Istoria GPS-ului: Nu vă uitați CD-urile GPS acasă | Episodul II

de | | 2 Minute

Episodul II » Nu vă uitați CD-urile GPS acasă | Istoria GPS-ului – povestită de SAS Grup-alarma.ro, experți în managementul de flotă

Probabil că după ce ați citit primul episod despre trecutul omenirii în materie de GPS auto, răsuflați ușurați la gândul că nu aveți, în zilele noastre, nevoie de un portbagaj suplimentar doar pentru rolele de hărți folosite în perioada interbelică.

Nici vorbă să fi existat pe atunci servicii de monitorizare GPS! Merită să ne bucurăm că azi putem, într-o secundă, practic, sa aflăm unde este un anumit vehicul sau o întreagă flotă. Bineînțeles, rapoarte complexe emise într-o secundă pot fi accesibile doar clienților SAS Grup.

1981, Honda lansează Electro Gyro-Cator

Așadar, primul „GPS” lansat pe piață vreodată a fost Iter Avto, în 1930 » citiți mai multe în Episodul I.

51 de ani mai târziu, în anul 1981, Electro Gyro-Cator apărea triumfător pe piață ca primul GPS auto. În realitate, nu era vorba de o monitorizare GPS în adevăratul sens al cuvântului, ci de un sistem ce aparținea vehiculului. Navigatorul se folosea de un giroscop ce funcționa pe baza de Heliu (He) pentru a determina direcția în care te deplasezi și de kilometrajul de la bord pentru a vedea distanța pe care o parcurgi. Tot ce trebuia să faci, era să setezi punctul de pornire și să așezi hărțile la îndemână. Pentru că în acea perioadă ecranele nu erau atât de evoluate sistemul folosea hărți plastice semi-transparente care erau așezate manual de șofer în funcție de zona în care te aflai. De fiecare dată când ieșeai dintr-o anumită zonă trebuia să schimbi harta cu una nouă.

O astfel de soluție de monitorizare era comercializată în acea perioadă ca opțiune extra la vehiculele de top pentru o sumă de aproximativ 3000$.

Nu trebuie să cheltuiți o avere pe monitorizarea flotei dacă profitați, până la finalul anului, de oferta noastră: 1 leu/mașină/zi. Cere demo!

1985, Etak Navigator – primele hărți digitale

La câțiva ani după lansarea Electro Gyro-Cator, Etak a lansat primul GPS auto care folosea hărți digitale. Deși localizarea nu era făcută prin satelit, sistemul reușea să furnizeze locația vehiculului în timp real pe un ecran digital. Hărțile erau stocate pe dischete și erau afișate pe un ecran monocromatic. Fiecare discheta stoca un oraș întreg sau, în cazul orașelor de mari dimensiuni, anumite sectoare. Mai mult de atât, dispozitivul putea să genereze rute pe baza unei destinații introduse de șofer și afișa o hartă care se auto-aranja în funcție de traseu. Deși nu era un sistem perfect, navigatorul oferit de Etak a fost predecesorul sistemelor de monitorizare GPS din ziua de astăzi. În acea perioadă, tehnologia acestui GPS auto a fost atât de nouă, încât a mai durat încă câțiva ani până ca o altă companie să poată produce ceva asemănător.

1987 Sistemul de navigare de la Toyota

Doi ani mai târziu Toyota a lansat primul dispozitiv de navigație cu ecran color. Sistemul de poziționare folosit împrumuta tehnologiile existente la navigatorul Etak, doar că de data asta hărțile erau stocate pe CD-uri.

Sursa: fastcompany.com, ndrive.com, wikipedia.org
Foto: Electro Gyro-Cator, imagine preluată de pe ndrive.com

Descoperă „Istoria GPS-ului” – povestită, în trei episoade, de SAS Grup – Alarma.ro: