Operație cataractă Cluj – procedura din spatele operației

de | | 3 Minute

Operație cataractă Cluj: ce știm despre chirurgia cataractei?

Am apelat la Optinis, clinică oftalmologică pentru a ne dezvălui mai multe despre cum decurge o operație cataractă Cluj.Oricât am vrea să ca problemele să ne ocolească, organismul nostru este supus zilnic unor factori care pot avea implicații negative. Cataracta este o problemă care apare la mulți dintre noi, de aceea trebuie tratată imediat. În Cluj, există o clinică specializată pentru o astfel de procedură. Optinis Cluj se ocupă de sănătatea ochilor noștri, cu mult profesionalism și tact.

Chirurgia cataractei

Prin procedeul de facoemulsificare cu microincizii de 1,8 – 2,2 mm, fără fire şi implante de lentile intraoculare foldabile monofocale, multifocale sau torice, cu anestezie topică (cu picături), cu recuperare foarte rapidă, există posibilitatea (în funcţie de tipul de cristalin) ca pacientul să nu mai poarte ochelari (atât la distanţă cât şi la aproape).

Generalități

Cataracta este dată de opacifierea cristalinului (o lentilă biologică biconvexă situată în interiorul ochiului). Cataracta determină scăderea vederii, iar în timp, netratată, duce la complicaţii oculare.

Operație cataractă Cluj

Operaţia este necesară pentru că nici o altă metodă terapeutică (laser, ochelari, picături) nu poate duce la ameliorarea vederii.
Operaţia se efectuează cu instrumentar de mare fineţe şi cu aparatură ultraperformană (facoemulsificator Infinity care utilizează puterea ultrasunetelor) printr-o microincizie între 1,8-2,2 mm pentru scoaterea cristalinului opacifiat. Această incizie urmează să fie lărgită (sau nu) în funcţie de modelul de cristalin pe care îl alegeţi. De obicei, folosim un cristalin foldabil (pliabil) care, în funţie de tip are preţuri diferite. Operaţia se finalizează fără sutură cu fire datorită inciziei foarte mici.

operație catarctă Cluj

În cazuri cu totul excepționale se poate practica extracția extracapsulară a cristalinului (incizia este de 10 mm și se pun 4-5 fire de sutură). Există cristaline care permit o mare independență faţă de ochelari atât la distanţă cât şi la aproape, care corectează astigmatismul şi aberaţia de sfericitate a ochiului. Totodată, protejează retina faţă de lumina albastră şi diminuează riscul de opacifiere a capsulei posterioare.

operație catarctă Cluj

Rezultate postoperatorii

Rezultatele postoperatorii depind de bolile preexistente ale vitrosului, retinei sau ale nervului optic – acestea neputând fi decelate uneori decât după îndepărtarea cristalinului opacifiat.

Complicații

Deşi rare complicaţiile postoperatorii există şi întăresc regula generală conform căreia nu există intervenţie chirurgicală fără risc.
Dintre acestea cele mai frecvente sunt:

  1. Edemul corneean
  2. Ruptura capsulei posterioare şi luxarea cristalinului în vitros
  3. Decolarea de retină
  4. Hipertensiunea intraoculară tranzitorie
  5. Infecţia intraoculară
  6. Opacifierea capsulei posterioare care se tratează cu laser

Anestezia uzuală se face cu picături (fără injecţie), evitându-se astfel riscurile anesteziei prin injecţie parabulbară: chemozisul (umflarea, conjunctivei), hemoragia subconjunctivală, hematomul retrobulbar, paralizia unui muşchi oculomotor, neuropatia optică. În cazuri selecţionate poate fi necesară injecţia subconjunctivală cu antibiotic, la sfârşitul operaţiei care poate fi percepută ca o înţepătură şi determină de cele mai multe ori înroşirea ochiului pentru câteva zile. Dar este necesară pentru prevenirea unei infecţii.

Recuperare

Vindecarea ochiului depinde în mare măsură şi de modul cum vă îngrijiţi postoperator. La 4 săptămâni de la operaţie se vor putea prescrie ochelari cu dioptrii mici, dacă este necesar pentru distanţă sau pentru citit.

Dr. Marius Cristian Nistor – medic primar oftalmolog
Telefon: 0723.242.000 , 0744.208.333
Adresa: str. Republicii nr 13/5, 400015, Cluj-Napoca, 0264/590.304
Web: www.ochiul.ro
Facebook: www.facebook.com/operatiicataractacluj/