Muzeul Zoologic

de | | 2 Minute

Muzeul Zoologic 

Observand si familiarizandu-ne cu fauna autohtona, dar si cu cea exotica, reusim sa intelegem mai bine sistemul biologic din care, pana la urma, facem si noi parte. O vizita la un muzeu zoologic ne poate ajuta sa descoperim lucruri interesante despre formele de viata, atat de variate!, care ne inconjoara si despre comportamentele specifice acestora.

Localizare
Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca face parte din Patrimoniul Universitatii “Babes-Bolyai” si initial a fost infiintat ca o sectie a muzeului ardelean, in anul 1859. La ora actuala, el se afla la parterul cladirii in care se afla Facultatea de Biologie, pe strada Clinicilor nr. 5-7.

Colectii:
Din punctul de vedere al valorii stiintifice si al numarului de exemplare detinute, Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca ocupa locul al doilea ca importanta, dupa Muzeul “Gr. Antipa” din Bucuresti. Se regasesc aici o serie de colectii stiintifice de animale, cum ar fi colectia malacologica Biltz, colectia lepidopterologica Franzenau, colectia de izopode Radu etc.

muzeul zoologic cluj napoca

Muzeul Zoologic a fost impartit in trei sectiuni. Astfel, avem expozitia propriu-zisa care include un numar mare de vertebrate si nevertebrate, fie expuse izolat, fie in diorame – reproducand cadrul lor natural. Apoi, colectiile stiintifice sunt alcatuite din peste 300.000 de exemplare de animale si sunt accesibile doar specialistilor, iar a treia sectiune este reprezentata de rezerva muzeului, exponatele din cadrul acesteia fiind expuse doar temporar si completand expozitia propriu-zisa.

Asa cum spuneam si la inceput, pe langa fauna autohtona, intr-un astfel de muzeu zoologic, putem descoperi si exponate exotice sau diorame care reflecta aspecte ale comportamentelor specifice vietii animalelor, iar Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca ne incanta, de exemplu, cu o colectie de corali, o varietate mare de stele-de-mare, scorpionul african, fluturele migrator Monarh, pestele-electric african, exemplare de colibri, grupul de feline mari, insectarele tematice, dioramele si microdioramele specifice unor specii de fluturi, pasari de stufaris sau unor animale din zona noastra.

muzeul zoologic cluj napoca

Curiozitati si raritati:
Pentru cei mai curiosi din fire, dornici sa descopere raritatile acestei lumi, animalele pe cale de disparitie sau specii deja de mult disparute, expozitia propriu-zisa a Muzeului Zoologic include exponate precum nautilul (relict din era primara), asperetele, tuatara (ruda cu reptilele preistorice), pasarea kiwi, vulturul barbos, ornitorincul, echidna si multe altele.

Program de vizitare:
luni – vineri: 9:00 – 15:00
sâmbata –duminica: 10:00 -14:00

Pret bilete:
– 5 lei adulți
– 2,5 lei copii, elevi, studenți
– persoanele cu dizabilități – gratis
– Accesul este gratuit pentru studenţii şi angajaţii U.B.B., pe baza carnetului de student şi a legitimaţiei de serviciu.

Date de contact:

Ceuca Delia – muzeograf I.
Adresa:Str. Clinicilor nr. 5-7 Cluj-Napoca
Telefon : 0264.59.57.39 int. 121
Fax: 431859
E-mail:[email protected]

Foto: Irina Iacob Photography