Făget și Hoia: animale și peisaje surprinse de un fotograf clujean

de | | 4 Minute

Un fotograf clujean surprinde frumusețea pădurilor Făget și Hoia pe timpul iernii

Sunt multe modalități de-a explora împrejurimile unui oraș. De a-l cunoaște pe deplin și a-i înțelege rădăcinile. Noi, cei de la Ghid Local Cluj, ne-am făcut un obicei din a vă recomanda locuri și experiențe unice. De data aceasta, nu ne-au dus pașii foarte departe… 

Plimbări iarna prin pădure facem mulți dintre noi. Însă nu toți avem ochi (nici răbdare, nici dedicare) de fotograf. Daniel Mîrlea este unul dintre fotografii clujeni pe care îi urmărim cu interes de câțiva ani. El este cel care are darul de-a ne arăta o Natură silențioasă, detalii care trec neobservate, vietăți mici și mari, peisaje cât o mie de cuvinte. Fotografiile lui Daniel ne șoptesc liniște și calm. Iar într-o lume tot mai agitată, când nu putem fi în vârf de munte sau în inima pădurii, fotografiile lui sunt ca o gură de aer proaspăt.Încă de la primele semne ale iernii, Daniel explorează împrejurimile Clujului. După cum a realizat și el, uneori nici măcar nu e nevoie să pleci atât de departe pentru a trăi experiențe copleșitoare… Așadar, vă invităm să vă puneți ochelarii de oameni curioși și să explorați vizual, alături de noi, micile comori descoperite de Daniel Mîrlea în pădurile Făget și Hoia. Iar data viitoare când ieșiți la o plimbare, nu uitați să vă opriți din grabă, să stați, să așteptați, să admirați!

Făget Daniel Mîrlea
Pădurea Hoia-Baciu, la începutul iernii

 

Anotimpul acesta vine cu o simplitate ieșită din comun, totul este pur, curat, iar sunetul mersului prin zăpadă este un cântec pentru ureche. Ieri, am ieșit din nou pe lângă Cluj, iar această ieșire, practic, a însemnat petrecerea unei jumătăți de zi prin zăpada până la genunchi. Am explorat foarte mult, dat fiind faptul că în total, am mers peste 25 km pe jos. 

Făget Daniel Mîrlea iarna

Pădurea Hoia Baciu Daniel Mîrlea (3)Pădurea Hoia Baciu Daniel Mîrlea (1)
Pădurea Hoia-Baciu
Pădurea Hoia Baciu Daniel Mîrlea (1)
Căprioară în pădurea Hoia-Baciu

A fost copleșitor. Am urmărit urme proaspete de porci mistreți, le-am analizat modul de hrănire și, de asemenea, am urmărit, găsit și fotografiat o căprioară în timp ce își căuta mâncare sub zăpadă. 

Căprioară (Capreolus capreolus) Făget Daniel Mîrlea
Căprioară în Făget

Ciripituri, triluri, zboruri, colorit și energie, acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care pot caracteriza ceea ce am putut observa pentru câteva ore. Dacă din punct de vedere fotografic am reușit să surprind, în același loc, peste 9 specii de păsări (printre care: gaița, pițigoiul mare, pițigoiul albastru, mierla, țicleanul, cinteza, cinteza de iarnă, pițigoiul sur, pițigoiul de munte), din punct de vedere al “încărcăturii” resimțite, pot spune că am venit de acolo mult mai bogat în cunoștințe, dar și mai curios să aflu și mai multe despre aceste specii, și nu numai. Așadar, sper eu, ca în viitorul apropiat să mă reîntorc în acel loc și să petrec mult mai mult timp observând tot freamătul și comunitatea păsărilor.

Făget Daniel Mîrlea
Țiclean în FăgetFăget Daniel Mîrlea
Pițigoi mare în Făget
Făget Daniel Mîrlea
Pițigoi albastru în Făget
Făget Daniel Mîrlea
Gaiță în Făget

Făget Daniel Mîrlea

 Făget Daniel Mîrlea
Cinteză de iarnă în Făget

La final, o întrebare » ce alte vietăți ați zărit prin pădurile din împrejurimile Clujului?

Și, desigur, o recomandare: puteți urmări deosebitele fotografii realizate de Daniel Mîrlea fie pe site-ul său www.danielmirlea.com, fie pe pagina de Facebook » Daniel Mîrlea – Nature & Wildlife Photographer