Un hotel vechi din Cluj – un loc fictiv din cartea „Dracula” lui Stoker

de | | 4 Minute

Cel mai vechi hotel din Cluj – sursă de inspirație pentru Bram Stoker

Cel mai vechi hotel din Cluj-Napoca este Hotel Transilvania. Situat în buricul Târgului, cu o istorie impresionantă și o longevitate demnă de invidiat, acest hotel spune povești la care trebuie să ciulim bine urechile. De ce? Pentru că sunt părți din istoria orașului în care locuim.

De la han la hotel

O analiză scurtă asupra acestei clădiri, te face să crezi că înainte de acesta, acolo funcționa un han. Istoricii au confirmat că forma pe care o are se pliază pe cea a hanurilor din trecut. Acest lucru este susținut și de prezența curții interioare și a fântânii recent descoperite.

Potrivit istoricilor clujeni, Hotel Transilvania este singura clădire din Cluj care și-a păstrat menirea de la înființarea lui. Mai mult decât atât, fiind cel mai vechi hotel din Cluj, intervențiile asupra structurii au fost minime. Singura care a suportat o modificare în timp este fațada.

hotel vechi din cluj
Strada Wesselenyi Miklos (actuala Regele Ferdinand)

Sursă de inspirație pentru Bram Stoker

Dacă ați citit vestitul roman al lui Bram Stoker, „Dracula” atunci știți că la începutul acțiunii există câteva scene ce se petrec în Cluj (Klausenburg). Fiind singurul hotel din Cluj din acea perioadă cu un nume regal sugestiv (Regina Angliei), acțiunea din începutul cărții a fost, de fapt, plasată imaginar în actualul Hotel Transilvania.

„Bănuim că poate tocmai faptul că se numea în acea perioadă «Regina Angliei» l-a impresionat pe Stoker. În roman hotelul se numeşte «Royale», iar singurul apropiat de această denumire ar fi «Regina Angliei». Denumirea de hotel «Royale» nu am găsit-o la nici un hotel din Cluj-Napoca, deşi ar trebui menţionat şi faptul că în acea perioadă hotelurile îşi schimbau destul de des denumirea. Într-o prima fază ne-am gândit că ar fi putut fi vorba de hotelul de vizavi, de «Panonia», dar ni se pare mai plauzibilă varianta cu «Regina Angliei». Oricum, o certitudine clară e greu să ai mai ales că este vorba de un roman fictiv“, a afirmat Sălăgean.

hotel vechi din Cluj
Hotel Panonia

Deși există puține informații în roman cu privire la Clujul din acea perioadă, totuși acestea se potrivesc foarte bine cu realitatea. Personajul lui Bram Stoker se află cazat într-un hotel aproape de gară. După cum se menționează, la 7:30 acesta pornește grăbit spre gară ca să prindă trenul spre Bistrița, ce urma să plece cu puțin timp înainte de ora 08:00.

„Timpul necesar pentru deplasarea cu trăsura până la gară, din piaţa centrală a oraşului pe străzile Wesselenyi Miklos (în prezent Regele Ferdinand) şi Ferencz Jozsef (Horea) cu ajutorul trăsurii era în jur de 20 de minute, deci, aceasta ar putea fi o altă dovadă că este vorba despre un hotel de pe strada Ferdinand”, a mai explicat istoricul Tudor Sălăgean.

Cel mai vechi hotel din Cluj – structură și design clasic

Hotel Transilvania, în prezent deține 16 camere Twin/Dbl***, 6 camere single***, 2 camere single budget**, 2 Junior Suite și 2 Senior Suite. Dotate cu mobilier clasic, camerele îmbină cromatic nuanțe calde, pentru un confort sporit, relaxare și odihnă.

Chiar dacă este un hotel vechi din Cluj, acesta nu se dezice de la un aer boem și modern. Cu o atmosferă primitoare, Hotel Transilvania te atrage prin combinația armonioasă a istoriei cu noul contemporan.

hotel vechi din Cluj

O incursiune în lumea imaginară a lui Bram Stoker

Un loc în care te poți simți ca acasă. De ce? Pentru că Hotel Transilvania are și un restaurant. Că vrei să simți gustul unui Cluj tradițional, fie că vrei să îl testezi pe cel internațional, vei avea ocazia să faci cunoștință cu aromele unui Cluj delicios. Mai mult decât atât, aromele te provoacă la o călătorie în timp. Există un meniu special care include mâncăruri ce se serveau în secolele trecute, precum „paprikahendl” – pui gătit cu multă boia de ardei iute și mămăligă din cartea lui Stoker.

Cu o terasă de vară înmiresmată de notele olfactive subtile ale florilor, acest hotel vechi din Cluj te îmbine la un moment de pauză și meditație. Cum să nu îți imaginezi un Cluj din timpuri străvechi, cu oamenii și decorurile total diferite?

 hotel vechi din Cluj

Oferă-ți un moment de respiro în cel mai vechi hotel din Cluj

Fie că ești în Cluj pentru o călătorie de afaceri, fie că ești în vacanță, poți opta pentru cazarea în cel mai vechi hotel din Cluj. Vei putea simți un iz de istorie ce domnește în fiecare colțișor, făcând astfel o mini călătorie în timp. Hotel Transilvania pune la dispoziție și o sală de conferințe cu 25 de locuri. În caz că ai nevoie să organizezi un anumit eveniment / conferință.

Hotel Transilvania acceptă tichete de vacanță. Iar dacă vrei să prinzi un moment prielnic, le poți urmări ofertele aici.

Imagini istorice: Biblioteca Digitală BCU Cluj