Locul unde cultura japoneză se îmbină cu arta culinară stradală

de | | 2 Minute

Locul unde cultura japoneză se îmbină cu arta culinară stradală

Pășesc timidă în locul în care urmează să îmi îndeplinesc una dintre dorințele culinare. Anticipez că nu îmi voi putea camufla nepriceperea dar mă prezint totuși la inaugurarea localului ce promite să genereze senzații tari papilelor gustative.

Blocajul mental pe care îl aveam mă împiedica să gust sushi, care în opinia mea, nu era decât un pește crud. Pentru ce s-a inventat focul dacă nu îi dăm savoare mâncării prin gătire? Cum să mănânc carne crudă și cum să “pescuiesc” boabele de orez cu două bețe pe care nu le știu mânui? Dilemele astea nu m-au împiedicat însă să îmi fac curaj și să gust pentru prima dată sushiul prezentat în forme inedite.

Temaki4

Șampania cu care ne întâmpină personalul amabil îmi dă curaj. Tactica mea e să gust rapid cel mai mic preparat și apoi să înec peștele cu șampanie. Studiez meniul colorat și spre surprinderea mea, majoritatea preparatelor îmi sunt cunoscute, mai mult decât atât, le consum în mod frecvent doar că în alte combinații.

Orez, avocado, roșii, castraveți crocanți, creveți, pește și o mantie din alge marine. Conul inofensiv, umplut cu ingredientele amintite mai devreme, se numește temaki și bineînțeles că nu m-am oprit la unul singur. Porția numai bună de luat la drum, se poate consuma însă și în local. Aleg varianta a doua, pentru a studia arta japoneză cu care spațiul a fost decorat.

Corpuri de iluminat din hârtie de orez, o cromatică bine definită – roșu-alb-negru, păsări din hârtie ce planează deasupra meselor, scaune confortabile și materiale la îndemână pentru a crea origami, cu instrucțiuni cu tot.

temaki0025

Gustul puternic al peștelui mă face să îi scriu istoria. Îmi imaginez apele în care a înotat, obstacolele pe care le-a întâlnit sau misterele adâncului la care a fost martor. Bineînțeles că vedeta e peștele. Restul ingredientelor stau în umbră și îi evidențiază aroma plăcută. Bifez și experiența asta culinară și mă întreb oare câte lucruri frumoase ratăm în viață doar din cauza blocajelor mentale?

P.S. La Temaki am prins peștișorul auriu.

kiat_yin_chan -goldenfish

Foto: Instagram @kiat_yin_chan, Facebook Temaki
Loredana Giță. redactor Cluj.com