Istoria GPS-ului: Nu îți uita rolele de hârtie „GPS” acasă | Episodul I

de | | 2 Minute

Istoria GPS-ului – povestită, în trei episoade, de SAS Grup-alarma.ro, experți în managementul de flotă

Dacă ai întreba pe cineva pe stradă, la birou, la piață, ce este un GPS auto, toată lumea ar răspunde ceva de genul: facilitatea/aplicația/device-ul acela din mașină care îți arată drumul cel mai scurt sau cu care găsești adrese foarte ușor.

În demersul nostru de a povesti despre SAS Grup și despre serviciile noastre de monitorizare GPS, ne-am gândit să descoperim împreună nu foarte lunga, dar interesanta istorie a primelor GPS-uri care au întrat pe piață. De la role de hârtie care se mișcă, practic, printr-o manivelă, la echipamentele sofisticate din ziua de azi, au trecut mai puțin de 90 de ani.

Episodul 1 – Nu îți uita rolele de hârtie GPS acasă

Primul GPS auto?

În ziua de astăzi e foarte ușor să afli unde ești poziționat pe hartă. Intri în mașină, îți pui cafeaua în siguranță, te așezi confortabil și, la doar un click distanță, ai toate informațiile de navigare.

Totuși, pentru a ne putea bucura de aceste facilități, sistemele de monitorizare GPS au trecut prin zeci de ani de cercetare și de dezvoltare.

Primul GPS lansat pe piață vreodată a fost Iter Avto, în 1930

În 1930 s-a lansat primul dispozitiv de navigare din lume. Deși rudimentar – era practic o rolă de hârtie care se derula conectată la vitezometru – dispozitivul era capabil să afișeze poziția ta pe o anumită stradă. Nu folosea nicidecum localizarea prin satelit, ci niște suluri de hărți personalizate. Mai exact, fiecare stradă avea propria hartă și dispozitivul se folosea de kilometrajul de la bord ca să determine punctul în care ești pe șosea.

Practic, aveai pregătit la tine role de hârtie, le introduceai într-un dispozitiv, iar atunci când te deplasai, rola se învârtea cu aceeași viteză cu care mergeai și poziția era indicată cu un ac printr-un afișaj mecanic. Pare simplu. Însă marele inconvenient era că aparatul arăta în realitate doar cât ai parcurs dintr-o șosea și pentru fiecare stradă avea nevoie de o rolă dedicată. Pentru cei călătoresc mult… un mic depozit.

Sursa: fastcompany.com, ndrive.com, wikipedia.org

Descoperă „Istoria GPS-ului” – povestită, în trei episoade, de SAS Grup – Alarma.ro: