Sfântul aducător de daruri și nuiele. Cine a fost adevăratul Moș Nicolae?

de | | 6 Minute

Din vorbă în vorbă despre Moș Nicolae și sărbătoarea lui mult așteptată

Răsfoind calendarul cu evenimente la începutul săptămânii am observat multitudinea de activități organizate în scop caritabil. Atunci mi-a venit în minte întrebarea: de unde aceasta obișnuință a oamenilor ca în această perioadă să se gândească mai mult la cei nevoiași? Răspunsul nu a întârziat să apară: ne-am molipsit de la Moș Nicolae ! Este cunoscut în creștinism ca forma concretizata a dragostei către cei din jur. Continuând acest gând, m-am decis să descopăr mai multe despre acest sfânt minunat. Cine a fost, ce a făcut și de ce ni-l amintim sub numele acesta simbolistic de Moș Nicolae?

Cine a fost Moș Nicolae?

A fost odată ca niciodată… cum încep basmele copilăriei. Doar că acum nu este un basm, ci povestea reală. Deci a fost ca niciodată, după cum spuneam, un copilaș special, cu puternice înclinații religioase. El s-a născut în anul 270 în Patara (Turcia de astăzi) din părinți credincios și bogați. De mic a fost învățat de părinți să trăiască creștinește și să creadă în Dumnezeu. Crescând el, a fost dus la școală pentru a studia Sfânta Scriptură. Încă din tinerețe s-a arătat iubitor de săraci, astfel că, după moartea părinților săi, averea moștenită a împărțit-o nevoiașilor. Pe zi ce trecea Nicolae evolua tot mai mult duhovnicește, de aceea i s-a încredințat lui Dumnezeu. A plecat apoi din lume la o mănăstire pentru a se călugări. Însă Dumnezeu a avut alte planuri pentru el. De aceea, a fost hirotonit episcop în Mira Lichiei. Pe durata vieții, Nicolae a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință. Episcopul din Myra a fost foarte îndrăgit de locuitorii orașului. A avut grijă de fiecare suflet: sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve. Sfântul Nicolae a murit în jurul anului 340, iar trupul său a fost dus în Bari, Italia.

Moș Nicolae

Cum a luat naștere „Moș Nicolae”?

Când eram copil așteptam cu nerăbdare această sărbătoare. Seara de 5 decembrie era memorabilă. Lustruiam ghetuțele cu drag și spor, cu multă speranță în suflet și nerăbdare. Mereu speram să nu adorm și să îl prind pe moșul, să îl vad pe acel străin care vine an de an să îmi aducă daruri.

De ce la geam?

Totul a pornit de la o întâmplare care a avut loc în timpul vieții Sfântului Nicolae.
Un tată bogat avea 3 fete foarte frumoase și se apropiau de vârsta măritișului. S-a întâmplat ca din cauza unei nenorociri să își piardă toata averea în scurt timp. Disperat fiind, acesta intenționa să își dea cele trei fete la bordel pentru a putea face bani de pe urma lor. Nicolae, episcopul acelui loc, aflând de intenția acestui tată disperat, a luat din averea pe care o mai avea de la părinți o punguță de bani. În miez de noapte, neștiut și nevăzut de nimeni, Nicolae episcopul s-a dus la casa acelui om disperat și i-a lăsat pe fereastră punguța cu bani. Mirat, omul a mulțumit lui Dumnezeu și se întreba cine este binefăcătorul său. Cu banii primiți acesta și-a măritat fata cea mare. Povestea s-a repetat și în cazul fiicei mijlocii și apoi a celei mici. Făptașul a fost prins chiar de tatăl care, curios fiind a stat treaz până când sfântul a venit să îi lase banii pe fereastră pentru fata cea mică.

Moș Nicolae

Nuielușa din ghetuțe

Nuielușa a fost preluată din altă întâmplare. În creștinism se vorbește de Sfântul Nicolae ca fiind „chip al blândeților”. Dar cum știm deja, orice om, oricât de calm și blând ar fi, se poate enerva în anumite circumstanțe. Ce l-a supărat pe Sfântul Nicolae în timpul vieții? Nimic altceva decât erezia. La Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, sfinții părinți s-au adunat pentru a combate învățăturile greșite ale ereticului Arie. Se spune că Sfântul Nicolae s-a înfuriat tare la auzul cuvintelor împotriva Sfintei Treimi. Atunci i-a plesnit o palmă peste față lui Arie. De aceea, în prezent nuielușa lui Moș Nicolae are scopul de a ne atrage atenția asupra comportamentului nostru.

Moș Nicolae

De ce îl numim Moș pe Sfântul Nicolae?

O altă întrebare care, poate, se află în gândurile tuturor. Explicația este cât se poate de simplă. Substantivul „moș” este cel mai des folosit în limbajul colocvial și înseamnă bătrân. Dacă ne uităm în reprezentațiile iconografice, îl vom vedea pe Sfântul Nicolae ca fiind un bătrânel cu părul alb și chipul blând. Astfel, denumirea de moș în acest caz i-a fost atribuită ca o conștientizare a vârstei înaintate la care a plecat din această viață.
În același sens, în rândul oamenilor din mediul rural, substantivul moș este utilizat ca o formă de adresare (cum este folosit și „nene”, „tanti”, etc.). Bun, atunci de ce l-am numi pe acest mare Sfânt astfel? Pentru că oamenii, în simplitatea lor și datorită sentimentelor puternice de apreciere către Sfântul Nicolae au simțit nevoia să îl facă unul de al lor. Și l-au denumi Moș Nicolae – bătrânelul cel milostiv care sare în ajutor săracilor, copiilor, orfanilor, văduvelor și tuturor care au nevoie.

Moș Nicolae în tradiția românească

Numit și Moș Nicoară sau Moș Gerilă, în tradiția românească venirea sa este reprezentată sub două forme. Moș Nicolae poate veni pe cal alb (ninsoarea de sărbătoarea Sfântului). În acest caz se presupune că ne așteaptă o iarnă scurtă și blândă. În caz că vine pe cal negru, ne anunță că urmează o iarnă geroasă și lungă. Aceste interpretări meteorologice se regăsesc în folclorul românesc de mulți, mulți ani.

Moș Nicolae

În lumea satului, sărbătoarea Sfântului Nicolae era asociată cu începutul colindelor. De atunci tinerii feciori se adunau în grupuri și pregăteau colindele pentru Crăciun.

Chiar și nuiaua Sfântului apare în interpretarea populară. Însă cu alt sens față de cel de astăzi. Se spune că fiecare om în seara de dinaintea sărbătorii Sfântului primea câte o nuielușă. Aceasta se punea în apă, iar dacă înflorea până la Crăciun însemna că Sfântul se roagă pentru iertarea păcatelor persoanei în cauză. În caz contrar, omul căruia nu îi înflorea crenguța nu se bucura de acest privilegiu. Se spune și că de aici au apărut și colindele cu „flori dalbe”.

Cum se celebrează acestă sărbătoare în Europa?

În Germania, Moș Nicolae este asociat cu un bătrân ce aduce daruri și nuiele. Pe lângă ghetuțe, copii pregătesc o scrisoare în care își aștern dorințele, alături de 2 morcovi pentru caii Moșului. Copii neascultători și obraznici sunt răsplătiți, pe lângă nuielușă, cu un cartof și cărbune.

Francezii au două personaje: Moș Nicolae, care aduce daruri pentru cei cuminți și Moș Nuielușă, care aduce nuiele pentru cei obraznici. Francezii îl așteaptă pe moșul bun cu un pahar de vin, morcov și zahăr.

Moș Nicolae

Olandezii îl știu pe Mos Nicolae ca locuind în Spania. El vine peste mare alături de Petru cel Negru care îl ajută să împartă darurile. Copiii neascultători sunt luați de ajutorul Moșului și duși în Spania.

Reprezentat ca un episcop cu mitră pe cap și bastonul păstoresc în mână, austriecii îl iubesc mult pe Moș Nicolae. El aduce daruri la copiii cuminți, dar este însoțit de Krampus cel cu nuia, care îi amenință pe micuții neascultători.

În Italia Moș Nicolae nu lasă daruri în ghetuțe. În seara dinaintea sărbătorii, toți copii își scriu dorințele într-o scrisoare adresată Moșului, urmând ca dimineața în locul lor să găsească daruri. În anumite zone există ritualul celor necăsătoriți. Prin acesta, pe 6 decembrie tinerele necăsătorite primesc daruri în cinstea Sfântului Ocrotitor.

Moș Nicolae

Să ne bucurăm deci, de sărbătoarea Sfântului de la mic la mare. Să îi urmăm exemplul și să oferim daruri celor din jurul nostru. Și să ne amintim cu drag de el, Episcopul Nicolae din Mira Lichiei.
La mulți ani celor care îi poartă numele! 🙂

Surse: adevarul.ro, click.ro, crestinortodox.ro, doxologia.ro, gandul.info
Surse foto: andraschiriliucwww.hotweek.ro , thegiftagentmaiaoutdoorYanalya /Freepikpitismanuela-1, Ghid Local Brașov


Teodora Lipciuc, redactor Cluj.com – Ghid Local

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.