Cand auzi Cluj, te gandesti la … studenti, camine, universitate. Asta pentru ca cea mai cunoscuta caracteristica a Clujului este cea de oras universitar. Nu cred ca este singurul atu important, dar cu siguranta se situeaza pe primele pozitii.
De-a lungul vremii, orasul s-a dezvoltat datorita mediului universitar. Daca ne ducem insa si mai departe in trecut, vom vedea ca Clujul are cea mai veche traditie universitara din Romania.
Pe strada Kogalniceanu, la numarul 4, intr-un spatiu intim si restrans, se gaseste Muzeul Universitatii unde „si-au gasit adapost“ cele mai importante momente ale istoriei universitatii.
Muzeul Universitatii a fost infiintat in 2001 la initiativa Rectoratului Universitatii Babes-Bolyai si isi propune sa prezinte istoria invatamantului universitar clujean, activitatea cadrelor universitare si a studentilor de-a lungul vremii, cat si importantele contributii ale intelectualilor transilvaneni la cultura si stiinta mondiala.
Muzeul e structurat cronologic, incepand cu secolul al XVI-lea cand s-a infiintat prima forma de invatamant superior in Cluj, Colegiul Iezuit, continuand cu Universitatea „Ferenc József“, Universitatea din Cluj, Universitatile Babes si Bolyai de dupa al doilea razboi mondial si ajungand, intr-un final, la Universitatea Babes-Bolyai de astazi.
Prima incapere a muzeului cuprinde o mica expozitie de aparatura tehnica folosita de-a lungul timpului in cadrul universitatilor. Apoi ne intampina exponatele datate din perioada Colegiului Iezuit, infiintat de principele Transilvaniei, István Báthory. Expozitia infatiseaza date legate de profesori si studenti precum si de activitatea didactica a colegiului.
Un rol important in muzeu este ocupat de Universitatea „Ferenc József“, care a functionat intre anii 1872-1918, fiind prezentata importanta sa istorica, dar si cele mai semnificative activitati.
Odata cu infiintarea Universitatii „Ferenc József“, considerata prima universitate din Cluj, orasul cunoaste o adevarata inflorire. Se construiesc cladiri destinate spatiului academic, iar in 1902 se inaugureaza cladirea centrala a universitatii (sediul central al UBB de azi).
O ampla sectiune a muzeului este destinata evolutiei universitatii romanesti prin Universitatea „Regele Ferdinand“, care a functionat in Cluj in perioada 1919-1945. In cadrul acestei sectiuni gasim informatii despre viata stiintifica a universitatii si despre complexul de cladiri si dotari destinate vietii academice.
In perioada Universitatii „Regele Ferdinand“ s-au continuat planurile de dezvoltare a orasului in scop academic, construindu-se Gradina Botanica, Colegiul Academic, Observatorul Astronomic, etc.
Activitatea universitatii in perioada comunista, ilustrata prin fotografii si documente, este impartita in doua categorii: perioada 1945-1959, cand functionau doua universitati: cea romaneasca „Victor Babes“ si cea maghiara „Bolyai“, si perioada de dupa 1959, cand cele doua universitati au fost unite in cadrul Universitatii Babes-Bolyai.
Chiar daca a fost probabil cea mai „neagra“ perioada a invatamantului academic, perioada comunista a adus cu ea construirea caminelor studentesti din Complexul Hasdeu.
O sectiune speciala ii este consacrata lui Hermann Oberth, unul dintre parintii fondatori ai rachetei si astronauticii, care a studiat si la Cluj. De asemenea, toate personalitatile importante din universitatea clujeana, care au adus contributii la dezvoltarea universitatii si a stiintei, ocupa un loc important in cadrul muzeului.
Colectia de peste 750 de exponate, originale si reproduceri, vine ca o marturie a istoriei invatamantului clujean si ne ajuta sa vizualizam transformarile si progresele realizate de-a lungul secolelor. Este foarte interesant cum, dupa o vizita la Muzeul Universitatii, ne dam seama ca pe langa informatiile istorice despre universitate, am aflat multe lucruri interesante despre oras in sine.
Periodic, muzeul organizeaza expozitii si programe speciale, cum ar fi: „Doua sute de ani de la nasterea lui Janos Bolyai“ (2002), „Personalitati ale vietii stiintifice clujene“ (2003), „140 de ani de la infiintarea Universitatii Moderne“ (2013), care sunt nu doar foarte interesante, ci si utile pentru constientizarea orasului in care locuim.
Program de vizitare:
luni-vineri – 9:30-13:30
Orarul variaza in timpul expozitiilor temporare.
Se recomanda programarea vizitelor in avans.