De ascultat la castel: 10 concerte la care vrem să fim prezenți | Electric Castle 2022

de | | 4 Minute

Concerte Electric Castle 2022

Înainte de-a merge la castel, ascultăm muzică. Multă muzică. Pe lista artiștilor care urcă pe scenele Electric Castle, găsim multe nume care nu ne spun nimic. Sunt însă, desigur, ca în fiecare an, și nume care ne atrag ca un magnet și știm cu luni în avans că vom fi acolo, la concertele lor. 

Știm și că ne vom îndrăgosti iremediabil de vreo linie melodică, de vreo trupă și de vreun timbru vocal pe care nu le știam înainte de-a ajunge la castel. Astfel de momente poartă amprenta electrică și, de-a lungul anilor, ne-au făcut să avem încredere în lineup-ul EC, cel complet, cel de dincolo de headliners. 

Pentru a pune ordine în haos, ne-am făcut o listă cu o parte dintre concertele la care vrem să ajungem în acest an, în cadrul Electric Castle. Ordinea este aleatorie, include atât headliners, cât și artiști de care poate nici n-am știut sau a căror muzică am ascultat-o abia acum, în așteptarea festivalului. Poate te inspiră și pe tine. De altfel, așteptăm cu drag recomandările tale ([email protected], DM pe Instagram @cluj.com)

#1 Sofi Tukker

Îndrăznim să credem că nimeni nu împletește mai bine beat-urile muzicii House și EDM cu ritmurile tropicale decât așa cum o fac Sofi Tukker. Cunoscuți în industria dance-pop ca cei care „sfidează genul”, duo-ul muzical compus din Sophie Hawley-Weld și Tucker Halpern va energiza publicul Electric Castle la scena principală în noaptea de joi, de la ora 00:30.

#2 Balming Tiger

Energia bună, ritmul pieselor, porțiunile de rap și sunetul eclectic propus de Balming Tiger, un grup K-pop alternativ multinațional, ne-au stârnit curiozitatea. Prin urmare, ne-am salvat concertul în aplicație, iar sâmbătă seara, de la 20:00, vom fi în Hangar. 

#3 Aurora

Pe Aurora suntem nerăbdători să o ascultăm și vedem (căci are o prezență scenică fascinantă) – de această dată la castel, după ce anul trecut am descoperit-o la EC Special, tocmai în Piața Unirii. Organizatorii au numit-o atunci „zâna nordică a muzicii folk și pop”, pe bună dreptate, căci vocea diafană a artistei norvegiene te poartă pe cele mai îndepărtate tărâmuri, într-o incursiune lăuntrică, însă, și plină de emoție. Aurora urcă pe scena principală EC duminică, de la ora 21:00.

#4 Mogwai 

Din Glasgow, Scoția, ajunge la Electric Castle și Mogwai, trupă rock apreciată pentru piese instrumentale, compoziții lungi, fără versuri, având în centru chitara electrică, dar și linii melodice profunde de bas. Muzica lor pare o călătorie și suntem curioși unde ne va duce. Concertul va avea loc duminică seara, în Hangar, de la ora 22:00.

#5 The Mono Jacks

Nu refuzăm nicicând un concert The Mono Jacks, pe care i-am ascultat recent într-o variantă mai „potolită”, iar acum abia așteptăm să-i ascultăm și la Electric Castle (în Hangar, duminică, de la 14:30). În nuanțe de rock alternativ și post-punk pe alocuri, cu vocea inconfundabilă a lui Doru Trăscău și linii melodice ce te poartă melancolic prin toate stările posibile, The Mono Jacks e una dintre trupele care și-au pus definitiv amprenta pe scena rock-ului alternativ românesc.

#6 Disclosure

O sinteză a numeroase stiluri muzicale, precum deep house, pop, dubstep, împreună cu o serie de colaborări de succes, au făcut din Disclosure una dintre cele mai de succes echipe de producție din ultimii ani. Pe autorii hit-urilor „Magnets”, „Omen” și „Latch”, compuse în colaborare cu Lorde, respectiv Sam Smith, îi vom vedea la castel sâmbătă, 16 iulie, de la ora 01:00, la scena principală.

#7 twenty øne piløts 

Contrastul dintre liniile melodice și versuri, dintre vocea lui Tyler și ritmul susținut de Josh, îți fură atenția, suficient cât să-ți ațâțe curiozitatea. Un amestec de rock, rap și synth pop, twenty øne piløts, una dintre cele mai importante trupe alternative din ultimii zece ani, ajunge în sfârșit în România. Anul trecut și-au lansat cel de-al șaselea album, Scale and Icy, într-un format neobișnuit. În luna mai, am vizionat și noi concertul de lansare în cinema. Și da, abia așteptăm să-i vedem vineri, 15 iulie, de la ora 23:00, pe scena principală EC.

#8 om la lună

Început ca un proiect de „poezie cântată”, devenit trupă ce cântă povești, om la lună ne face să iubim muzica autohtonă. Concertele trupei sunt experiențe intime, și epice, și liniștite, și tumultoase prin emoțiile ce se adună acolo buluc, între instrumente, vocea lui Doru și oamenii care ascultă. Sâmbătă, 16 iulie, în Hangar, de la ora 14:00, va fi om la lună.

#9 Gorillaz

Poate nu greșim dacă spunem, și noi, că cea mai bună trupă virtuală va ajunge sâmbătă seara, 16 iulie, de la 22:30, pe scena principală EC. Trupa a fost creată în 1998 (!) de muzicianul Damon Albarn și artistul Jamie Hewlett, având în componență patru membri fictivi. They’ve got sunshine in a bag și muzica lor ajunge cu ușurință și la noile generații. 

#10 Moderat

Au trecut 5 ani de când am fost impresionați de momentul celor de la Moderat din cadrul celei de-a cincea ediție Electric Castle. Anul acesta, super grupul german de muzică electronică, așa cum este denumit de către critici, se întoarce la castel să ne încânte încă o dată cu un show de zile mari. În primăvara acestui an au lansat cel mai recent album, intitulat MORE D4TA, iar noi abia așteptăm să îl auzim live în seara de vineri, 15 iulie, începând cu ora 22:45, la scena principală.

Pentru diversitate, îți recomandăm și articolul » De explorat la castel: 10 lucruri care ne așteaptă la Electric Castle 2022


Listă întocmită de Iulia Marc & Irina Mocan, redactori Cluj.com.
Recomandări și noutăți Electric Castle: în rubrica specială dedicată festivalului.