17 ani de povești sonore: Arcadia Quartet în lumea muzicii de cameră

de | | 4 Minute

17 ani de povești sonore: Arcadia Quartet în lumea muzicii de cameră

Muzica de cameră, una dintre cele mai apreciate forme de muzică clasică prin intimitatea cu care arta muzicală este transpusă în emoții către ascultători, deși nu este genul căruia îi dăm play pe platformele de streaming în zilele de azi, are un impact semnificativ asupra creativității, productivității și dispoziției celor care o includ în activitatea lor.

La Cluj, dar și în România, cei care sunt familiarizați cu muzica de cameră au auzit cu siguranță de Arcadia Quartet. Ei sunt cei cu care ne mândrim în întreaga industrie muzicală de acest gen din lume. 

17 ani de povești sonore Arcadia Quartet în lumea muzicii de cameră 1

📷 Claudiu Guraliuc

17 ani de povești sonore

Povestea muzicală a cvartetului începe în 2006, atunci când patru tineri muzicieni talentați, toți studenți ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, au decis să-și unească forțele și să împărtășească bucuria muzicii de cameră cu lumea.

Așa a luat naștere Arcadia Quartet, un cvartet de coarde ce avea să creeze povești sonore pentru toți cei care aveau norocul să-i asculte.

17 ani de povești sonore Arcadia Quartet în lumea muzicii de cameră 2

📷 Claudiu Guraliuc

Înființarea cvartetului a marcat începutul unei călătorii muzicale care avea să devină una dintre cele mai notabile din România în acest domeniu. Membrii fondatori, Ana Török la vioară, Răsvan Dumitru la vioară, Traian Boală la violă și Zsolt Török la violoncel, și-au dedicat timpul creând artă pe portative muzicale, iar rezultatele au fost uluitoare.

“(…) The Arcadias negotiate the ebb and flow of the musical argument with compelling power, unleashing an almost unhinged sense of emotional collapse when Weinberg’s writing is at its most ferocious.” [Weinberg Vol. 2] – Classical Music by BBC Music Magazine, June 2022

Premii și distincții 

Cvartetul Arcadia a obținut premii importante de-a lungul timpului la concursuri de prestigiu precum Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012) și International Chamber Music Competition Hamburg (2009) și muulte altele

Cele mai recente distincții sunt premiul Diapason d’or, oferit de redactorii renumitei reviste franceze Diapason și nominalizarea la Gramophone Classical Music Awards, unul dintre cele mai prestigioase premii ale muzicii clasice din lume. 

17 ani de povești sonore Arcadia Quartet în lumea muzicii de cameră 3

📷 Raluca Ciornea

Aprecierile sunt acordate pentru diferite albume deja lansate (vol. 1-3), dintre cele șase,care vor conține în total cele 17 cvartete compuse de Mieczysław Weinberg.

Aceste recunoașteri au propulsat rapid cvartetul în rândul celor mai remarcabile ansambluri ale generației lor, iar azi cei patru membri își împart timpul între concerte internaționale și restul activităților muzicale și non muzicale în care sunt implicați. 

„There’s also always a sense that the music is entirely grounded, each gesture unfolding as naturally as breathing. (…) The Arcadia Quartet totally commits to the music.” [Weinberg Vol. 2] – Limelight Magazine, June 2022

De talentul membriilor Arcadia Quartet nu a beneficiat doar lumea muzicală prin sonoritățile cristaline ale instrumentelor lor, ci și tinerii muzicieni care au participat la masterclass-ul Arcadia Chamber Music Classes de-a lungul celor trei ediții. 

17 ani de povești sonore Arcadia Quartet în lumea muzicii de cameră 4

📷 toboz.ro

Anul acesta, în luna august, artiștii au adus muzica de cameră mai aproape de inimile oamenilor prin organizarea de concerte de excepție și evenimente muzicale memorabile la Cluj.

La atelierele de la Arcadia Chamber Music Classes, cei 4 muzicieni și-au împărtășit cunoștințele și experiența cu tinerii muzicieni, oferind lecții și masterclass-uri, ajutând astfel la formarea viitoarei generații de artiști talentați. 

Pe măsură ce povestea lor muzicală continuă să se dezvăluie, suntem martorii unei călătorii remarcabile cu realizări de excepție. Arcadia Quartet nu este doar un cvartet de coarde, ci o sursă inepuizabilă de inspirație pentru întreaga lume. 

Noi, clujenii, suntem extrem de mândri să putem spune că aici a luat naștere un asemenea grup de oameni talentați, și îi apreciem pentru pasiunea și angajamentul lor 🙂. Suntem nerăbdători să vedem ce surprize muzicale ne pregătesc în viitorul strălucit al muzicii de cameră, dar și să-i ascultăm din nou aici, acasă. 

17 ani de povești sonore Arcadia Quartet în lumea muzicii de cameră 5

📷 toboz.ro

Despre activitatea cvartetului mai sunt multe de spus. În aproape cele două decenii de existență, visurile celor patru muzicieni i-au purtat pe atât de multe drumuri încât nu ne permitem să le acoperim toate realizările. De aceea, vă invităm să le urmăriți activitatea pentru a afla când vor avea loc concertele viitoare, dar și alte informații despre activitatea cvartetului.


Website: Arcadia Quartet
Facebook
Instagram
Youtube

Website Claudiu Guraliuc