Cum e să faci cumpărături în Oser – săptămânal? (Partea II)

de | | 4 Minute

Cum e să faci cumpărături în Oser – săptămânal? (Partea II)

Dacă-i sâmbătă și vizita la Oser e în plan, atunci e musai să ne începem ziua devreme. În funcție de categoria din care faci parte, devreme poate fi la 7 sau la 9 🙂. Se știe totuși că cine vrea să aibă timp de explorat prin piața de vechituri a Clujului ajunge pe str. Bobâlnei atunci când soarele abia începe să ne dezmorțească. 

Oserul, spunem noi, este mai mult decât piața de vechituri a Clujului. Este o experiență pe care e cel mai bine s-o trăiești pe pielea ta pentru a o înțelege. Ce putem să-ți spunem este că piața este plină de viață. 

Uneori e înghesuială, iar vizitatorii scotocesc printre obiecte ca niște furnicuțe harnice care își fac drum prin pământ, în timp ce sunetele de muzică se îmbină între ele și sunt acompaniate de strigătele vânzătorilor care fac oferte la te miri ce. Alteori e mai liniștit, dar niciodată lipsit de energie. 

Cum e să faci cumpărături în Oser – săptămânal (Partea II) (4)

De pe Oser adunate / pe Oser lăsate

La început de primăvară am făcut cunoștință cu trei tineri care au fost vânzători la Oser. Am povestit despre ce experiențe au avut în piața de vechituri a Clujului, iar acum, în sezonul de vară, ne-am aventurat la o vizită în piață cu Andrei Șteopan – vizitator fidel al Oserului de prin 2010. 

De multe ori am scris despre minunile pe care le-a găsit Andrei prin piață, dar n-am avut ocazia să ne plimbăm împreună prin agitația și tărăboiul de sâmbătă dimineață până acum. Dar de cum s-a ivit ocazia, ne-am dat întâlnire în fața intrării principale, am plătit taxa de de intrare (1 leu) și am dat start monitorizării pașilor pe brățara de fitness 😀. 

fildeș de elefant oser

Fildeș de elefant găsit de Andrei în Oser (2012) – preț de vânzare 8000 lei 🙂

Pe mesele din piața de vechituri stăteau frumos aranjate sau frumos deranjate tot felul de chestii. Piesele de artă și-au făcut loc printre porțelanuri, discurile de vinil demne de colecție erau aliniate în cutii de carton vechi, iar armata de omuleți lego își aștepta noii proprietari care să-i negocieze soldații. 

Cum e să faci cumpărături în Oser – săptămânal (Partea II) (2)

Plimbându-mă cu Andrei printre tarabe am înțeles că vizitele la Oser sunt adevărate teste de creativitate. Am învățat că fiecare obiect poate deveni exact ceea ce ai tu nevoie să fie și că cele două trăsături pe care vizitatorii fideli ai pieței le au sunt răbdarea și creativitatea. 

Andrei spune că uneori găsește piese care formează un singur obiect în săptămâni diferite. Așa s-a întâmplat cu un cufăr în care se odihnește un arici somnoros. Prima dată a găsit cufărul, iar peste trei săptămâni a găsit și ariciul. Și-a dat seama că formează de fapt un întreg, așa că l-a luat acasă. Pentru asta, însă, nu e nevoie doar să vizitezi piața frecvent, ci și să ai ochiul format. 

Cum e să faci cumpărături în Oser – săptămânal (Partea II) 5

Asta-i dovada clară că dacă știi să scormonești printre volumul mare de obiecte expuse pe mese sau pe asfalt, Oserul ascunde în fiecare sâmbătă câte o comoară. Iar pe lângă descoperirea de comori, am aflat de la companionul nostru că fiecare zi de târg are câte o tematică care trebuie descoperită. Neoficială, desigur. 

Tematicile zilelor de târg sunt mai mult un mod de-a face vizita la Oser mai distractivă, decât ceva stabilit pe poarta de la intrare. Este un exercițiu care îți dezvoltă simțul de observație 🙂. Tema zilei de sâmbătă în care noi ne-am aventurat la Oser a fost rațele. Ce înseamnă asta? Înseamnă că am găsit la cele mai multe dintre tarabe obiecte cu rațe: figurine, porțelanuri, jucării și alte minuni.

Cum e să faci cumpărături în Oser – săptămânal (Partea II) (3)

Așa am învățat de la Andrei și următoarea lecție: la Oser te duci fără nicio așteptare! Imaginează-ți să te duci să cauți elefanți într-o zi în care tema zilei sunt rațele 😀. Ei, păi n-ai să pleci dezamăgit? Cel mai bine e să n-ai cine știe ce în plan. Așa găsești lucrurile unice și inedite mai ușor. 

Pentru mine sâmbăta aceasta a fost o vizită de recunoaștere. Era necesar să văd ce se mai găsește prin Oser la început de vară. Recunosc că nici abilitățile mele negustorești nu sunt ceva cu ce mă pot lăuda, așa că m-am mulțumim să-l urmăresc pe Andrei. El a plecat acasă cu un set colorat de coastere cu imagini cu păsări exotice. Pentru care, desigur, a fost necesară o negociere. 

Cum e să faci cumpărături în Oser – săptămânal (Partea II) coaster

La final de zi, după ce te îndepărtezi de zgomotele pieței și de mirosul de mici, știi că a fost o zi reușită dacă te doare gâtul de la holbat și de la aplecat să verifici toate lucrușoarele 😀. 

Oare voi ce-ați mai găsit prin Oser în ultima vreme? 🤔

Sursă foto reprezentativă: @minizayo și Andrei Șteopan