Marianum – o poveste uitată în timpul Clujului de mai demult
Institutul Romano – Catolic Marianum. Pe strada Horea, la numărul 31, se află Facultatea de Litere – un așezământ care se bucură de prestigiu și apreciere în întreaga țară. Clădirea în care se desfășoară astăzi cursurile și orele de seminar ale studioșilor de la Litere este, cu siguranță, o prezență cuceritoare. Misterioasă, retrasă în spatele unei grădini care o protejează de privirile trecătorilor, cei care ar putea arunca căutături intrigate, prin arhitectura sa acest edificiu exprimă rigoare, sobrietate și eleganță simplă. La o cercetare mai atentă, se relevă faptul că în trecut aici a funcționat o școală.
Foto: Litere UBB & Vechiul Cluj
Cum ne-am dat seama? Arhitectura și planul clădirii – cu holuri largi și lungi, sălile numeroase, de dimensiuni modeste – indică destinația acesteia. Într-adevăr, aici a funcționat o instituție de învățământ – Institutul Romano – Catolic Marianum.
Școală primară de fete și școală de comerț pentru fete…
Povestea acestuia începe la începutul veacului trecut, atunci când orașul de pe malul Someșului Mic trăia o perioadă înfloritoare, de efervescență culturală și artistică. Atunci fața orașului se schimbă prin apariția unor clădiri noi, prin expansiunea spațiului urban spre actuala stradă Horea, prin avântul intelectual și energie creatoare. Este o epocă a marilor schimbări, o perioadă în care femeilor li se permite înscrierea la facultate, iar societatea se transformă sub influența ideilor venite din alte spații europene.
Tot la începutul secolului XX apare și Școala Romano – Catolică de fete ,,Marianum”, cea care va deveni o instituție respectabilă, reprezentând chintesența acelei epoci ghidată de rigoare și disciplină. Ctitorul acestui edificiu al învățământului clujean a fost arhitectul Jenő Hűbner, lucrările de construcție fiind realizate de firma lui János Spáda. Chiar de la început, școala s-a aflat sub incidența administrativă a Statusului Romano-Catolic, maicile din Ordinul de Notre Dame fiind cele care se vor ocupa de conducerea acestei instituții.
Finalizată în anul 1911, transformată în anul 1916 în internat, instituția va găzdui o școală de fete, deschisă pentru toate naționalitățile și confesiunile din Transilvania acelor vremuri.
Totodată, clădirea nou apărută în spațiul urban se va remarca prin inovație, fiind prima construcție din Cluj edificată din beton armat. Din punct de vedere stilistic, arhitectura respectă rigorile artistice ale vremii, definite prin simplitatea liniilor și a decorațiunilor. În timpul celui de-al Doilea ăzboi Mondial clădirea este afectată de bombardamente, iar în 1948, prin noile legi promulgate, este naționalizată și intră în posesia Universității ,,János Bolyai”. Până în anul 1959, în incinta clădirii s-a aflat sediul Facultății de Litere și a Facultății de Istorie. După fuziunea acestor două facultăți și până astăzi edificiul a rămas în proprietatea Universității ,,Babeș-Bolyai”.
Astăzi…
Clădirea nu și-a pierdut farmecul aparte. După traversarea holurilor lungi care trezesc nostalgii după perioada dulce a studenției, în spatele edificiului se află o frumoasă curte interioară. De o frumusețe sălbatică, imperfectă, mica grădină este capabilă să cheme sublime reverii sau doar să găzduiască odihnitoare pauze de la aglomerația de pe strada Horia. Alegerea rămâne la latitudinea curiosului care se avântă dincolo de ușa masivă din lemn, traversează holul aglomerat și pătrunde în tainica grădină a poveștilor.
În fapt, există ceva uimitor la noi în oraș: mereu poți găsi ,,minuni” venite din alte timpuri, din altă lume în cele mai neașteptate locuri.
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.