Hotel Transilvania – prezent cu iz de trecut

de | | 2 Minute

Situat pe actuala stradă Ferdinand – în trecut, o zonă bogată, martoră a atâtor episoade din viața cotidiană a orașului – Hotel Transilvania*** şi-a desfăşurat fără întrerupere activitatea hotelieră, reuşind să rămână cu porţile deschise atât în perioadele de prosperitate ante/inter/postbelice cât şi în perioada războaielor, adaptându-se permanent condiţiilor politice, economice şi sociale ale vremii.

Hotelul dă o replică vie cu rezonanţe antic-medievale hotelurilor noi şi moderne, care îşi etalează cu opulenţă luxul, dar sunt lipsite de identitate istorică şi de poveste. Hotel Transilvania oferă posibilitatea oaspeților de a respira trecutul și de a se bucura de ospitalitatea și căldura unei locații centrale.

Complet renovat şi modernizat, hotelul şi-a păstrat structura de altădată şi conceptul de han, schimbând doar călătorii cu caleaşcă şi joben în clientul modern cu rucsac sau valiză, cu maşină sau motocicletă, care vrea să simtă atmosfera antică şi medievală dintre zidurile groase ale vechii clădiri, într-un spațiu ambiental din piatră calcaroasă, antichizată, vraza şi travertin care prinde viata sub o ploaie de flori de o paletă coloristică încântătoare, flori care vin să adauge oraşului în care grădinile au fost înlocuite cu piatră…. o oază de verdeaţă.

Hotel Transilvania

În volumul Legendele Clujului sub semnătura istoricului clujean şi directorului Muzeului Etnografic din Cluj, dl. Tudor Sălăgean, la pag. 71-72, este consemnată legenda hotelului, sub numele de Un hotel real într-o istorie imaginară.

Hotelul Transilvania este menţionat și în lucrarea The old hotels of Transilvania: heritage tourist resources de Armela Linda Rahovan, drept un important monument istoric.

Construit la un pas distanță de locul unde legenda spune că s-ar fi sinucis Decebal, lângă Canalul Morii, la Poarta Podului, pe limitele estice ale localităţii Napoca, hotelul sfidează timpul şi asistă tăcut la spectacolul oferit de trecerea anilor şi a secolelor.

Clădirea hotelului este foarte probabil datată din perioada în care strada a fost acreditată documentar, funcţionând de-a lungul anilor ca han… poate pentru oaspeţii lui Matei Corvin…, transformat ulterior în hotel.

În anii 1800 , i se alătură încă 3 hoteluri pe aceeaşi stradă – stradă care a şi primit numele de “Strada Hotelurilor”. Strada Wesselényi Miklós a acelo ani ,a cunoscut o dezvoltare impetuoasa odată cu deschiderea Gării, în 1870, care aducea personalităţi, comercianţi, în strada comercială şi hotelieră a Clujului.

Aşa cum numele străzii a suferit de-a lungul anilor modificări, aşa şi-a schimbat şi hotelul numele. Prin anii de glorie, (1870) hotelul se numea “Regina Angliei”, nume mai puţin comun care se regăseşte şi în romanul ”Dracula” a scriitorului englez, Bram Stoker. Ulterior, hotelul a purtat numele de “Transilvania”, apoi’ Vlădeasa’, iar noi i-am redat numele de Transilvania, hotelul având acelaşi bagaj istoric şi sentimental pe care îl reprezintă această zonă binecuvântată a României.

Astăzi, Hotelul Transilvania continuă să ofere turiștilor, dar și clujenilor, aceleași servicii de calitate superioară, păstrând tradiția unui spațiu ospitalier în care vă puteți bucura de o vacanță relaxantă chiar în… buricul târgului.

Contact
Adresa: Str. Regele Ferdinand, Nr 20 Cluj Napoca
Telefon: (+40) 264/594429
E-mail: [email protected]
Web: www.hoteltransilvaniacluj.ro
Facebook: facebook.com/transilvania.hotelcluj