Magazine, cafenele și restaurante din Clujul interbelic – Galerie Foto
Trecutul Clujului interbelic are un farmec aparte. Mereu ni se pare că oamenii altor vremuri aveau o viață mai bună decât a noastră, că obiceiurile și activitățile zilnice erau mult mai interesante decât cele din prezent și că, în sfârșit, în vremurile trecute oamenii erau altfel. Judecând după relatările istoricilor, după fotografiile din arhive și după mărturiile personale ale unor contemporani ai vremurilor trecute, putem spune că este adevărat. Da, în trecut oamenii trăiau diferit.
Epoca interbelică trezește admirație în sufletele nostalgice. Se spune că oamenii aveau o eleganță aparte a spiritului, o frumusețe a tabieturilor cuceritoare, aveau un ritm tihnit al vieții, posedau perfect grația purtării și a manierelor și erau înzestrați cu multă decență și cumpătare. Poate că astăzi am ajuns să le apreciem valoarea pentru că ne lipsesc într-un fel. Indiferent de cauză, imaginile din interbelic ne ajută să reconstituim fidel un mod de viață pe care ne-ar plăcea să-l avem.
Clujul interbelic
Clujul interbelic era un oraș curat, un oraș boem. La sfârșitul Primului Război Mondial, curățenia publică era asigurată de 50 de măturători și câteva căruțe, iar către anul 1928 numărul personalului răspunzător cu servciul de curățenie al orașului s-a dublat, lucrându-se, de asemenea, cu 74 de animale și autocamioane.
În Clujul interbelic nu existau clădiri înalte, nu existau cartierele de blocuri Mărăști, Mănăștur, Gheorgheni, Plopilor, Grigorescu, Zorilor, nu existau zonele industriale, ci câteva unități industriale renumite – Fabrica de Porțelan, Clujana (în perioada interbelică, având denumirea de „Dermata”) și atelierele în care se prelucrau părul de porc și de veveriță. Transportul în oraș era asigurat de birjari și autobuzele care circulau pe două linii – din Piața Unirii spre Iris și spre Dermata.
Clujenii savurau plăcerile vieții simple, ieșirile în oraș, la cinematografe, la teatre, la baluri și la seratele dansante. Elita clujeană iubea să își petreacă timpul liber la o ceașcă de cafea, să discute despre literatură, să glumească elegant, să asculte viori și violoncele în timp ce serveau cina într-unul dintre restaurantele din zona centrală a orașului.
Bineînțeles, Clujul era și un oraș al oamenilor simpli, care își duceau viața în condiții modeste, al cetățenilor de etnie romă, recunoscuți și apreciați pentru talentul cu care stăpâneau arta alinării sufletelor prin muzică. Clujul era un oraș al studenților, al intelectualilor, al liniștii, al contrastelor și al loisirului, deopotrivă.
Am pregătit o mică galerie foto cu localurile în care clujenii obișnuiau să își petreacă timpul liber, să se bucure de viață și să se distreze. Vă aducem puțin din farmecul trecutului, cel în care oamenii aveau aceleași frământări și bucurii ca și noi, și vă îndemnăm să trăiți mai intens prezentul. Este la fel de frumos!
Sursă foto: Vechiul Cluj
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook.