15 locuri de vizitat aflate cam la 60 km distanță de Cluj | #clujulvăzutaltfel
Pană de idei îi spune acelui moment când te-ai lua și te-ai duce în lume, dar nu-ți vin idei unde anume; și-n plus, diseară trebuie să fii înapoi în Cluj – sau mâine, cel târziu. Așa că te-ai duce undeva în lume, dar nici prea departe, dacă se poate.
Dacă 40 – 65 km e o distanță prea generoasă pentru timpul de care dispui, există deja o listă de recomandări în limita a 30 km distanță de Cluj. Dă-le cu încredere o geană, însă îndrăznește a păși mai departe. Vezi aici > Locuri de vizitat aflate cam la 30 km distanță de Cluj.
La nivelul județului Cluj, există câteva locuri și obiective turistice clasice, pe care toată lumea le știe, toată lumea le vizitează. Avem însă numeroase alte locuri cu potențial turistic, locuri și zone care nu sunt neapărat valorificate în acest sens. Uneori, însă, nici nu e nevoie. Uneori, putem fi simpli călători și admiratori ai naturii, nefiind necesară vreo „facilitate” în scop turistic.
În sensul acelor de ceasornic, cu pornire din Mărișel, zonă ce-ți intră-n suflet și nu se lasă dusă, pornim așadar la drum.
*notă scurtă: pentru zona montană a Clujului, mai pe îndelete și mai pe trasee, ne rezervăm o altă după-amiază
#1 Țâcla Gavrii din Mărișel – distanța de la Cluj: 50 km
Întreabă în sat de Țâcla Gavrii, căci odată ajuns acolo Împărăția lui Zamolxe ți se va întinde la picioare!…
În Mărișel, se află bustul Pelaghiei Roșu – cea care a condus grupul de femei în bătălia de la Mărișel din 1848. În apropiere, poți vizita Muzeul Satului, iar Drumul lui Antonescu te va duce, în cele din urmă, la Crucea Iancului și la Țâcla Gavrii, o stâncă de unde poți admira în voie Defileul Răcătăului.
Varianta ușoară: ia legătura cu cei de la Popasul Iancului. Ei te pot îndruma și, în plus, îți pot pune la dispoziție și activități tradiționale ce-ți vor rămâne pentru totdeauna în amintiri.
Experiența noastră: „Împărăția lui Zamolxe privită din Mărișel” > https://goo.gl/Gmgzbv
Foto: Lucian Nuță & Robert Paul Igna
#2 Plimbări la pas prin Beliș – distanța de la Cluj: 55 km
Probabil una dintre cele mai cunoscute zone din județ, Belișul nu dezamăgește. Te poți opri la baraj sau te poți opri în vreun alt punct de belvedere asupra lacului. Recomandarea noastră: documentează-te în avans și poți parcurge un traseu ușor în zonă.
Noi am urmat traseul de punct roșu: „Clujul Văzut Altfel: road trip de o zi” > https://goo.gl/6LYrpF 🙂
Foto: Cluj.com & Transilvania All Inclusive
#3 Brândușe de Râșca și ghizi inediți – distanța de la Cluj: 43 km
Știai că din Râșca, de la doamna Jeni (Pensiunea Matiș) se organizează pe timpul verii trasee prin Apuseni ghidate de… măgăruși?
Primăvara, de admirat dealurile movulii pline de brândușe din zonă! Pe drumul spre Beliș, există o porțiune destul de mare, nu poate scăpa privirilor curioase, e la marginea drumului.
De oprit și pe la vechea moară din Râșca și mina din Garda (mină de cuarț, inactivă).
Foto: Golban Paul-Daniel, Lupea Alexandru și Alexandra Fălămaș
#4 Ceasul solar din Mănăstireni – distanța de la Cluj: 45 km
De vizitat Biserica Reformată-Calvină și celebrul său ceas solar. Biserica datează încă din secolului al XIII-lea, iar de-a lungul timpului suprapunerea mai multor stiluri arhitectonice au transformat-o într-unul dintre cele mai interesante monumente religioase din Transilvania.
Ceasul solar este încadrat de două sculpturi: Arhanghelul Mihail ucigând balaurul și Melusina sau „fata pasăre”, o tânără care alăptează doi șerpi – sculptură unică și inedită în Transilvania, probabil precreștină. Vizita noastră: „Clujul Văzut Altfel: road trip de o zi” > https://goo.gl/6LYrpF
Foto: Cluj.com
#5 Frumuseți din Țara Călatei: satul Văleni – distanța de la Cluj: 50 km
Aflat în comuna Călățele, satul Văleni ascunde câteva comori culturale și istorice care ne-au atras atenția. Biserica Reformată-Calvină se află pe aceste dealuri clujene încă din anul 1261, iar legenda se întrepătrunde cu istoria aici… În biserică există un monument funerar al unui nobil, iar legenda spune că piatra de mormânt era ușa unui tunel ce comunica cu exteriorul, capătul tunelului ieșind tocmai la Mănăstireni. Tunelul a fost găsit în interiorul bisericii, însă este prăbușit în afara zidurilor acesteia. Orga bisericii are o vechime de peste 200 de ani, iar candelabrele suspendate de tavanul bisericii sunt din grâu – acestea din Văleni au peste 60 de ani vechime.
Încă un motiv de vizitat acest loc: în cimitirul din jurul bisericii, există câțiva stâlpi funerari despre care se spune că au servit ca model pentru Coloana Infinitului a lui Brâncuși… 🙂
Impresii de călătorie: „Frumuseți din Țara Călatei: satul Văleni” > https://goo.gl/N29nnp
Foto: Daniela Stănoiu
#6 Izvoru Crișului – distanța de la Cluj: 43 km
Meșteșugurile tradiționale și obiectele artizanale din lemn sunt o particularitate a comunei Izvoru Crișului. Mergând spre Huedin, cu siguranță ai observat târgul în continuă desfășurare de pe marginea șoselei.
Pe lângă recomandarea de-a inspecta mai îndeaproape creațiile localnicilor din Izvoru Crișului, poți vizita și Biserica Reformată Calvină de aici, care deține un covor turcesc cu o poveste interesantă. Detalii: https://goo.gl/kC8dqC
Foto: Lucian Nuță, Laura Vancea
#7 Nadășu și drumul spre Cetatea Corbului – distanța de la Cluj: 50 km
La jumătatea distanței dintre Nadășu și satul Stana (jud. Sălaj), după un drum liniștitor pe dealurile dintre cele două sate vecine, vom putea descoperi Cetatea Corbului – o neașteptată comoară arhitecturală! De vizitat și Biserica de lemn din Nadășu (1720-1730).
Detalii: „Nadășu și drumul spre Cetatea Corbului…” > https://goo.gl/t6jRoJ
Atenție: Cetatea Corbului este proprietate privată, așadar de admirat de la distanța cuvenită 🙂
Foto: Laura Vancea
#8 Camera farfuriilor din Sâncraiu – distanța de la Cluj: 55 km
Nici comuna Sâncraiu nu se lasă mai prejos când vine vorba biserici reformate: Biserica reformată din Sâncraiu și Biserica reformată din satul Alunișu. Mai mult de atât, însă, îți recomandăm o vizită la Muzeul particular Vincze-Kecskés, unde camera farfuriilor pictate ne-a atras în mod clar atenția.
Foto: Huszar Bogdan
#9 Bologa – distanța de la Cluj: 65 km
Bologa ți se strecoară pe sub piele, direct la suflet, dacă o lași. Iar apoi, din când în când, te cheamă să te rătăcești printre zidurile Cetății, să te minunezi de ineditul aspect al bisericii de peste drum și să explorezi moara de apă, care încă e funcțională.
Important: Cetatea a fost restaurată în ultimii ani, aspectul s-a îmbunătățit considerabil, devenind și mai accesibilă pentru vizitare. Motiv în plus să-ți îndrepți pașii într-acolo.
Foto (înainte de restaurare): Robert Paul Igna, Iosif Miclăuș, Tia Sîrca
#10 Gipsurile de la Leghia – distanța de la Cluj: 40 km
Mai puțin cunoscută este și Rezervația Naturală Gipsurile de la Leghia, o arie protejată de interes național, unde pot fi admirate depozite naturale de gips şi de alabastru, rocă nobilă asemănătoare marmurei.
Experiența noastră: O zi prin împrejurimile Clujului: Gipsurile de la Leghia.
Foto: Iulia Marc
#11 Cetatea Dăbâca… și alte ruine – distanța de la Cluj: 40 km
Din păcate, multe ruine. Dăbâca însă e atât de puternic înrădăcinată în istoria zonei, încât măcar în scurte plimbări, poate fi explorată…
De descoperit: Cetatea Dăbâca, conacul Rhédey și castelul Teleki din Luna de Jos (ruinele turnului de vânătoare).
Foto: www.castelintransilvania.ro
#12 Revoltă prin Bobâlna – distanța de la Cluj: 65 km
Strict pentru pasionații de istorie, ar fi de mers și prin Bobâlna, unde se află casa natală a marelui politician Alexandru Vaida-Voevod. Din păcate, conacul Vaida nu se află în cea mai bună stare. Da, uneori aceste explorări în căutare de comori naturale, culturale sau de patrimoniu, îți lasă un gust amar și o revoltă mocnită. Motiv pentru care poți vizita și Monumentul comemorativ al Răscoalei de la Bobâlna, un moment istoric atât de frecvent amintit în anii de școală și, totuși, atât de puțin înțeles și ancorat în spațiul geografic care este aici, la doi pași de oraș.
Foto: Nora Fulger & Wikipedia
#13 Lacul Știucii de la Săcălaia – distanța de la Cluj: 50 km
Pentru a aduna în tolbă povești pescărești sau pur și simplu pentru a admira o arie naturală din județul Cluj, pașii ți se pot îndrepta spre Săcălaia (comuna Fizeșu Gherlii, în imediata apropiere de Sic). Aici se află singurul lac din țară unde se mai dezvoltă plaurul (formațiuni plutitoare de stuf), la fel ca în Delta Dunării.
Foto: Transilvania All Inclusive
#14 Stufărișurile de la Sic și Muzeul Dansului – distanța de la Cluj: 40 km / 60 km
Stufăriș abundent, mlaștini, iazuri și luciu de apă, vegetație de papură, păsări migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare, podețe de lemn, un turn și foișoare ce îmbie la relaxare alcătuiesc împreună o rezervație inedită în inima Transilvaniei, de-un pitoresc blajin și calm.
Părăsind stufărișurile, pătrundeți în sat și căutați Muzeul Dansului ( la Csipkeszeg Bed & Breakfast), locul în care dansurile sicănești sunt conservate și promovate de către olandezul Michel van Langeveld, cel care a fost cucerit iremediabil de tradițiile și folclorul descoperit pe aceste meleaguri.
Experiența noastră: „Stufărișurile de la Sic și Muzeul Dansului”: https://goo.gl/A8dGeJ
Foto: Cluj.com
#15 Salba de lacuri Geaca – Sucutard – Țaga – distanța de la Cluj: 55 km
Salba de lacuri de pe Valea Fizeșului e un bun pretext de relaxare, de-a șede pe marginea tăului, cum ar spune bunicii noștri. În zonă, vei descoperi numeroase tăuri (lacuri): Cătina, tăul Popii, tăul Satului, tăul Sf. Florentin, tăul Ciortoș, tăul Geaca (trei iazuri), tăurile Sucutard 1 și Sucutard 2, Țaga Mare și Țaga Mică.
Foto: Transilvania All Inclusive
Recomandare finală: deschide o hartă digitală sau fizică, fă-ți un traseu orientativ dus-întors care să includă minim 2-3 obiective de interes pentru tine și pornește la drum cu ochi curioși, gata de-a descoperi locurile deosebite care ne înconjoară. Doar acordându-le atenție, ne putem asigura că vor fi păstrate și îngrijite cum se cuvine acum și pe viitor. Călătorii plăcute!