Istoria GPS-ului: În sfârșit! Primul soft de monitorizare prin GPS! | Episodul III

de | | 3 Minute

Episodul III: apare primul soft de monitorizare prin GPS!

Istoria GPS-ului – povestită de SAS Grup-alarma.ro, experți în managementul de flotă

Am ajuns la ultimul episod al scurtei noastre istorii și am vrea să fim siguri că toți cititorii știu ce înseamnă GPS: sistem global de localizare. GPS-urile au extrem de multe moduri de utilizare, dar noi o să ne oprim la ceea ce ne pricepem și anume: GPS auto.

În final, în acest al treilea episod, ajungem și la primul sistem de monitorizare GPS! Care a apărut relativ recent, deși pentru Millenials și Generația Z ar putea părea că a fost acum foarte, foarte, foarte multă vreme.

Cei care doresc să urmeze firul cronologic, pot citi întâi și Episodul I & Episodul II din seria „Istoria GPS-ului”. 

istoria gps auto monitorizare gps 1

1990 – Sistemul de navigare Mazda Eunos Cosmo

În anul 1990, după 5 ani de la primul sistem de navigare auto digital, a apărut primul vehicul cu navigare prin satelit, acel GPS auto pe care îl folosim în zilele noaste.

Pentru prima dată în istorie, a fost lansat pe piață un vehicul care avea un sistem complet de monitorizare GPS și putea fi achiziționat de oricine. Sistemul de monitorizare GPS folosea 3 sateliți ca să determine poziția exactă a autovehiculului și oferea un soft inteligent de generarea a rutelor.

Posibilitatea de a afla poziția instant fără niciun fel de intervenție din partea șoferului era ceva fără precedent. E drept că prețul de achiziție al acestui vehicul era foarte ridicat, dar consumatorii aveau parte de o experiență care era înainte de vreme, o experiență „cosmică”.

1992, 1998 – prezent

În 1992 General Motors a lansat un GPS auto pe nume ONIS, inițial încorporat în vehiculele unei companii ce oferea servicii de leasing auto, apoi a fost vândut ca produs de sine stătător sub numele de GuideStar. Inițial, dispozitivul oferea hărți doar pentru două orașe, dar la scurt timp a fost actualizat cu noi hărți mai extinse. Deși pare asemănător cu navigatorul de pe Mazda, acest GPS auto putea fi montat pe orice autovehicul, această opțiune fiind pentru primă dată disponibilă pentru deținătorii de automobile.

De abia 5 ani mai târziu, acest produs devine cu adevărat portabil, când Garmin lansează Alpine CVA-1005, primul sistem de navigație portabil cu hărți pe arii extinse. Modul în care era construit îl făcea compatibil cu orice vehicul. Și datorită faptului că avea un preț de vânzare considerabil mai mic decât generațiile precedente, acest GPS auto a fost un adevărat succes.

Din `98 și până astăzi, sistemele de monitorizare prin GPS au suferit modificări majore, proces din care facem și noi parte. SAS Grup, înființat în anul 2002, deschide noi posibilități de monitorizare a flotei șoferilor din România prin producția primului sistem de monitorizare GPS din țară, GPS-ul tip CellSat alături de platforma SAS Fleet. De atunci cantitatea datelor culese, precizia, viteza și fiabilitatea soluțiilor noastre s-au îmbunătățit an de an.

Acum, oferim o ofertă de nerefuzat. Ai acces la servicii complete de monitorizare GPS pentru doar 1 leu pe zi. Indiferent de caracteristicile flotei pe care o administrezi, noi îți oferim servicii de calitate personalizate la cel mai înalt nivel.

Încearcă acum serviciile noastre.

Sursa: fastcompany.com, ndrive.com, wikipedia.org
Foto: Eunos Cosmo, imagine preluată de pe ndrive.com

Descoperă „Istoria GPS-ului” – povestită, în trei episoade, de SAS Grup – Alarma.ro: