Lucruri mai puțin știute despre clădirile istorice din Cluj

de | | 3 Minute

Lucruri mai puțin știute despre clădirile istorice din Cluj

Cum începe o poveste remarcabilă? Cu fapte de excepție! Clădirile istorice din Cluj-Napoca, pe lângă frumusețea lor specială, ascund în trecutul lor întâmplări care le sporesc farmecul în ochii oricărui curios.

Câteva povești despre câteva clădiri

Gara din Cluj

Gara este un loc romantic, un spațiu unde amintirile, emoțiile și trăirile sunt exprimate în modul cel mai sincer. Istoria Gării din Cluj-Napoca se leagă de un șir de fapte ce par neverosimile. Clădirea Gării a fost proiectată de Karl von Gegg, cunoscut în epocă pentru realizarea proiectului considerat imposibil – construcția căii ferate peste Munții Semmering din Austria.

Ceea ce stârnește controverse este faptul că pe unul din pereții laterali ai acestui edificiu se află simbolurile francmasonice – echerul și compasul. Există teoria conform căreia firma engleză Warring, cea care a câștigat licitația pentru construcția acestei clădiri, ar fi avut patroni masoni.

gara veche cluj 4

Fapte fabuloase clădirile istorice din cluj

Palatul Primăriei

Un alt edificiu care stârnește curiozitate este Palatul Primăriei, situat pe Calea Moților. Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, după planurile arhitectului maghiar Alpár Ignác, clădirea avea tot o funcție administrativă, fiind sediul Comitatului Cluj. Ceea ce este interesant și mai puțin cunoscut este faptul că în sălile mari ale Palatului se organizau nu doar ședințe, ci și expoziții ale artiștilor tineri sau renumiți, sau chiar și baluri.

palatele clujului palatul primariei

Clădirea Echinox

Despre Clădirea Echinox se știe că găzduiește mai multe centre culturale, sălile de curs ale Universității Babeș-Bolyai și că până în anul 2007 adăpostea și Biroul de Informații a Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Numită Convictul nobililor, clădirea de pe strada Universității a fost internatul Colegiului Iezuit și apoi Colegiu Piarist, fiind instituția care adăpostea copiii nobililor care veneau să studieze la Cluj. Cea mai frumoasă sală din această clădire este sala de mese care este închisă pentru public.

Mihai Hendea - Clădirea Echinox

foto: Mihai Hendea

Palat Jósika

Sunt puțini oameni care știu că în Cluj există o „clădire cu picioare”. Pe locul actualului Palat Jósika din Piața Unirii s-a aflat Casa Jósika care, în secolul XV, era reședința principilor Transilvaniei. În această clădire, după renovarea din 1828, a funcționat Cazinoul Maghiar, iar apoi Tabla regească, Palatul de Justiție, Curtea de Apel și Biblioteca Facultății de Medicină. Denumirea de „clădirea cu picioare” vine de la cele patru coloane care susțin balconul.

palatul josika

Biserica Catolică „Sfântul Mihail”

E cunoscut faptul că Biserica Catolică „Sfântul Mihail” din Piața Unirii e unul din cele mai reprezentative monumente gotice din Transilvania. Pe lângă faptul că în această biserică a fost botezat Matia Corvin și că deasupra intrării principale se află blazonul lui Sigismund de Luxemburg, în această biserică, de-a lungul timpului, au fost oficiate slujbe în patru limbi, iar la subsolul acestei biserici se află o criptă care datează din Evul Mediu, în care sunt morminte ale nobililor orașului.

zoltan_korosy69 catedrala sf. mihail cluj

foto: @zoltan_korosy69

Ce fapte remarcabile mai știți despre clădirile istorice din Cluj?

Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Vechiul Cluj, BunaDimineata.ro, Dan Grigore & Carina Bobaila