Coppélia, dansul balerinei fermecate

de | | < 1 Minute

Coppélia,  dansul balerinei fermecate

 

 

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de-a vă invita miercuri, 26 noiembrie, de la ora 18.30, la un excepțional spectacol de balet:  „Coppélia”, de Léo Delibes. Evenimentul are un caracter deosebit, seara fiindu-i dedicată  balerinei Valeria Căprariu-Gherghel, fostă prim solistă a Operei clujene, care a strălucit pe această scenă timp de trei decenii. Conducerea muzicală a spectacolului îi va aparține dirijorului invitat, Kulcsár Szabolcs, de la Opera Maghiară din Cluj.

Încântătorul spectacol de balet, tras parcă de o ”cheiţă magică”, este un preferat al repertoriului liric internațional, prezent pe cele mai importante scene ale lumii. Caracterizat de un vechi şarm austriac,  cu accente  voioase şi dansuri electrizante, pline de energie, spectacolul este admirat de publicul tânăr și matur, deopotrivă, încă de la premiera sa din anul 1870, pe scena „Théatre Imperial de L’Opéra” din Paris.

Baletul în două acte, aranjat pe notele compozitorului  Léo Delibes, aduce în faţa publicului povestea Coppéliei, o păpuşă vrăjită, creată pentru a impresiona la nunta fastuoasă a celui mai bogat moştenitor din lume. Secretul păpuşii mecanice stă în puterea ei de a prinde viaţă şi a fermeca orice privitor, cu fiecare pas dansat, declansând povestea bogată în suspans și note comice.