluj, cu siguranță ai trecut cel puțin o dată pe lângă Palatul Berde, una dintre clădirile emblematice ale orașului, care înfrumusețează malul Someșului datorită prezenței sale impunătoare.

Palatul a fost construit la sfârșitul secolului XIX, în 1891, în stilul Secession, la comanda unui important om de afaceri al Clujului, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj – Samuel Benigni, care provenea dintr-o familie de măcelari.

Sursă foto: http://22zile.castelintransilvania.ro/?p=1453

Stilul Secession face parte din secesiunea vieneză, fiind de fapt rezultatul mișcării artistice din Viena, de după anul 1897. Mișcarea avea denumirea oficială „Vereinigung Bildender Künstler Österreichs, Secessionˮ„Uniunea Artiștilor Plastici din Austria, Secesiune”. Această mișcare reunea artiști plastici, pictori, arhitecți și graficieni. Stilul secession este mai puțin folosit în România, însă se întâlnește în zona Ardealului și foarte puțin în zona de sud, în București și Constanța.

Istoria denumirii palatului

Palatul Berde a fost numit inițial după numele omului de afaceri din Cluj, astfel numele palatului era Being. După doi ani de la finalizare, proprietarul a luat decizia de a vinde palatul. Astfel, aceasta a ajuns în posesia familiei Berde, care este și denumirea actuală a palatului. Minunatul palat este înzestrat cu turle grațioase și cu elemente de influență neoclasică și barocă, având parter și două nivele.

Aflat pe Strada Horea, numărul 1, la capătul podului de peste Someș, Palatul Berde face parte dintr-un complex arhitectural, alături de palatele Babos, Elian și Széki. Ultimul palat construit dintre cele patru este Palatul Berde.

Palatul Berde

Sursă foto: http://manastur.info/palatele-elian-si-berde/ (În prim plan – palatele Elian și Berde, iar în plan secund palatele Babos și Széki)

Aceste palate, alături de maiestuosul hotel Astoria au fost construite pentru a oferi un alt aer Clujului, un aer mult mai modern Străzii Mari, numită pe atunci Nagy Utca.

Sursă foto: http://ceascadecultura.ro/ServesteArticol.aspx?idart=397

Deși palatul Elian se află vizavi de Palatul Berde, cele două nu pot fi confundate, deoarece „la ultimul etaj, de o parte și de alta a axului principal al clădirii, în partea superioară a ancadramentelor ferestrelor se află câte un blazon cu litera B, de la Benigni”, după cum spune istoricul Horațiu C. Damian.

Sursă foto: http://manastur.info/palatele-elian-si-berde/

Palatul Berde, în prezent

Chiar și în zilele noastre, Palatul Berde este la fel de impunător ca și în momentul în care construcția a fost finalizată, deoarece se lucrează la reabilitarea fațadelor clădirilor. Așadar, clădirea cu aură de mister, atrage privirile și stârnește curiozitatea trecătorilor, pentru aflarea câtor mai multe informații despre ea, fiind o bijuterie prețioasă, aflată chiar în inima Clujului.

Se poate observa o diferență uluitoare a aspectului clădirii, unde aceasta a fost reabilitată. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatul final, care cu siguranță va fi pe măsura așteptărilor.

Azi, de la parterul Palatului Berde puteți să vă luați o cafea foarte bună și vă puteți alege vacanța mult visată, pentru că există o agenție de turism.

Palatul Berde

Palatul Berde

Alexandra Pricop, redactor Cluj.com

Fotografii actuale: Cluj.com
Informații și fotografii istorice: manastur.info, 22zile.castelintransilvania.ro, orasulcluj.ro, ceascadecultura.ro

Alte articole recomandate:
Palatul Babos din Cluj
10 palate în Cluj: descoperim clădirile istorice ale orașului (Partea I)
Palate în Cluj: alte 12 clădiri istorice ale orașului (Partea a II-a)