Clujul nefiltrat – Bere cu tradiție și gust puternic

de | | 2 Minute

Clujul nefiltrat – Bere cu tradiție și gust puternic

Istoria berii începe cu câteva mii de ani în urmă, când s-a descoperit accidental procesul de fermentare al acesteia. Având în componență doar 4 produse naturale: drojdia de bere, malț, hamei și apă, berea este printre cele mai populare băuturi alcoolice din lume.

Clujul are tradiție în producerea consacratei licori cu spumă și gust puternic. În anul 1878 frații Czell au construit prima fabrică de bere din oraș. Astfel s-a născut regele berii din România – Ursus, chiar aici în inima Ardealului.

Chiar dacă brandul românesc cu tradiție a fost cumpărat de către grupul japonez Asahi Group Holdings, ursul panda nu va lua locul celui brun, carpatin. Berea își păstrează ambalajul și gustul ce a proclamat-o superioară.

Nefiltrată, neagră, blondă, premium, fără alcool sau cu arome, berea este consumată în multe combinații și cu multe ocazii. Pretext de socializare sau doar un companion potrivit la o masă delicioasă, berea este o prezență activă în viețile românilor.

Din pasiunea pentru bere, au luat naștere și alte mărci de bere ce încearcă să desăvârșească gustul malțului. Berea artizanală sau beer craft, este o băutură cu personalitate. Ingredientelor de bază li se adaugă unele noi, rezultând sortimente unice de bere.

Joaca cu ingredientele se face în fabrici micuțe, de către oameni pasionați și determinați să găsească cele mai gustoase combinații. Sortimentele sunt denumite într-un mod creativ iar ambalajele nu dezamăgesc nici ele.

O marcă demnă de numele Clujului ce produce bere artizanală, este Bere a la Cluj.  Aici Cosmosul este surprins în sticle opace, botezate generic Gaura Neagră, Phaza Lunii sau Ursa Amară. Aromele se păstrează în dozaje de 330 de ml iar cunoscătorii vor putea identifica note și accente subtile de gusturi.

Bere a la Cluj1jpg

Într-un spațiu micuț dar butoaie încăpătoare, fermentează și berea celor de la Hophead Brewing. Mini-fabrica aparține unui cuplu îndrazneț ce produc 7 sortimente de bere unice prin gustul lor: AutoPilot, Immigrant, Red Line, Opium, Dark’oh,  Pure C  și Ne Brună după Tine.

Hophead Brewing

Clujul nefiltrat nu are nevoie de retușuri, nici la gust sau imagine. Nu umblăm nici la contraste, ele atrag și ne transformă într-un oraș multicultural. Recomandăm totuși consumul responsabil de alcool și senzații tari.

Loredana Giță, redactor Cluj.com