Centru Cluj – inima orasului
Il iubim, ne mandrim cu el peste tot si pentru majoritatea dintre noi el inseamna acasa. Unde viata parca e mai frumoasa si are un sens mai bun. Nu este o ghicitoare, este chiar Clujul nostru drag.
In cateva articole vom face o „incursiune” prin toate cartierele orasului, sa vedem care este istoria lor, de ce se numesc asa sau pentru ce sunt ele celebre.
Orasul asta pe care il stim noi, mare si numeros, a fost la inceput doar o „bucata” de pamant transformata in cetate. Ceea ce noi numim astazi Cartierul Centru era de fapt tot orasul, construit sub forma de cetate, la inceput de romani si mai apoi, dupa invazia tatara, de maghiari prin colonisti sasi adusi in timpul regelui Stefan al V-lea al Ungariei.
Cetatea se intindea pe o suprafata de 45 de hectare si era situata intre Paraul Tiganilor (actualele strazi Emil Isac si Samuil Micu), actualele strazi Potaissa si Mihail Kogalniceanu, respectiv strada Avram Iancu. La est, limita era reprezentata de strada Baba Novac si strada Cuza Voda si continua apoi pe partea de nord de-a lungul Canalului Morilor.
Cu timpul, Centrul Clujului a prins viata, a crescut, a trecut prin multe perioade, atat bune, cat si rele, au fost construite, daramate si apoi reconstruite cladiri, pana a ajuns ceea ce vedem azi.
In prezent Centrul orasului se identifica printr-o serie de cladiri cu o arhitectura impresionanta care dateaza din secolele XVII-XX. In ultimii ani, in centru au „rasarit” cladiri moderne, din beton, sticla si otel, unele cu o estetica discutabila, care nu se prea imbina armonios cu cladirile in stil baroc, renascentist sau gotic. Dar ce sa facem, il iubim asa cum e. Ca-i al nostru!
Multimea de baruri, cluburi si restaurante deschise in ultimii ani fac Centrul sa nu doarma niciodata. Muzeele, magazinele si alte lucruri interesante de vazut nu te lasa sa te plictisesti in timpul zilei. Iar cladirile impresionante, cele doua biserici monumentale ale cartierului (Biserica Sfantul Mihail si Catedrala Ortodoxa), cat si alte „bijuterii” culturale ascunse pe stradutele intortocheate ilustreaza importanta istorica si publica pe care o are cartierul.
Toate acestea transforma Centrul intr-un important spatiu economic, cultural, comercial, administrativ si turistic al orasului. Un spatiu vibrant si plin de viata in care iti poti gasi ceva de facut la orice ora si unde sta impregnata istoria orasului.