Cum va fi lumea după COVID-19? | Concurs „Clujul Scrie…”

de | | 4 Minute

Cum va fi lumea după COVID-19?

Lumea se schimbă… se schimbă constant și fiecare experiență ne ghidează într-o oarecare direcție. Zilele în carantină ne-au învățat să ne adaptăm la un alt stil de viață, să ne cunoaștem mai bine, petrecând mai mult timp singuri sau cu familia. Se vorbește și despre o schimbare economică și o criză financiară majoră, probabil se va întâmpla și asta, însă ceea ce contează cel mai mult îi cum ne vom schimba noi, oamenii de rând, oamenii simpli.. și alegerile noastre care vor influența mai departe. Alegerile pe care le facem sunt cele care schimbă lumea.

Prima săptămână de carantină a fost exact ce aveam nevoie! De mult mi-am propus să îmi iau concediu că să stau acasă cu familia, toți deodată, să stăm la bere, să povestim până nu mai avem ce să ne zicem.. ?, să jucăm cărți, jocuri de societate, să gătim împreună, să grădinărim.. să ne cunoaștem mai bine (sau din nou). M-am bucurat enorm că am reușit să facem asta, îmi iubesc familia, și prima chestie pe care mi-o propun după carantină îi să facem asta cel puțin o dată pe an și nu de sărbători, dar așa de dragul familiei!

Răbdare, răbdare… răbdarea este o superputere, dacă ai răbdare înseamnă că te descurci în orice situație. Acum vreo șase ani mi-am luat un puzzle cu 1000 de piese, în acești ani, în concedii, când eram bolnavă, de sărbători, mă apucam de el, încercam să îl fac și renunțam! În a doua zi de carantină, am luat puzzle-ul de pe raft, l-am pus pe masa din bucătărie și mi-am zis: Acum, ori niciodată! Nu are ce să îmi distragă atenția, nu am altceva de făcut.. ăsta îi momentul! L-am terminat în 3 zile.. 🙂 . Sunt mândră de reușita mea, am învățat că pot! Pot să am răbdare!

Generația „părinții” și „bunicii” versus tehnologia. Mama se descurcă cu Facebook, să citească știri, să caute rețete, deci internetul nu este o noutate pentru ea. Ce a fost o noutate pentru ea îi să plătească facturile online (toate – gaz, electrica, telefon, internet), și deja mi-a spus că îi mult mai simplu așa, deci cred că online-ul și plata cu cardul vor deveni o parte din viața ei. Bunica însă învață cum să facă video call-uri, să ne vedem, nu doar să ne auzim, iar nepoata mea de 6 ani îi pune urechiușe.. deși nu sunt sigură că se va obișnui cu tehnologia, sunt mândră de ea că încearcă. Îmi este dor de ea!

Cei care au gradină sunt extrem de norocoși! Să ai gradină acum, unde să ieși la aer sau să se joace copiii, este cel mai bun lucru ce ți se poate întâmpla. Deci dacă vreodată va trebui să iau o decizie de a sta la casă sau apartament, cu siguranță voi ține minte această perioadă, cum am ieșit în fiecare zi, indiferent de vreme (am avut zile cu soare cu 24 de grade, dar și zăpadă de 12 cm). De ținut minte!

Oamenii care salvează lumea nu sunt cei bogați! În primul rând tot respectul pentru munca medicilor, care își riscă sănătatea pentru a avea grijă de cei mai puțin norocoși. Jos pălăria, pentru asistente care nu își văd familia, copiii mai multe zile pentru a fi alături de cei bolnavi. În al doilea rând, toată stima pentru clasa muncitoare, cei care lucrează în supermarket-uri, cei care dezinfectează spațiile publice, șoferi de autobuz sau de tir… cei fără de care lumea s-ar opri pentru noi toți. Am fost de două ori în ultima lună într-un magazin, de fiecare dată am fost întâmpinată cu zâmbet și de ambele dăți la plecare mi s-a zis: „Vă doresc o zi frumoasă, sănătate și să aveți grijă de dvs.” Oameni simpli, dar cu un suflet cât lumea întreagă! Vă mulțumesc și vă apreciez enorm.

Provizii! Asta nu este neapărat o noutate pentru mine, cămara noastră încă mai are murături, gem, zacuscă, compot, și pălincă evident, în stilul clasic, cum de fapt în fiecare an avem de toate să ne ajungă până în vară. Acest lucru nu a avut nimic de a face cu pandemia, dar cu siguranță în această perioadă este un mare plus. Deseori mă întrebam toamna dacă merită toată munca, oricum se găsesc de toate în magazine, dar sincer vă zic.. merită! Merită să ai acasă puse deoparte alimente pentru „zile negre”, chiar și faină, zahăr, sau câteva conserve de pateu. Am trăit până la vârsta asta cu gândul că nu are ce să se întâmple, era totul prea disponibil, însă această pandemie a fost o lecție bună pentru a realiza că oricând se poate întâmpla ceva ieșit din comun, care te poate ține câteva zile izolat. De asemenea aici aș recomanda să aveți un stoc minim de apă, medicamente de bază, produse de igienă în permanență, aceste lucruri „nu cer de mâncare”, deci nu încurcă, dar ajută. Să fim mai pregătiți!

De când eram mică am fost învățată că orice problemă are o soluție și că dacă avem încredere și nu ne lăsăm ghidați de gânduri negre, atunci vom găsi o cale. Poate pentru unii acesta idee sună prea optimist, poate cei care au pierdut pe cineva drag în aceasta perioadă o să mă contrazică… cu siguranță au și ei dreptate! Ce vreau să vă spun îi că acestă convingere mi-a fost în gând în perioada asta și m-a făcut să profit de aceste zile în loc să le consider pierdute. Am pictat, am cusut, am tricotat, am citit, am gătit, m-am antrenat, cert îi că nu am lăsat aceste zile să treacă pe lângă mine ca și cum lumea s-ar fi oprit în loc. Lumea se va schimba în funcție de cum reacționăm noi, iar dacă vrem o lume mai bună, cu siguranță trebuie să începem să credem în ea acum!

Autor: Gabor Anamaria Adriana


Articol înscris în Concurs Articole: „Cum va fi lumea după COVID-19?” | Clujul scrie.
Avem premii generoase de la partenerii noștri:

Detalii despre premii găsiți aici. Așteptăm cu drag articolele voastre » perioada de înscriere este 2 – 19 aprilie 2020Toate articolele înscrise în concurs pot fi găsite aici: Concurs Clujul Scrie.