Oser, bazar cu lucruri gratis sau garage sales – soluții pentru clujenii care vor să scape de lucruri
Am învățat că obiectele au valoarea pe care le-o oferim noi, nici mai mult, nici mai puțin. Și că noi, oamenii, avem tendința de a le atribui tot felul de roluri și funcții mai mult sau mai puțin reale. Uneori, adunăm prea multe obiecte în jurul nostru și lăsăm prea puțin loc pentru oameni, pentru experiențe noi. Și pentru lucruri noi, însă cu o funcție actuală și reală.
Cred că una dintre lecțiile importante într-o viață de om este să înveți să dai mai departe și să treci mai departe. Să exiști la timpul prezent. În engleză, există o altă expresie ce s-ar potrivi parțial: let it go. În limba română, ar fi un fel de acceptare-renunțare-detașare, dar nu cu valențele negative pe care aceste cuvinte le poartă cu sine. Să înveți să renunți, să lași un ceva să plece de la tine, să plece în lume.
În primul rând, de ce ai vrea să „scapi” de lucruri?
Pentru că nici măcar nu realizezi cât de mult spațiu fizic și psihic îți ocupă.
Păstrăm lucruri în ideea că poate cândva ne vor fi de folos. Pe cuvânt că cineva ar putea lansa un brand „Poate-cândva” și ar avea un succes mondial. Păstrăm lucruri pentru că sunt încărcate de amintiri și emoții, uneori nici măcar dintre cele mai fericite, dar cândva erau importante. Păstrăm lucruri pentru că le-am primit cadou și ne simțim datori față de persoana care ni le-a oferit. Adunăm lucruri care nu ne chiar trebuie dintr-o nevoie de a ne simți împliniți. Ne agățăm de lucruri dintr-o teamă de efemeritate, cred (pentru că de alți oameni e mai greu să o facem, oamenii nu stau ca bibelourile lângă noi). Simțim că dacă renunțăm la un obiect, ne distrugem, într-un fel, siguranța viitoare („Dar dacă o să am cândva nevoie de el?”).
Înainte de a vă da soluții și idei, o obligație morală de a împărtăși niște lecții (evident, subiective și personale):
- Poate-cândva cu siguranță vom avea nevoie de un lucru. Între timp, poate are altcineva nevoie de el azi, acum.
- Amintirile sau emoțiile nu stau în obiecte, ci în sufletul și în mintea noastră. Cum spuneam, obiectele au valoarea pe care le-o atribuim noi. Iar dacă amintirile sunt dureroase sau te încarcă negativ, de ce mai păstrezi obiectele respective? Poate unei alte persoane i-ar aduce cu adevărat zâmbetul pe buze.
- Când cineva oferă un cadou, de obicei scopul e ca acesta să provoace bucurie, nu să te sufoce. Dacă ție nu îți provoacă bucurie, cu siguranță unei alte persoane i-ar putea provoca. Iar tu îți poți lua bucuria din bucuria altora. De ce nu?
- Există soluții (vezi mai jos): îți poți recupera banii și poți face loc pentru alte lucruri care îți sunt utile cu adevărat SAU le poți face altora o bucurie în mod gratuit.
Dacă locuiești în Cluj…
Există soluții chiar la îndemână, indiferent că vrei să îți recuperezi o parte din banii investiți în lucruri sau că vrei să le donezi sau să le oferi. Variante testate de noi:
- DONEAZĂ – există atât de multe cazuri sociale și persoane care ar avea nevoie la modul real de nenumăratele lucruri pe care tu le înghesui în debara, pe balcon, în ultimul sertar al dulapului, sub pat, după bibliotecă etc. Există la fel de multe asociații ce desfășoară activități caritabile și care ar putea media acest proces. Nu știu, urmărește-i pe Beard Brothers și The Sisterhood, au tot felul de campanii bine gândite și bine intenționate. Nu adună lucruri în mod constant, dar urmărește-le campaniile și implică-te când poți. Cea mai bună recomandare poate e grupul Dă mai departe. Poți să urmărești în timp real activitățile, cazurile sociale, strângerile de lucruri necesare, etc.
- OFERĂ GRATUIT – așa, pur și simplu 🙂 Știai că o dată pe lună, în Cluj, în Atelier Cafe, are loc un simpatic Târg cu Mărunțișuri? Poți să duci lucrurile la care vrei să renunți, poți totodată să iei de la târg lucruri care îți fac cu ochiul, poți să socializezi și să te simți ca într-o adevărată comunitate.
- MERGI LA OSER în calitate de comerciant. Nu se poate să stai în Cluj și să nu te înhami la experiența aceasta, măcar o dată în viață! 😀 Te trezești de dimineață bună (= devreme, cât mai devreme), îți iei catrafusele (sfatul nostru este să începi modest, să vezi cum stă treaba-n târg), plătești o taxă mică pentru a ocupa un spațiu în oser, îți expui frumos lucrurile și începi negocierile. Chiar și numai de dragul experienței, se merită să îți vinzi lucrurile în oserul din Cluj.
- GARAGE SALE – în Cluj au loc periodic astfel de evenimente la care poți să devii cu ușurință „comerciant”.
Alte variante?
Noi suntem pe val. Am reușit să ne molipsim unii pe alții. Odată ce vezi cât de simplă îți poate fi existența fără tona de lucruri inutile pe care te încăpățânezi să le aduni sau să le păstrezi încă, nu-i cale de întoarcere.
Evident, suntem în căutare de alternative. Voi ce faceți cu lucrurile de care nu mai aveți nevoie?
Pe final, un fel de sfat:
Fă-ți loc pentru experiențe noi și frumoase, în locul obiectelor care nu (mai) au nici o legătură cu ce faci tu azi. Împarte cu ceilalți. Și, dacă e să antropomorfizăm povestea, lasă obiectele să își îndeplinească scopul în viață: să fie utile. Stând uitate într-un colț de debara sau ascunse într-o cutie prăfuită își ratează existența.
Articol inclus în proiectul Clujul curat și sănătos
Iulia Marc – Redactor Cluj.com
Fotografii: Atelier Cafe, Lucruri Gratis & ShoeBox.