Grădina Botanică “Alexandru Borza”, Cluj-Napoca
Grădina Botanică din Cluj este locul unde agitația și zgomotul orașului rămân în afara zidului de vegetație. Este locul pe care niciun turist venit în Cluj-Napoca nu ar trebui să-l rateze, grădina botanică fiind locul preferat al clujenilor de petrecere a timpului liber și de a se refugia din calea caniculei din timpul verii. Vizitatorul se poate bucura de o plimbare relaxantă, admirând plante din întreagă lume.
Pe lângă funcția recreativă, Grădina Botanică “Alexandru Borza” este o instituție stiintifică, didactică și educativă, subordonată Universităţii Babeș-Bolyai, constituind și o bază de cercetare pentru studenții facultății de Biologie. Grădina găzduiește Muzeul Botanic, care cuprinde peste 6.900 plante din întreaga lume și cel mai mare ierbar din țară, având aproximativ 650.000 file cu fragmente de plante conservate.
Suprafața de 14 ha, cuprinzând peste 10.000 de plante aduse din întreaga lume este împărțită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal.
Sectorul ornamental este zona cea mai dinamică și cea mai colorată a grădinii, cuprinzând în funcție de sezon, plante cu caracter exclusive decorativ.
În cadrul sectorului fitogeografic este prezentată o grădină japoneză cu un pârâu și o pagodă, amenajată astfel încât să redea cât mai fidel atmosfera calmă și meditativă specifică zonei nipone și grădina romană, cunoscută și sub numele de Grădina lui Plinius, dominată de zeița romană, Ceres, care este flancată de două sicrie descoperite în vechiul oraș roman, Napoca. Aici se găsesc plantele care creșteau în orașele și satele romane și chiar și în grădinile din Dacia Romană.
O atracție deosebită o reprezintă complexul format din cele 6 sere. Trei dintre acestea se găsesc în apropierea grădinii romane. În sera acvatică poate fi admirat lotusul de pe Amazon (Victoria Amazonica). Această plantă ocupă o mare parte din bazinul central, populat cu diferite specii de pești. Frunzele sale pot ajunge până la 1,5 m în diametru, putând să susțină greutatea unui copil, iar florile care se formează de primăvara până toamna, durează doar 24 de ore, schimbându-și culoarea de la alb spre roz.
Sera plantelor australiene și mediteraneene cuprinde o colecție de specii de ficus, Araucaria, Casuarina și ferigă australiană arborescentă Alsophila Australis iar sera palmierilor găzduiește peste 80 de specii de palmieri decorative sau cu funcție industrială, provenind din zone precum: Asia, Australia, Japonia, Insulele Canare.
Perioadă de vizitare cea mai potrivită este primăvara spre vara, când grădina este inundată de culoarea și parfumul florilor de pe aleea de la intrare și de florile cactușilor din sere.
Adresa: Strada Republicii nr. 42
Orar: 9-18, 19 (sere: 9-18, vara, 10-17, iarna)
Tarif bilet: 4 lei adulții; copiii/studenții 2 lei
Fotografierea: 20 lei
Telefon: + 4 0264.592.152
(sursa fotografie)