Muzeul de Arta Cluj-Napoca

de | | 3 Minute

Muzeul de Arta Cluj-Napoca.

Exprimarea si trairea artistica fac parte din noi, ca oameni. E un domeniu al vietii noastre launtrice, dar si sociale, inspre care, mai devreme sau mai tarziu, ne indreptam pasii curiosi sau dornici de o comuniune cu trecutul, o comuniune artistica – deoarece arta e, printre altele, o forma de comunicare. Un altfel de comunicare, diferita de cea cotidiana, una inspre care tanjim de multe ori sa ajungem.
In astfel de momente, putem vizita Muzeul de Arta din Cluj-Napoca.

Localizare:

Arta a avut nevoie si ea de o institutie care sa gazduiasca valorile nationale sau universale si, astfel, incepand cu anul 1951, a fost infiintat Muzeul de Arta Cluj-Napoca, care, din anul 1956, s-a instalat confortabil in Palatul Banffy, aflat in Piata Unirii nr. 30.
Cladirea-palat a muzeului este usor recunoscuta datorita stemei familiei Banffy: grifonii inaripati si incoronati – alaturi de care putem admira statuile divinitatilor si eroilor antici Marte, Pallas, Athena, Diana, Apollo, Perseu si Hercule, sculptate de artistul Anton Schuchbauer.


Colectii:

Patrimoniul detinut de Muzeul de Arta Cluj-Napoca este unul impresionant si valoros, incluzand arta romaneasca si universala datata din secolul XV si pana in prezent. Astfel, gasim aici peste 13 000 de piese de arta din diferite ramuri: pictura (peste 3600 piese), sculptura (peste 450 piese), arte grafice (peste 5600 piese), arte decorative (peste 200 piese) si fond documentar (peste 3300 piese).

*Arta din Romania – unii dintre artistii romani regasiti in patrimoniul Muzeului de Arta:
– secolul al XIX-lea: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian
– prima jumatate a secolului XX: Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Darascu, Gheorghe Petrascu, Francisc Sirato, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Dumitru Ghiata, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea, Hans Eder, Iosif Klein, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Mihailescu, M.H. Maxy, Milita Petrascu, Vasile Popescu.
– a doua jumatate a secolului XX: Catul Bogdan, Al. Ciucurencu, Aurel Ciupe, Ion Tuculescu, Ion Vlasiu, Constantin Lucaci, Corneliu Baba.

*Arta din Transilvania este reprezentata de artisti precum Franz Neuhauser, Anton Bergman, Misu Pop, Nagy Istvan sau Aurel Popp. Centrul artistic clujean este evidentiat de operele unor artisti precum Elena Popea, Pericle Capidan, Tasso Marchini, Emil Cornea, Nagy Albert, Friedrich Bomches, Romul Ladea, Petre Abrudan, Teodor Harşia, Fülöp Antal Andor, Alexandru Mohy, Ion Sima, Petru Feier, Anton Lazăr, Bene József, Egon Marc Lövith.

*Arta universala cuprinde 1456 piese de pictura, sculptura, grafica si arta decorativa si este reprezentata de artisti precum Lotz Karoly, Franz Defregger, Luca Giordano, J.H. Flandrin, C.-M. Clodion, E. Barlach, Salvator Rosa, Honore Daumier, etc.

Expozitii

*Expozitia permanenta a Muzeului de Arta Cluj-Napoca este data de Galeria Nationala, expusa in 21 de sali de la etajul cladirii, aici fiind selectate si prezentate publicului peste 200 de piese de pictura si sculptura din patrimoniul total al muzeului, care evidentiaza colectiile de arta detinute de muzeul clujean si care surprinde evolutia artei din Transilvania, precum si multiculturalitatea specifica spatiului intracarpatic
*Expozitii temporare – accesati site-ul muzeului pentru a fi la curent cu expozitiile disponibile in prezent!

Program de vizitare:
Miercuri – Duminica: 10:00 – 17:00

Pentru ca Muzeul de Arta din Cluj-Napoca isi doreste ca publicul clujean sa devina mai implicat, mai dornic si mai educat din punct de vedere artistic, in zilele de sambata si duminica, sunteti invitati sa participati la programul de ghidaje gratuite care au loc in Galeria Nationala, la orele 11:00 si 15:00.

Bilete – tarife intregi
1. Tarif intrare in expozitii: 4 lei/pers
2. Tarif intrare in 3 expozitii la alegere: 10 lei/pers

– pentru a vedea cine si in ce conditii beneficiaza de tarife reduse, click aici.

Contact:
Piaţa Unirii nr. 30, cod 400098
Tel/fax: 0264 – 596952, 596953 , 0753066791
website: www.macluj.ro
e-mail: [email protected][email protected]

Sursa foto: wikimedia