Ghid de supraviețuire în Cluj. Partea a II-a

de | | 3 Minute

Ghid de supraviețuire în Cluj. Partea a II-a

Venind la Cluj este important să cunoști cartierele orașului, ca să nu te rătăcești și să te poți familiariza rapid cu rutele mijloacelor de transport în comun.

Orașul Cluj-Napoca are în total 23 de cartiere: Andrei Mureșanu, Bulgaria, Bună Ziua, Centru, Dâmbu Rotund, Gara, Gheorgheni, Grădini Mănăștur, Grigorescu, Gruia, Iris, Între Lacuri, Mănăștur, Mărăști, Someșeni, Zorilor – cartiere vechi, și alte 8 cartiere definite recent – Sopor, Borhanci, Becaș, Făget, Zorilor de Sud, Lomb, Tineretului, Pata-Rât. Dacă cineva vă întreabă unde este Bulgaria, veți spune fără ezitare că în partea de est a Clujului.

ghid de supraviețuire în cluj 2

Pe strada Piezișa se află ,,inima tânără” a orașului. Pentru necunoscători este important să spunem că, pe această străduță în pantă, se află o concentrație mare de cafenele și pub-uri unde tinerii studenți își dau întâlnire în orice moment al zilei. Oferta este variată și bogată, pentru orice gust și pentru orice portofel.

ghid de supraviețuire în cluj 2

La Teatrul și Opera Maghiară spectacolele și operele au subtitrare în limba română. Dacă Teatrul Național „Lucian Blaga” este foarte cunoscut pentru public, Teatrul Maghiar este un loc misterios pentru mulți locuitori ai Clujului. Foarte mulți dintre aceștia cred că reprezentațiile puse în scenă de această instituție culturală sunt inaccesibile pentru nevorbitorii de limbă maghiară. Acum că această temere a fost spulberată, ne rămâne doar să cumpăram un bilet la un spectacol și să-l urmărim atent în sala Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.

ghid de supraviețuire în cluj 2

În Cluj poți găsi băncuțe pe trotuar, în stradă. Chestiunea insuficienței spațiilor verzi este acută la nivel de comunitate, iar amenajările urbanistice par să sfideze orice reguli ale logicii. Parcurile sunt mult prea antropice, sunt puține, cu copaci fără coroană, iar pe băncuțele amplasate pe malul râului Someș te poți bronza pe canicula verii.

În „orașul comoară” prețul cursurilor de limbă germană este mai mic decât al cursurilor de germană din capitală! Foarte mulți tineri care locuiesc în Cluj își doresc să învețe limba germană. Oricare ar fi motivația doritorilor de a cunoaște limba lui Goethe, orașul nostru le pune la dispoziție cele mai bune oferte pentru acest demers demn de laudă.

ghid de supraviețuire în cluj 2
Clujul are un farmec care-l individualizează între alte orașe din țară. E important sa-i cunoaștem secretele pentru a ne îndrăgosti de frumusețea lui imperfectă și pentru a contribui la zilnic la îmbogățirea acestui oraș cu lucruri bune și atitudini pozitive!

Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Petric Victor & Mândru că sunt Clujean

Citește și Ghid de supraviețuire în Cluj, partea I.