Fotograf de Cluj, am un nume!

de | | 5 Minute

Fotograf de Cluj, am un nume! (partea I)

Intotdeauna mi-a placut Clujul. Desi a fost o perioada in care ideea unei mutari in State parea tot mai probabila, mi-am zis mereu ca, in fond, nu mi-as parasi orasul. E ideal – nu atat de sufocant precum o capitala, dar suficient de dinamic, cu multe oportunitati de dezvoltare sau de petrecere a timpului liber. Ca atitudine generala, clujenii par sa fie multumiti de orasul lor.
Aveam sa descopar ca exista adevarate comunitati online (si nu numai) – asa cum este si Cluj.com, actuala echipa din care fac parte, dedicate promovarii si sustinerii orasului si a acelor lucruri, locuri si oameni care ii dau valoare.

Proiectele pe care noi le-am dezvoltat in ultimii doi ani (vezi Clujul Vazut Altfel, City Card, City Guide sau excursiile si alte evenimente organizate) au ajuns azi intr-un punct stabil, se autosustin datorita oamenilor care iubesc Clujul si imprejurimile sale. Insa, ca orice alt proiect care se promoveaza in mediul online, am invatat ca imaginea conteaza.

Am invatat ca indiferent cat de frumoasa este o idee sau o initiativa, in mediul online, acolo unde zilnic iti trec pe sub ochi sute de informatii, imaginea e cea care iti atrage atentia și, eventual, te face sa te opresti pentru o clipa si sa descoperi si informatiile pe care le insoteste.

Asa am descoperit fotografia urbana. Site-uri dedicate Clujului mai exista, iar paginile de facebook sunt si mai numeroase. Toate au in comun acelasi lucru: promoveaza orasul cu ajutorul fotografiilor.

fotograf de cluj mihail onaca

Dar cine realizeaza aceste fotografii? In unele cazuri, noi, cei din redactie. Sau ei, cei care administreaza paginile, site-urile sau proiectele respective. De cele mai multe ori (as zice un 95% din cazuri), insa, fotografiile apartin unor persoane din exterior, apartin unor oameni care investesc timp, entuziasm, munca si bani pentru a surprinde ce are Clujul mai frumos, mai interesant, mai inedit sau, uneori, chiar mai putin placut.

Cand pui suflet in ceea ce faci, ajungi sa apreciezi si munca altora – chiar daca oficial, la noi in tara, poate inca e vazuta ca o joaca de copii si mai ales daca stii ca e facuta din pasiune si, de cele mai multe ori, fara vreun castig direct, material.

Aveam sa descopar, de data aceasta cu dezamagire, faptul ca in mediul online, chiar si in cel care se vrea a fi profesional, de calitate, chiar si acolo unde intentiile si initiativele sunt bune si frumoase, nu se respecta un lucru banal, ce tine mai mult de bun-simt, decat de legi si termeni de utilizare a retelelor de socializare – si anume recunoasterea drepturilor de autor.
Nu am terminat Dreptul, nu stiu care-i legislatia in mod cert, dar credeam ca-i un lucru de bun-simt sa recunosti meritele celui care a realizat ceva – orice. Fie ca e o fotografie, fie ca e un text sau o idee. Aveam sa descopar ca, de fapt, fotografii sunt niste anonimi. Sau sunt tratati astfel.

Cu fotografiile decupate pentru a elimina vreun eventual watermark, cu atribuirea fotografiilor unei alte persoane, cu omiterea mentionarii fotografului, cu folosirea fotografiilor in scopuri comerciale si altele similare – cu astfel de situatii se confrunta cei care aduc bucurie clujenilor si turistilor deopotriva.
Am incercat ca relatia fotografie – comunitate sa fie una bilaterala. De fiecare data cand zambesti nostalgic privind o fotografie frumoasa a vreunui parc ce iti trezeste amintiri, poate observi si numele celui care s-a oprit pentru o clipa sa imortalizeze locurile si momentele dragi noua. Stiati ca unii fotografi stau si cate 3-4 ore intr-un loc pentru a surprinde un moment, o clipa? 

fotograf de cluj mihail onaca

Toti facem erori, omitem unele aspecte din greseala. Si eu am uitat, publicand in graba vreun articol sau dand un share, sa mentionez numele fotografului. Si eu am scris gresit numele unui fotograf. Sau am salvat vreo fotografie crezand ca apartine cuiva, cand de fapt fotograful era un altul. Dar le-am corectat cat de repede, fie pentru ca am observat noi, fie pentru ca ni s-a semnalat acest lucru. Din experienta noastra, fotografii Clujului sunt cat se poate de prietenosi si dispusi sa contribuie la proiectele care le atrag si lor atentia.
Sunt acuzati de multe ori ca ,,vai, ce-i cu atatea pretentii”. Tot din experienta, putem afirma ca aceste ,,pretentii” au inceput sa apara doar in momentul in care au fost tratati cu lipsa de respect de catre diverse entitati media.

Inca trebuie sa invatam un lucru foarte banal si de bun-simt: nu te folosesti de munca altuia decat daca ai aprobarea lui. Realizarile altuia nu iti apartin tie de drept, doar pentru ca circula la liber prin mediul online. Din nou, nici macar nu facem apel la legislatie, ci la o dorinta de corectitudine si de apreciere a celor care ne fac sa ne oprim pentru o clipa si sa constientizam cat de drag ne e Clujul, asa cum e el, cu bune si mai putin bune.

Stim fotografi care au inceput sa renunte la ideea de fotografie urbana din cauza unor situatii absurde pe care le-au intampinat in momentul in care au semnalat niste nereguli (precum acele mici erori pe care le-am facut si noi, cel putin o data). Au fost intampinati cu ostilitate si respingere. Poate pentru ca unora le e greu sa isi recunoasca neatentia, oboseala sau simpla eroare si sa rezolve problema.

Nu putem decat sa speram ca pasiunea lor pentru fotografie ramane nealterata, dar si sa ne adresam voua, celor care iubesc Clujul si care va bucurati si simtiti o usoara mandrie de fiecare data cand vedeti o fotografie reusita cu orasul vostru: daca distribuiti fotografiile altora, respectati-le proprietatea intelectuala.

La fel ca voi, cei care fac aceste fotografii, isi iubesc orasul. De cele mai multe ori, nu-i plateste nimeni pentru tot ce investesc in pasiunea si in munca lor, insa o minima apreciere si un minim de respect, intr-o societate ce se vrea a fi civilizata, poate, ar fi binevenita…

Si pentru ca ne sunt dragi si le iubim fotografiile, in articolele ce vor urma, va vom face cunostinta cu ei – fotografii de Cluj, cei pe care ii urmarim noi (ca niste mici ,,stalkeri”), cei care ne trimit imagini cu orasul in diferite ipostaze, cei care sunt incantati sa impartaseasca zilnic pasiunea lor cu voi.

Asadar, va urma! 🙂

Redactor Cluj.com: Iulia Marc
Fotograf: Mihail Onaca

fotograf de cluj mihail onaca