Comuna Poieni – impresii de calatorie
Redactor: Puiu Corina
Fotografi: Călin Precup, Mihai Bârsan, Iosif Miclăuș, Robert Paul Igna
Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Poieni, click aici. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text.
“În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă” – Antoine Lavoisier
La Cluj poți întâlni ceea ce numești liniște, poți fi ceea ce ai vrea să fii, acolo unde ai vrea să fii, este locul perfect unde ai putea pur și simplu să iei o pauză și să te afunzi în miresmele pitorești clujene, este regiunea unde poți respira aerul curat al dimineții stând pe mal în Valea Drăganului sau să privești de sus orizontul de pe cetatea de la Bologa.
Fiecare părticică ruptă din rai iși ascunde darurile, legendele și misterele ei pentru a putea fi descoperite de fiecare persoană în parte, pentru că așa cum noi suntem diferiți, la fel vedem și lucrurile din diferite unghiuri ale prismei.
Comuna Poieni este o părticică clujeană, situată la aprox. 70 km. de Cluj-Napoca, fiind alcătuită din 9 sate ce au o istorie extrem de bogată si captivantă. Toți ardelenii dăruiesc turiștilor, prin generozitatea si blândețea lor, cunoștiințe despre locurile din împrejurimi, povestesc despre personalitățile care s-au născut aici sau care au o strânsă legătură cu regiunea, sau pur și simplu te lasă uimit de istorioarele care le-au preluat de la bunici și pe care nu le vei găsi niciodată pe o pagină de google sau Wikipedia.
Atunci când mergi în comuna Poieni vei vedea că parcă te desprinzi de lume, parcă uiți de tot ceea ce înseamnă aglomerat, ceea ce reprezintă probleme și griji sau cel mai probabil dureri de cap, pentru că atunci când în fața ochilor se așterne covorul mioritic al Transilvaniei, în jurul tău apare magia.
Vă intrebați de ce ați vrea să mergeți acolo? Deoarece comuna Poieni, oferă tot ce ne-am fi dorit de la… “o casă”.
Oferă posibilitați de a petrece timpul frumos în natură, cum ar fi o plimbare prin sat, pentru a descoperi ce mistere ne rezervă, sau o excursie prin satele care formează comuna pentru a descoperi tezaurele Transilvaniei.
În plus, sunt câteva proiecte în desfășurare , cum ar fi navigarea cu ambarcațiuni mici pe râul de la Valea Drăganului, amenajarea unor terenuri de zbor pentru planoare și chiar amplasarea unei pârtii de schi.
Și, nu în ultimul rând, comuna Poieni oferă căldură și lumină oriunde și oricând.
(Pentru mine, a fost ca si un weekend acasa, alaturi de oameni grijulii pe care cunoscandu-i doar de cateva ore, simteam cum facem parte din acelasi intreg, din aceeasi familie.)
De ce ar trebui sa mergem departe pentru a vedea ceva ce nu ne apartine, ce nu ne reprezinta? Clujul, la fel ca si intreaga Romanie are ce arata lumii, are cu ce se mandri, putem sa ne laudam si sa ne promovam chiar noi insine minunatele locuri mirifice mostenite din buni-strabuni!
Satul Bologa
Bologa a fost, este si va ramane un izvor de farmec natural, istorie multimilenara, tezaur de datini, traditii si frumoase creatii literal-folclorice, un colt mirific din spatiul mioritic romanesc.
In pofida suprafetei mici si a numarului mic de locuitori, satul Bologa gazduieste unele dintre cele mai faimoase obiective turistice din zona, cum ar fi Cetatea de la Bologa, Castrul Roman si o minunata moara de apa .
Satul Bologa, traversat de 2 afluenti ai Crisului Repede, exprima si da senzatia de un plai, de un meleag care abia asteapta sa ne deschida bratele si sa ne arate adevaratele lui comori.
Obiective turistice din satul Bologa:
1. Cetatea de la Bologa
Cetatea Bologa este asezata acolo unde incepe tara de dincolo de paduri – Transilvania, pe valea Crisului Repede, la 12 km de Huedin, unde Muntii Mesesului intalnesc Muntii Apuseni.
Zidurile cetatii, care au strajuit cu statornicie de-a lungul a peste 700 de ani, mai rezista si astazi si pot fi admirate de catre fiecare trecator al satului Bologa.
Nu doar privelistele minunate pe care le avem in aceasta regiune o fac expresiva, ci si istoria cu care se mandreste tinutul. Cetatea Bologa a servit protectie pentru Mircea cel Batran, iar pentru nepotul sau, Vlad Tepes, a fost un adevarat castel al copilariei.
2. Castrul Roman
La cateva sute de metri de satul Bologa se afla Castrul Roman – cea mai veche asezare din zona. Ridicat in jurul anului 106 pentru apararea granitei Imperiului Roman, se mai vad si astazi ruinele acestui loc mistuit de istorie, aflat acum pe locul numit „Gradiste”.
Timpul si efortul depus de catre arheologi, sustinuti de catre primaria Poieni, reflecta descoperirile facute. Aici exista o multime de lucruri care te fac sa-ti dai seama cat de mult valoreaza fiecare particica de pamant care a apartinut strabunilor nostri.
3. Moara de apa
La primul auz, niste pietre, o bucata de lemn si apa nu vi s-ar parea ceva extraordinar… insa din momentul in care ajungi la Moara de apa de la Bologa, in drumul de la Cluj la Oradea, la cativa kilometri de Huedin, ochii ti se inunda cu niste privelisti care iti raman pentru totdeauna in memorie, in suflet. Oricand, frumoasa gradina a familiei care ingrijeste cu devotament imprejurimile, scoate in evidenta forta cu care apa morii, care este si singura supravietuitoare dintre multele care au fost in sat, incearca parca sa te atraga, sa te conduca in misterioasa si necunoscuta lume a satului Bologa, care este un adevarat tezaur al Transilvaniei.
Satul Hodisu
Aflat in judetul Cluj, comuna Poieni, satul Hodisu reprezinta una dintre valorile cu care se mandreste plaiul mioritic clujean. Satenii impreuna cu natura si adierile de vant formeaza un ansamblu greu de imaginat. Ceea ce am putea gasi mai mult decat impresionant este asa numitul Vraci din Apuseni. Nu e un vraci, e mai mult decat atat: e un om cum mai rar intalnesti, poate o data in viata. Ochi de un albastru impecabil ascunsi sub pleopele blande, care vad prin tine, si doua maini care te fauresc.
Secretele d-lui Lazea Ioan, care de fapt este un reflexoterapeut la policlinica particulara SINA din Apahida – si nu un vraci misterios, stau in uleiul de furnici, cornul de cerb si nu in ultimul rand in mainile sale, prin care, cu iscusitele miscari, depune har si suflet pentru ca sanatatea sa ne ramana la cote inalte.
El este persoana la care apeleaza toti din sat atunci cand se confrunta cu dureri musculare sau dislocari ale oaselor, dureri de coloana sau de spate. De asemenea, dl Lazea Ioan este privit cu incredere si de foarte multe persoane din intreaga tara.
In pofida diplomei de la Bucuresti care atesta ca acest om-minune este Tehnician Maseur, tehnica masajului a invatat-o de mic, de la nemti si, mai apoi, continuand cu efortul si dorinta care se oglindesc in “magia” care o zugraveste acum.
Valea Draganului
Din sutele de sate ale Clujului, Valea Draganului se deosebeste nu doar prin multimea ofertelor de cazare si a obiectivelor turistice din zona sau a stratului puternic de ozon, dar si prin capacitatea spiritului locului de a inmiresma cu divina ratacire a grijilor.
La limita muntilor Vladeasa, muntilor Meses si depresiunii Huedin, acolo unde culorile sunt mai intense, unde totul pare virtual, gasesti ceea ce numim noi liniste.
La intrebarea ,,Ce te-a uimit la Valea Draganului?” as putea raspunde “nimic”, pentru ca ceea ce vezi nu te uimeste pur si simplu, ceea ce vezi la Valea Draganului te zdruncina, te face sa te simti ca si cum tot ce cautai era exact sub nasul tau, era exact acolo si tu nici nu te oboseai sa privesti macar.
Un sat plin de farmec, dominat parca de intensitatea tacerii, o tacere alcatuita din sunetul izvorului, ciripitul pasarilor, o adiere de vant sau un latrat de caine.
Pentru a fi impresionat si mai mult, Valea Draganului iti ofera posibilitatea de a descoperi Pensiunea Iubu, un minunat loc unde ai putea afla mai multe despre refugiul marelui poet Lucian Blaga, despre momentele lui de liniste sau despre ceea ce ii reda inspiratia. Ati avea posibilitatea sa cititi poezia “Inscriptie pe o casa noua” admirand, in acelasi timp, si locul in care a fost scrisa. Spiritul lemnului de stejar si brad te conduc spre noi cunoasteri, spre noi teluri si spre istoria strabunilor.
Barajul de la Valea Draganului… privelistea iti creeaza un razboi al emotiilor si al trairilor, te face sa te inalti ca ciocarlia, sa pasesti incet pentru a nu zdrunciuna ceea ce reflecta apa… Padurea ce salasluieste si spiritul apei formeaza o putere aparte, un intreg. Ai putea simti cum plutesti, cum fiecare parte a corpului si a mintii te indruma sa visezi la infinit.
Si nu in ultimul rand, nu as putea neglija locul “de refugiu” al echipei – Pensiunea Casa Morar, care au dat dovata de ospitalitate si care au incercat sa ne faca sa ne simtim cat mai bine.
In pofida timpului, care ne-a limitat posibilitatile, comuna Poieni impreuna cu satele ei ne-au aratat un Cluj altfel, un Cluj care nu credeam ca exista, si totusi e aici, langa noi. Am vazut un Cluj care deapana istorie si in acelasi timp depune suflet pentru ca noi sa il privim cu alti ochi …din alt unghi al prismei. O inima a Transilvaniei care a fost, este si va ramane o parte a sufletului mioritic si pitoresc al Romaniei.