Ghid de supraviețuire în Cluj

de | | 3 Minute

Ghid de supraviețuire în Cluj

#Graiul la Cluj 

Atunci când vii la Cluj este important să știi că ,,graiul” românesc are mult mai multe cuvinte decât știai până atunci. Un clujean te va saluta cu ,,Serus!”, te va țuca și îți va spune ,,ioi, ce bine că ai venit!”. Te va invita acasă și ,,musai” îți va pune în față un ,,blid” cu ,,pită și slană”. Va pune ,,oțâră” de pălincă în două pahare și își va lăuda oaspetele ,,cinaș”.

Dacă observă o ușoară oboseală pe fața oaspetelui, clujeanul se va interesa dacă nu cumva e ,,beteag” și ,,mintenaș” îl va lăsa să se odihnească.

Apoi îi va face o excursie pe ,,Cetă”, pe ,,Memo”, pe ,,Doro”, la ,,Matei” și îl va duce la ,,Sora”. Va aproba cu un ,,eee!” afirmațiile oaspetelui său și îi va spune că l-a ,,bolunzit” cu atâtea obiective turistice. La final, își va lua rămas-bun și va exclama fericit ,,Tulai Doamne! Drag îmi ești!”

ghid de supraviețuire în Cluj ghid de supraviețuire în Cluj

#Vremea la Cluj 

Dacă vii la Cluj iarna poți avea surpriza să constați ca aici e o toamnă mai târzie. Este un lucru știut că iarna nu-i ca vara, dar iarna la Cluj nu-i ca iarna la Iași sau la București.

În orașul nostru, perioada rece a anului e mai blândă, cu ninsori slabe iar vara e foarte „britanică”: în luna iunie este posibil să avem zilnic ploi, iar dacă Electric Castle se desfășoară în luna iulie atunci negreșit va ploua și în luna lui Cuptor.

#Iepurii din Cluj 

La Cluj, iepurii ies la promenadă în Piața Muzeului și bat la ușile farmaciilor. Atunci când terasele abundă de oameni, iepurașul alb, pufos și destul de bine hrănit, iese zglobiu la o plimbare pe străduțele frumoase din Piața Muzeului. Mai intră într-un magazin și se lasă mângâiat de trecătorii copleșiți de această prezență neașteptată. În timpul zilei se plimbă tot în zona centrală: la o farmacie, la un anticariat, la un magazin, după necesități.

#Prețul chiriilor 

Clujul are cele mai scumpe chirii din țară. Dacă doriți să vă stabiliți la Cluj este important să analizați cu mare atenție oferta pieței imobiliare, ca să nu aveți surprize nu tocmai plăcute. În dependență de zona în care se află spațiul, prețul chiriei se poate ridica la o sumă destul de mare. Ca să nu provocați seisme în bugetul dumneavoastră este indicat să vă informați temeinic despre acest aspect – al chiriilor din Cluj-Napoca.

ghid de supraviețuire în Cluj

#Adevărata inimă a țării 

Clujenii consideră că adevărata capitală a țării se află în Ardeal. Foarte mândri de orașul lor, de istoria Transilvaniei și de mentalitatea ardelenilor, foarte mulți locuitori ai Clujului cred că adevărata capitală a țării se află în regiunea Nord-Vest.

#Controlorii CTP Cluj chiar există!

În mijloacele de transport în comun din Cluj, prezența controlorilor se face remarcată destul de des. Unii sunt mai zeloși, alții sunt mai calmi, dar toți verifică biletele și abonamentele călătorilor.

Este important să vă asigurați că aveți toate dovezile că circulați legal în autobuz sau în troleibuz și să le prezentați atunci când controlorii harnici vă invită să faceți acest lucru. Compostați biletul sau scanați-l și asigurați-vă că abonamentul este valabil!

Va urma!

Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Dan Grigore & Mândru că sunt Clujean

ghid de supraviețuire în Cluj