Întoarcere în timp: Clujul captivant
De multe ori vorbim de istoria Clujului, a Ardealului și ne întoarcem în timp cu 100 sau 1000 de ani. Ne-am gândit vreodată cum arăta Clujul acum 70 de milioane de ani, prin ce evolutie a trecut până să ajungă să arate cum este astăzi?
Ne-am întrebat când au apărut primii dinozauri din Transilvania si de ce au dispărut ei? Ce alte vietuitoare si plante creșteau cu milioane de ani în urmă?
Sunt multe întrebări privind trecutul atât de îndepărtat si acoperit de mister. Cluj.com vă propune o întoarcere captivantă în timp, în mai multe episoade, cu ajutorul cercetătorului Liana Săsăran de la Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie din cadrul Universitătii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.
Dar în acelasi timp, vă supune si unei provocări, să vă imaginati cum va arăta Clujul, în viitor, peste 90 de milioane de ani. Prima lucrare știintifică privind studiul structurii și evoluției scoarței terestre pentru Bazinul Transilvaniei a fost realizată de către profesorul J.E. Fichtel, în anul 1780.
Apoi, profesorul Antal Koch a aprofundat cercetările pentru nord-vestul Transilvaniei. De la profesorul Koch se păstrează la Cluj o hartă geologică a Transilvaniei, datând din anul 1892.
Istoria geologică a Bazinului Transilvaniei se întinde pe parcursul câtorva milioane de ani, începând cu Cretacicul superior (cu 70 de milioane de ani în urmă) când au început primele mișcări de cutare a munților concomintent cu mișcări lente de afundare a bazinului.
Episoadele de coborâre treptată a fundului bazinului, urmate de oscilațiile nivelului marin, dar și activitatea vulcanică din regiune și-au pus amprenta asupra evoluției geologice a bazinului.
Astfel, cercetătorii spun că Bazinul Transilvaniei, în care este inclus și Clujul, este unul sedimentar ce s-a format printr-o scufundare lentă și continuă, luând astfel naștere o mare de tip continental care nu avea o legătură directă cu mările și oceanele existente în jurul continentului euro-asiatic.
În articolele viitoare, vom prezenta fiecare etapă importantă din istoria geologică a Bazinului Transilvaniei, transformările spectaculoase survenite, lumea mai puțin cunoscută a viețuitoarelor și a plantelor din acele vremuri foarte îndepărtate.