Descopera Clujul: praful de mumie si alte leacuri bizare vechi

de | | < 1 Minute

Clujul nu va striga dupa tine sa-i descoperi secretele. Nici nu te va trage de maneca, sa-ti sopteasca la ureche ce povesti ascunde. Nu va striga in gura mare: „Sunt un oras minunat, descoperiti-ma!” Nu. Clujului nu-i place sa epateze. E constient de secretele lui, de povestile pe care le stie, de mostenirea istorica si asteapta, cuminte, ca oamenii sa se chinuie putin sa-l descopere. El si-a facut treaba pana acum, e randul oamenilor.

Clujul nu iti va spune ca in Piata Unirii, numarul 28 (colt cu Regele Ferdinand), se afla unul dintre cele mai interesante muzee din Romania: muzeul de istorie a farmaciei. Clujul va astepta sa-l descoperi. Ah, si ce impresionat vei fi!

Printre fascinantele exponate, dovezi palpabile a sute de ani de farmacie clujeana, se afla si leacurile din antichitate si evul mediu, multe dintre ele foarte bizare.

Praful de mumie – a fost considerat un panaceu in Evul Mediu, crezandu-se ca are puteri miraculoase de a vindeca ciuma si holera. Se putea obtine cu echivalentul sau in aur, iar multi dintre cei care il luau scapau, intr-adevar, de toate bolile, ajungand la cimitir.

Teriaca – leac vechi de peste 2.000 de ani, un produs complex, cu peste 60 de ingrediente vegetale, continand si o doza importanta de opiu. Era folosit, cu predilectie, impotriva otravurilor, dar si ca ingredient in medicamente mai complexe.

Soparla din Arabia – folosita in fabricarea unor medicamente diuretice si afrodisiace.

Puteti descoperi aceste secrete ale Clujului la Muzeul de Istorie a Farmaciei, Piata Unirii, numarul 28 (colt cu Regele Ferdinand).