Cozonac cu nucă de Crăciun – rețetă nostalgică
Nu știu ce-o fi însemnând Crăciunul pentru fiecare dintre voi, dar e foarte probabil să însemne și cozonac cu nucă, pe lângă prăjitura cu mere, portocale sau mandarine, vin fiert cu scorțișoară, salata de vinete, șnițele, piftii, jumări, sarmale și alte bunătăți. Cozonacul e poate una dintre cele mai îndrăgite și clasice mâncăruri tradiționale românești. Iar sărbătorile parcă n-ar fi sărbători fără câteva felii de cozonac cu nucă pe masă.
Pe ultima sută de metri, în ultimele zile înainte de Crăciun, vă provocăm să tăiați acest „produs” de pe lista de cumpărături și să vă aprovizionați în schimb cu ingredientele necesare preparării unui cozonac cu nucă de Crăciun. Nu e garantat că va ieși la fel de bun ca la bunici, dar să încercăm 😀
De ce veți avea nevoie?
- Pentru aluat: 1 kg făină, 50 g drojdie proaspătă, 500 ml lapte, 100 g unt, 250 g zahăr, 5 gălbenușuri, 1 linguriță sare, coajă de lămâie și portocală, 2 plicuri de zahăr vanilat.
- Pentru umplutură: 250 g miez de nucă măcinată, 5 albușuri, 100 g zahăr, 2 linguri de cacao, 1 praf de sare, esență de rom.
- Pentru uns cozonacii: 1 ou, 1 linguriță de zahăr.
Cum se prepară un cozonac cu nucă de Crăciun?
Pregătiri în avans:
- Făina – pentru un cozonac pufos, cernem făina de vreo 3 ori, cu vreo câteva ore înainte de preparare.
- Untul – cu o oră înainte de a-l folosi, îl scoatem la temperatura camerei.
Aluat:
- Laptele – îl încălzim și adăugăm coaja de lămâie și portocală + cele 2 plicuri de zahăr vanilat. Se amestecă bine, bine.
- Gălbenușurile – se amestecă împreună cu cele 250 g de zahăr, până acesta se topește.
- Plămădeala se face astfel: Drojdia se amestecă împreună cu o linguriță de zahăr până la omogenizare. Se adaugă 3 linguri de lapte cald și o lingură de făină.
- Făina se pune într-un vas mare. În mijloc, facem un fel de cuib unde punem plămădeala și o lăsăm la dospit cam 10-15 minute. Când plămădeala își dublează volumul, punem 1 praf de sare, laptele călduț și gălbenușurile frecate anterior cu zahăr.
- Iar acuuuum urmează frământatul aluatului! 😀 Se frământă cu pumnii și palmele, timp de 30 de minute. Pentru a pătrunde untul în aluat foarte bine, cât timp frământăm, ne ungem cu unt pe mâini. E ca o joacă de copii 🙂
- Aluatul se pune la dospit timp de o oră, acoperit, undeva lângă o sursă de căldură (aragaz, de exemplu). Recomandat: să fie cald și în camera în care stă aluatul, căci va crește mai frumos.
Compoziție:
- Albușurile – le batem spumă, împreună cu 1 praf de sare, peste care se adaugă 100 g zahăr treptat.
- Nuca măcinată este amestecată ușor cu 2 linguri de cacao, 1 linguriță esență de rom și albușurile spumă. (amestecăm ușor pentru a nu pierde consistența pufoasă a compoziției!)
Pregătiri finale:
- Aluatul crescut se împarte în 4 porții egale.
- Pe masă presărăm făină, și întindem fiecare porție cu sucitorul până ajunge de dimensiunea aproximativă a unui cozonac. Adăugăm apoi pe fiecare porție întinsă câte un sfert din compoziție, întinsă uniform. Iar apoi rulăm foile.
- Nu uitați să puneți hârtie pentru copt în forma pentru cozonac, unsă cu puțin ulei. Cozonacii vor fi apoi lăsați la crescut până li se dublează volumul (similar, să fie cald în încăpere și așezați lângă o sursă de căldură).
- Cozonacii crescuți îi ungem cu 1 ou bătut cu 1 linguriță de zahăr. Se pun la cuptor timp de o oră (180 grade). Recomandare: nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute.
- Pentru a verifica operele de artă, folosim un bețișor de grătar sau o scobitoare 🙂
La final… scoatem cozonacii din cuptor și-i stropim cu puțină apă. Îi acoperim cu prosoape de bucătărie și-i lăsăm la răcit.
O adevărată aventură în stil tradițional! Dacă veți găti îndrăgiții cozonaci cu nucă de sărbători, să ne trimiteți și nouă fotografii. Suntem curioși și pofticioși!
Alte rețete culinare puteți răsfoi pe-aici.
Poftă bună și vouă! 🙂