Clujul și clujenii în 11 fapte mai puțin cunoscute | #ClujulVăzutAltfel

de | | 4 Minute

Clujul și clujenii în 11 fapte mai puțin cunoscute | #ClujulVăzutAltfel

Orice lucru privit de la distanță pare că nu are nimic de oferit; privit în profunzime se arată însă interesant, minunat de-a dreptul. Clujul reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație, o fascinantă poveste despre oameni, culturi și întâmplări care ne trezesc uimirea și admirația. Ca să găsim aceste motive de încântare trebuie să ne luăm timp – să cunoaștem orașul, să contemplăm asupra a ceea ce vedem și auzim, să căutăm comorile ascunse.

Astăzi ne-am luat timp să redescoperim orașul. Am răsfoit cărți și am cules câteva lucruri care ni s-au părut interesante și demne de împărtășit. Urmează așadar o scurtă și amuzantă listă de chestiuni interesante despre Cluj și despre clujeni.

Foto: Laurențiu GălățanCasiana Ekart

1. Piața Unirii este punctul zero al orașului, reperul absolut și locul preferat pentru plimbări și discuții boeme pe o terasă cochetă. Cu o lungime de 220 metri lungime și 160 metri lățime, Piața Unirii este cea mai mare piață medievală din Europa Centrală și de Sud-Est.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile ClujulVăzutAltfel
Foto: Vlad Onaciu

2. Despre Biserica Sfântul Mihail știm că este al doilea cel mai mare monument gotic din Transilvania, după Biserica Neagră din Brașov. Însă punctul de atracție este turnul acestui edificiu religios, care măsoară 80 de metri, fiind cel mai înalt turn de biserică din România.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimileClujulVăzutAltfel
Foto: Gebe Alpar

3. Dacă tot ne-am concentrat atenția pe Biserica Sfântul Mihail, mai spunem că pe latura sudică a acesteia pot fi observate câteva ghiulele turcești provenite din asediul asupra orașului, eveniment care a avut loc în anul 1603.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: Iulia Bogdan

4. Strada Iuliu Maniu este una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj. Aici s-a păstrat cu fidelitate spiritul unui secol frumos, însă puțină lume știe că această stradă este și cea mai friguroasă din oraș. Dispunerea clădirilor favorizează circulația rapidă a curenților de aer, iar înălțimea acestora face ca razele soarelui să pătrundă foarte greu pe această arteră.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: vermllllon

5. Impunătoare și sobră, Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu este o prezență fără de care nu putem concepe istoria Clujului. Totuși, pe unul dintre pilonii bisericii poate fi citită o inscripție în limba latină, care datează din anul 1577, în care un elev spunea: ,,cine nu cântă în cor, stă ca boul în târg”. Putem spune că nu doar edificiul sugerează ideea de atemporalitate, ci și umorul strămoșilor noștri.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: Petric Victor

6. Până în anul 1933, atunci când au început lucrările la Catedrala Mitropolitană din Piața Avram Iancu, pe acel loc era un parc.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzut Altfel
Foto: Raluca Coca

7. Dacă v-ați întrebat unde a avut loc prima reprezentație profesionistă de teatru din Transilvania, vă spunem că s-a desfășurat la Cluj, în anul 1792, în sala de bal a Palatului Rhédey.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: Eliza Abrudan

8. Rămânem tot în zona aristocrației clujene și afirmăm că regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este stră-stră-strănepoata Claudiei Rhédey. Cine a fost Claudia Rhédey? A fost o femeie de o frumusețe cuceritoare, care a locuit în Palatul Rhédey. Prin căsătoria cu ducele Alexandru de Württemberg a dat naștere unui fiu, prințul Francisc de Teck. Acesta s-a căsătorit cu Mary Adelaide de Cambridge, iar fiica celor doi, Mary de Teck a devenit regina Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord prin mariajul cu regele George al V-lea. De aici și până la regina Elisabeta a II-a a fost o chestiune de generații.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: Andrei Tamas

9. În secolul XVI-lea, Sfatul orășenesc adoptă o hotărâre prin care calfele (tinerii meseriași) care nu mergeau la lucru și jucau zaruri sau cărți în cârciumi erau arestați și duși în închisoarea orașului. Această măsură a fost adoptată în vederea stopării acestui fenomen care luase o amploare greu de controlat.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: Florina Bonda

10. Cea mai frecventă jignire întâlnită în documentele de secol XVI-XVII era ,,fiu/fecior de bestie și curvă”. Pentru aceasta calomnie se aplica o amendă de 12 florini.

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: Darius Bogdan

11. Pentru execuția lui Baba Novac, clujenii au suportat cheltuielile presupuse de acest act. Astfel, în consemnările privind cheltuielile orașului, pentru data de 5 februarie, se specifică ,,am dat țiganilor pentru că au schingiuit, au torturat, au tras în țeapă pe Baba Novac și pe Preotul, florini 7, dinari 50 … Am plătit pentru Baba Novac și Preotul, celor doi călăi florini 3 … Am plătit lui Luca Acsi, pentru că a cioplit țeapa pentru Baba Novac, florini 2.”

Clujul și clujenii în 11 fapte neverosimile #ClujulVăzutAltfel
Foto: Miloš Petrović

Va urma 

Surse bibliografice:
Chiş Ancuţa-Lăcrimioara, Farmecul Clujului de altădată, Editura Dokia, Cluj-Napoca, 2015.
Nistor Ioan Silviu, Legendele Clujului, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2010.