Fotograf de Cluj, am un nume: Cristina Pavelean – imaginea Clujului atemporal

de | | 3 Minute

Fotograf de Cluj, am un nume: Cristina Pavelean – imaginea Clujului atemporal 

Poezia Clujului contemporan este melancolică, răscolitoare, realistă și romantică în același timp. Văzut în lumini calde și în misterioase umbre, orașul văzut de fotografa Cristina Pavelean îți va pătrunde adânc în suflet, te va sensibiliza și te va pune față în față cu multe lumi urbane.

Fotografiile ei inspiră o profunzime lirică, au o adâncime enigmatică, sunt înzestrate cu acea forță care te face să privești dincolo de imagini, te fac să te atașezi de emoția pe care compoziția fotografică o sugerează și care, printr-un mecansim necunoscut, deschide în ochii tăi intimitatea unui oraș pe care nu l-ai văzut niciodată. Acesta este Clujul Cristinei.

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean (14)

Despre talentul Cristinei care ne face să ne îndrăgostim de oraș 

Până să ajungă să aducă farmecul orașului într-o compoziție artistică fără cusur, tânăra fotografă și-a cizelat îndemânarea mulți ani. Pasiunea pentru călătorii, înclinația spre reverie, creativitatea și firea visătoarea i-au determinat stilul unic, profund artistic, irepetabil.
Deși formarea profesională nu are de-a face cu domeniul artelor vizuale, fiind mai degrabă în antiteză cu preocupările artistice ale Cristinei, imaginile orașului suprinse de obiectivul camerei de fotografiat te fac să crezi că fotografa bistrițeancă este una dintre cele mai talentate artiste a Clujului.
Niciodată orașul nu a fost atât de plastic redat în fotografii, niciodată urbea nu ne-a spus o poveste mai realistă, niciodată cartierele Clujului nu s-au bucurat de atâta atenție și prețuire ca în fotografiile Cristinei Pavelean.

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean E

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean C

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean B

Lumile Clujului 

Lumile Clujului prezentate de obiectivul Cristinei sunt mici și infinite în diversitatea lor. Sunt pestrițe și colorate, suspendate într-un timp mitic, uneori apocaliptic, adeseori dramatic, mereu fugar prin succesiunea lunilor, a anotimpurilor, ascuns în detaliile arhitecturii comuniste sau ale celei de secol XIX, în sufletele tăcute ale oamenilor care se plimbă pe străzi. Este un oraș suspendat în timp, care înfruntă trecerea vremii și ni se prezintă fără teamă așa cum este el – alert, complex, dinamic, cu multe contraste și mereu altfel.

Îndrăgostiți-vă și voi de Clujul altfel prezentat de Cristina Pavelean pe pagina de Instagram » instagram.com/cristina.pavelean/.

Articol din seria „Fotograf de Cluj, am un nume”,
Veronica Onea, redactor Cluj.com Ghid Local

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean A

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean D

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean F

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean G

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean H

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean M

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean J

Fotograf de Cluj, Cristina Pavelean VII