Euphoria da savoarea istoriei clujene

de | | 4 Minute

Euphoria da savoarea istoriei clujene

Începuturi
Început de toamnă, început de an școlar, început de an universitar, începuturi cu aromă de cafea și de ploaie… Un nou inceput…
Prinși în această cursă ciclică a timpului avem nevoie de un punct stabil, de un reper, de un loc unde să ne întoarcem de fiecare dată pentru a ne reîncărca bateriile, pentru a ne bucura de adevăratele plăceri ale vieții și de compania prietenilor.

Euphoria Biergarten – o locatie deosebita asezonata cu mostre de istorie
Pe Canalul Morii, aproape de centrul orașului și de Parcul Simion Barițiu există un astfel de loc, o evadare din cotidian, un refugiu departe de aglomerație și zgomot. Pentru a pătrunde în acest spațiu trebuie să lași în stradă, înainte de a trece podul peste canal tot stresul de peste zi. Natura, ambianța plăcută și decorul terasei și al localului te vor transpune, parcă, într-o altă lume.

Armonia locului este mentinuta de o locatie deosebita, meniurile delicioase, o atmosfera care te atrage ca melodia sirenelor si cateva elemnete specifice care cu siguranta ti-au sarit in ochi de cum ai trecut pragul restaurantului.

Revenind la meniurile apetisante, acestea sunt pregatite de cei mai buni bucatari din tara, lucru care nu numai ca se vede in farfuriile pregatite ca veritabile opere de arta, ci se simte. Preparatele delicioase de la Euphoria sunt o sarbatoare pentru papilele noastre gustative. De la mancaruri traditionale pana la cele mai sofisticate dish-uri cum ar fi File Turbot sau File de salau in crusta de ierburi si parmesan servit cu tabouleh si sos de lamaie cu ierburi, preparate cu specific german si italian si deserturile fabuloase (preferatele noastre fiind tarta calda Tatin de mere cu inghetata de vanilie si panna cotta cu fructe de padure si vanilie), meniul este unul dintre punctele forte ale restaurantului Euphoria Biergarten.

Dincolo de restaurant, Euphoria Biergarten este si un spatiu care cinsteste valorile istoriei si cultiva respectul pentru frumos si autentic, gazduind o colectie impresionanta de halbe de bere adunate din toate colturile lumii si expuse in interior ca adevarate obiecte de muzeu.

euphoria

De asemenea, stema Euphoria Biergarten este realizata dupa reguli heraldice, astfel: scutul gotic, scartelat este decorat cu elemente specifice. In exterior, el prezinta urmatoarele componente: cimierul – cel mai inalt ornament al scutului este reprezentat de o figura zoomorfa, de o pasare cu aripile larg deschise. Sub cimier se afla coiful, considerat a fi cel mai vechi ornament al scutului, avandu-si originea in castile antice, infatisand acoperamantul cavalerilor in armura. Stema este flancata de fasii de stofa rosii, galbene si albastre, numite lambrechine, iar suportii – cele doua figure zoomorfe, fantastice au rolul de a sustine scutul.

euphoria

Fabrica de bere Ursus – simbolul Clujului
Malt, hamei, drojdie si apa – iata ingredientele celei mai comune bauturi alcoolice, dar prea putin se cunoaste procesul prin care a ajuns la noi. Aceasta bautura era cunoscuta inca din Egiptul Antic, egiptenii considerand ca Osiris i-a invatat cum sa o fabrice, macinand si lasand orzul la fermentat. Mai tarziu, in epoca romana, in Napoca, berea (abaia sau cervisia) era considerata o bautura superioara.

Pasind pe urmele traditiei, in secolul al XVIII-lea in Cluj-Napoca apare prima casa a berii, apartinand ordinului iezuitilor, o practica des intalnita in acea perioada, insa abia in secolul al XIX-lea putem vorbi de o fabrica de bere in toata regula. Berea Ursus, ca brand a aparut in secolul al XX-lea, cand datorită perfecționării liniilor de producție, a început fabricarea primei beri pasteurizate din România. Drumul a fost deschis, iar berea de la Cluj a devenit un reper.

euphoria

Astazi, pe Calea Manastur nr. 2 – 6, in interiorul vechii cladiri se afla restaurantul Fabrica de Bere Ursus, o transformare ingenioasa, care a salvat una dintre cele mai vechi fabrici de bere din tara. Restaurantul, amenajat într-un stil unic, care mentine istoria vie isi asteapta clientii in salile care inca mai pastreaza parti din vechea instalatie a fabricii: „Camera Barului”, „Camera malţului”, „Camera Laborator” sau „Camera Restaurant”, patru încăperi ale localului denumite sugestiv în concordanță cu decorul fiecărui spațiu.

Însă ceea ce este cu adevarat uimitor la acest loc constituie de fapt elemental de unicitate al locului. Toţi consumatorii pot asista la procesul de fabricare al berii, pentru că acesta se poate urmări prin intermediul pereţilor de sticlă care dezvăluie linia de producţie. Nu degeaba localul se numește Fabrica de Bere.

euphoria

La Fabrica de bere, Ursus este fara indoiala vedeta locului, insa pentru a o pune in valoare va recomandam meniurile savuroase, pregatite cu pasiune. Iata cateva din bunatatile cu care cei de la Fabrica de Bere Ursus doresc sa ne rasfete: coastele de porc marinate, gătite la cuptor cu coriandru, muștar boabe, miere și cimbru proaspăt, rasolul de vită gătit la cuptor cu legume, portocale, cimbru și chilly, servit în sos de vin alb sau pentru deliciosul ciolan de porc afumat, preparat cu legume, ierburi aromate (cimbru, rozmarin și foi de dafin), servit alături de varză călită și cartofi cu usturoi.

Pentru a simti pe pielea voastra cum se poate trai istoria, va asteptam la Fabrica de Bere Ursus.