m4music sau cum să ai muzică de calitate la evenimentul tău

de | | 6 Minute

Artistul Altfel: m4music sau cum să ai muzică de calitate la evenimentul tău

Orașul acesta are oameni frumoși și artiști desăvârșiți care îi fac necontenit cinste. Mihai Nan este unul dintre artiștii Clujului care reușește să ajungă la oameni și să le transmită căldura și pasiunea pe care o nutrește pentru muzică. A cântat pe marile scene ale lumii alături de interpreți precum Jose Carreras, Monserat Caballer, Angela Gheorghiu, Alexandr Markov sau Deep Purple și continuă să își trăiască viața în ritmul și pe melodiile dragi sufletului său.

Pe lângă activitatea sa din cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania și activitatea didactică pe care o desfășoară la Școala Populară de Arte Tudor Jarda, Mihai Nan este liderul formației m4music, formație pe care am avut ocazia să o descoperim anul trecut și care ne-a demonstrat că se poate să ai muzică de calitate la evenimentele pe care le organizezi. De altfel, ne place să credem și simțim adesea că cele mai importante momente din viața noastră devin cu adevărat memorabile dacă au și un ,,soundtrack” potrivit.

Astfel, ne-am propus să îl cunoaștem mai bine pe Mihai Nan, precum și să aflăm câteva detalii despre formația m4music și activitățile pe care le desfășoară.

*O scurtă biografie (studii, carieră, interese, hobby-uri)

Mihai Nan: Am început școala în orașul natal, Deva, după care am urmat cursurile liceului de muzică din Arad. Am studiat vioara și viola în perioada 1981-1985 în cadrul Conservatorului G. Dima din Cluj. Mi-am început cariera artistică la Filarmonica “Banatul” din Timișoara ca instrumentist la compartimentul violă după care m-am îndreptat spre Filarmonica “Transilvania” din Cluj, orașul îndrăgit al studenției mele unde îmi desfășor activitatea și în prezent. În tot acest timp am îmbrățișat și cariera didactică, prin mâna mea trecând o pleiadă de tineri violiști și violoniști, o mare parte dintre ei devenind actualmente artiști consacrați. Îmi place muzica și de aceea încerc să abordez în practică mai multe genuri: clasică, café concert, muzica de dans, ușoară, populară, cunoscând de asemenea și mai multe instrumente cum ar fi: viola, vioară, saxofon, chitară, pian. Cea mai mare pasiune a mea, în prezent, este să cânt muzică de dans pentru petreceri (tango, vals). Un hobby mai vechi este sportul, pe care am început să-l practic de când am început să merg în picioare și pe care nu îl voi abandona niciodată.

muzică de calitate m4music live eveniment cluj (1)

*Știm că formația m4music, al cărei lider sunteți, a trecut la un nou nivel. În noua formulă, m4music înseamnă muzică live ALL INCLUSIVE. Ne puteți oferi mai multe detalii? În ce constă această nouă abordare a evenimentelor la care participați? Ce anume v-a determinat să abordați evenimentele în această nouă manieră, de tipul All Inclusive?

M.N.: Până acum, piața muzicii live a fost ocupată doar de formațiile care se exprimă cu un singur gen de muzică, pentru că acestea folosesc între 2 și 4 instrumente, iar abordarea este între aceste limite. Ideea noastră a fost să fim în miezul petrecerilor și al evenimentelor festive cu întreg darul artistic, iar asta presupune instrumente specifice fiecărui gen muzical (clasică, ușoară, rock&pop, populară) și. nu in ultimul rând, formația are muzicanți virtuoși și soliști talentați. Acestea sunt reperele alese de noi și care ne ghidează cu succes în proiectul muzică live ALL INCLUSIVE.

În plus,  în brandul trupei intră și personalizarea programului, un fel de unicate ale evenimentului, însă pentru aceasta, mirii sau sărbătoriții trebuie să se implice cu idei pe care apoi noi le punem în practică.

Muzica este, poate, cel mai important lucru pentru reușita unui eveniment-petrecere, iar pentru noi ca muzicieni, acest lucru presupune excelență, ritm, distracție, diversitate.

muzică de calitate m4music live eveniment cluj (2)

*Care este componența actuală a formației și cu ce instrumente muzicale își încântă m4music ascultătorii? 

M.N.: Practic suntem 8 instrumentiști în trupă, însă cântăm toți doar într-un singur program muzical la mijlocul evenimentului – concert de virtuozitate din muzica popoarelor. Foarte benefic pentru trupă  este faptul că trei dintre noi cântăm la mai multe instrumente pe parcursul unui eveniment. Desigur, excelența în muzică presupune în primul rând virtuozitate, iar cei care au  ales programul ALL Inclusive  se bucură din plin de potențialul maxim al trupei.

Dacă e să începem prezentarea cu instrumentistele  formației m4music, Valentina Toma este poate cea mai exotică prezență, deoarece acordeonul cu butoane este o raritate în România. Valentina a devenit virtuoasă pe acest instrument în Rusia, țara ei de origine, iar prezența ei în trupă ne-a inspirat și pentru programele noastre publice de tango argentinian, muzică atât de îndrăgită în România.

Simina Ciobanu, violistă talentată a Filarmonicii Transilvania din Cluj, abordează în programul nostru atât muzica clasică, de dans, cât și ușoară în formatul cover, chiar și în variante solistice. La pian este Mihai Ghircoias.
La Chitară e solistul Rareș Suciu  care, împreună cu solista formației m4music, Lavinia Adam, formează  pilonul principal pentru construcția și dinamica programului cover muzică pop&rock.

Chitara bas este partea lui Dorin Simionescu, eu (n.r. Mihai Nan) cânt la clape în programul de cover rock&pop, iar la tobe avem în trupă un tânăr foarte talentat, Adrian Balaban.

La muzica populară suntem implicați trei instrumentiști, eu cânt la vioară, Dorin Simionescu la clape, iar la saxofon Daniel Bogdan. Cu soliștii formației m4music de muzica populară, Gabriela Toma (cu un repertoriu mixt, muzica populară, de petrecere, muzică ușoară retro, chiar și în limba maghiară) și Mădălin Mureșanu (cu un repertoriu vast de muzică populară din Transilvania) cântăm mai ales la petrecerile de noapte, până uităm de noi, cu mare drag de chiuiturile așezate pe ritmurile săltărețe ale horelor și jocurilor de nuntă.

*Evenimentele festive au trecut de-a lungul anilor prin diferite tendințe muzicale, unele fiind resimțite și acum – de exemplu, aproape că nu există nuntă fără celebra melodie ,,Cotton Eye Joe”.

M.N.: Știu că sunt câteva piese pe care toate formațiile cover le cântă, au devenit șlagăre la evenimente. Cotton Eye Joe este de fapt o piesă de muzică populară (County), iar muzica populară are acest dar de a fi nemuritoare. Și eu sunt de  părere că bucuria cu care este încărcată muzica populară de peste tot este motivul pentru care o găsim mereu în miezul petrecerilor, indiferent cât de pretențioși sunt participanții.

De aceea, noi avem pregătit în mijlocul evenimentului un concert de virtuozitate din muzica popoarelor, în care toți cei OPT instrumentiști ai trupei sunt implicați. Reușim să aducem în acest concert de masă piese din muzica populară – grecească (Zorba), ungurească (Ceardash-ul de Monti și dansurile ungare de Brahms),  țigănească (din filme), rusească (Două chitări) dar și din America De Nord și Centrală. Acesta este momentul în care toți instrumentiștii trupei sunt solicitați la maximul lor de virtuozitate. Acest program nou  are o energie extraordinară, poate și pentru că a fost inițiat la solicitarea unei perechi de miri care ne-au ales pentru evenimentul lor iar succesul pe care l-am avut  ne-a depășit așteptările.

*Ne puteți enumera câteva evenimente la care ați participat cu formația m4music? De asemenea, ce alte evenimente se mai anunță în viitorul apropiat, în cadrul cărora publicul clujean vă poate asculta?

M.N.: Majoritatea evenimentelor la care participăm sunt private, dar avem și evenimente publice, în special cele de tango argentinian. Chiar la sfârșitul lunii aprilie avem un concert de acest fel unde sunt așteptați toți doritorii și pasionații de muzică de tango.

*Cum simțiți dvs. că se raportează participanții evenimentelor festive la muzica ce le acompaniază și cât de importantă este aceasta pentru reușita unui eveniment?

M.N.: În primul rând, fără eleganță nu există moment festiv. Astfel, pentru prima parte a evenimentului festiv, programul ambiental se sprijină mult pe muzica clasică care se poate îmbina cochet cu piesele romantice din perioada interbelică sau chiar cu cele de azi. Pentru această parte din evenimentul festiv avem pregătit programul ELEGANCE Quartet din care nu poate să lipsească, în opinia noastră, marșul de întâmpinare al mirilor  pe care îl aducem, în mai multe variante, din muzica clasică. Pentru că suntem mari iubitori de muzică de dans (vals, tango și blues) interpretată în formula de 4 sau 6 instrumentiști, după dansul mirilor invităm elegantele perechi  sa intre pe ringul de dans.

*În formula ,,muzica live All Inclusive”, practic formația m4music devine o parte mult mai importantă din aceste evenimente speciale, implicit din viața celor care le organizează, fiind prezentă de la începutul până la sfârșitul evenimentului. Cum simțiți această diferență, raportat la cum obișnuiați până acum să luați parte la evenimente? 

M.N.: Adevărul e ca mă simt privilegiat ca artist să fiu ales pentru un asemenea eveniment important din viața oamenilor și, în același  timp, mă simt extrem de responsabil pentru întreg evenimentul, care începe pentru noi dimineața acasă la mireasă și se încheie după 12 -14 ore.

***

Dacă vă ocupați de organizarea unui eveniment cu adevărat deosebit și important pentru dvs. și doriți ca invitații dvs. să se bucure de o muzică de calitate, o muzică live interpretată de artiști desăvârșiți, mai jos regăsiți datele de contact ale formației m4music.

Contact:
Website: www.m4music.eu
Facebook: M4music – Muzica live ALL Inclusive
Telefon: +40 749 041 837
E-mail: [email protected], [email protected]