Comori găzduite în muzeele Clujului: ouă de dinozaur, meteoriți și mumii egiptene
Cred că atunci când vrei să cunoști cu adevărat un oraș e musai să iei în calcul și comorile culturale pe care muzeele le adăpostesc între pereții de sticlă. Știm că pentru unii vizitele la muzeu pot părea boring la început și că plimbarea printre exponate nu este o activitate care stârnește interesul tuturor. Totuși, chiar dacă vizita la muzeu nu presupune neapărat o activitate plină de dinamism, fiecare colecție are elementele sale care merită descoperite și care pot trezi interesul publicului larg, nu doar al celor pasionați de istorie.
De-a lungul timpului v-am prezentat de mai multe ori muzeele din Cluj și colecțiile inedite pe care ele le găzduiesc, însă azi m-am decis să vă demonstrez că orașul găzduiește adevărate comori. Acestea ne oferă ocazia să descoperim lumi de care știm doar din cărți și de la orele de istorie și care ascund minuni ce îți vor oferi ocazia să observi în mod direct aceste lumi de mult trecute.
Haideți să descoperiți câteva dintre comorile găzduite în muzeele Clujului. Ouăle de dinozaur, mumiile egiptene sau meteoriții sunt câteva dintre exponatele istorice despre care vorbim în acest articol.
Mumia umană de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește multe artefacte interesante, însă una dintre comorile care atrag cei mai mulți vizitatori este o mumie umană. Exponatul face parte din expoziția „Zei și muritori din Egiptul Antic”, în care sunt expuse mai multe artefacte antice egiptene.
Mumia umană este însă atracția principală a colecției. Ea se află într-un sarcofag de lemn pictat și a fost descoperită în zona Egiptului de Mijloc. Se știe despre exponat că bărbatul a murit între vârsta de 30-40 de ani și că avea 1,70 m înălțime, că mumia este mai veche de 2.000 de ani și că ceea ce vedem în zona toracică reprezintă un colier care era purtat de către persoaneledin familii înstărite.
În România, doar în Sibiu mai există o mumie expusă, așa că prin elementul de unicitate pe care-l găsim în muzeu putem într-adevăr să numim exponatul o comoară.
Dar Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este însuși o comoară prin faptul că găzduiește atâtea colecții interesante. Găsim expuse la muzeu și enigmaticele tăblițe de la Tărtăria, multe medalii napoleoniene, o multitudine de artefacte din perioada dacilor şi a romanilor și piese care reprezintă trei perioade importante: istoria modernă, istoria contemporană și istoria medievală și premodernă.
Și, desigur, dacă vorbim despre Muzeul de Istorie, să nu uităm că acesta gestionează și colecția de Istorie a Farmaciei, care după pregătirile de redeschidere a muzeului în Casa Hintz a primit numele adoptat de către public: Muzeul Farmaciei. Am scris despre redeschiderea muzeului și despre ce veți putea vedea din luna iunie a acestui an în Caza Hintz într-un alt articol.
Singurul cuib de ouă de dinozaur din România
În cazul în care nu ai auzit până acum, da, printre comorile găzduite în muzeele Clujului avem și singurul cuib de ouă de dinozaur din țară care a fost păstrat în poziția lui inițială. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, găzduit în sediul UBB, este un portal prin care ajungi să vezi cum arătau cuiburile de dinozauri.
De-a lungul timpului au mai fost descoperite ouă de dinozaur, însă comoara din Cluj are un element special. Cuibul expus se află exact în poziția lui inițială 🙂. A fost descoperit în anul 2000 în județul Hunedoara și cercetările arată că ouăle aparțin unui dinozaur numit Telmatosaurus transsylvanicus.
În cazul în care ouăle de dinozaur nu vi se par la fel de impresionante precum mi se par mie, să știți că muzeul adăpostește și fosile de dinozauri, de mamuți și alte animale, dar și multe alte curiozități provenite din întreaga lume.
Colecția de meteoriți
Tot la Cluj avem și o colecție impresionantă de meteoriți. Se află în Muzeul de Mineralogie al UBB, iar colecția cuprinde meteoriți căzuți pe 5 continente. Unul dintre motivele pentru care îndrăgim Clujul este pentru că avem ocazia să descoperim, chiar la noi în oraș, secrete nu doar despre istoria orașului, ci și despre istoria lumii.
Singura colecție de meteoriți din țară cuprinde fragmente din 6 meteoriți care au căzut pe teritoriul țării în județele Alba, Timișoara, Cluj, Dolj, Buzău și Mureș, iar cele mai vechi fragmente meteoritice expuse provin din anul 1852.
Pe lista comorilor pe care le puteți găsi mai sunt muuuulte de inclus. Merită vizitate pentru exponatele interesante și originale și Vivariul UBB sau Muzeul de Zoologie UBB, însă în acest articol v-am prezentat doar câteva dintre cele pe care noi le-am considerat inedite. Lăsăm pe tura viitoare comorile pe care le puteți găsi și în celelalte muzee din oraș și din împrejurimi. Până atunci, sper că v-am trezit interesul pentru explorarea istoriei prin numeroasele comori pe care le puteți găsi în muzeele Clujului 😀.