Clujul mișună de evenimente și oameni faini

de | | 3 Minute

Cluju-i un oraș fain – o spun nu doar locuitorii ci și cei care au călcat vreodată pe aici. Zilele astea, orașul se conectează mai mult ca oricând cu locuitorii săi, organizând activități atractive pentru toate vârstele și gusturile.

Zilele Clujului au început din 25 mai și se vor încheia în 28 mai, aducând laolaltă concerte, teatru, muzică clasică, spectacole medievale, ateliere de creație, demonstrații culinare, tururi ghidate la BCU sau în pădurea bântuită, conferințe, concursuri, jocuri, proiecții și expoziții care mai de care mai interesante.

Diversitatea evenimentelor organizate anul acesta, încheagă comunitatea și promovează arta, pe toate palierele ei. Clujul mișună de evenimente și oameni faini, se întâmplă lucruri interesante, în zeci de locații și tot ce trebuie să faci, este să alegi pe unde să te poarte pașii.

Chiar dacă vremea e mai capricioasă decât o pisică aristocrată, compania plăcută și evenimentele ne scot din casă. În Piața Unirii, Piața Muzeului, Parcul Central “Simion Bărnuțiu”, Casino – Centru de Cultură Urbană, Strada Mihail Kogălniceanu, Strada Potaissa – Zidul Cetății, Pădurea Hoia-Baciu, plus alte locați, evenimentele animă tot orașul.

ce poti face in cluj iosif miclaus

Cu atâtea ispite, decid să surprind pulsul orașului de zilele lui, hoinărind câteva minute prin centru. Rock-ăreala din piața recent renovată îmi surprinde picioarele ce se conformează cu ritmul alert. Basul puternic și notele înalte alungă norii adunați și face culoar soarelui pentru a lumina piața. Mă îndrept spre strada pe care nu demult, cântam Gaudeamus igitur și ieșeam cu lecții valoroase de pe băncile facultății.

Oamenii aranjează de zor lucrurile ce dau culoare tarabelor și îți zâmbesc cu drag de fiecare dată când te întorci să privești câte minunății pot face două mâini dibace. Cu ardeleanu nu-i deloc greu să intri în vorbă, și niciodată nu scapi fără să auzi cel puțin o poveste de viață interesantă sau un gând bun. Strănut insistent în zona îmbibată cu folclor și tradiție iar un comerciant mă avertizează că urmează să mă petrec.

handmade cj

“Da’ ce-i aia rubarbă?” , întreb eu mai înflăcărată decât dragonii de pe Chios. Fără să stea pe gânduri, partenerul meu de discuții mă servește din toate bunătățile închise ermetic în borcănașe. Dulceață de rubarbă și mentă, dulceață de “pișcători” (ardei iute), dulceață de pepene galben, usturoi, ceapă, miere în nuanțe de chihlimbar, siropuri sănătoase și ambalaje autentice.

dulceata cj

Bijuterii din lemn, sârmă, metale sau pietre prețioase, înnobilate de picturi manuale, sculpturi, tablouri, cadouri, dulciuri de casă, mâncăruri și fructe proaspete, cărți, elemente din portul popular, jucării și flori, toate astea îmi imprimă un singur cuvânt în memorie – multiculturalism. Îmi ridic pașaportul multicultural de la tarabele exotice în care fiecare țară își prezintă cum știe mai bine, lucrurile care o definește.

zilele cj 2017

Privesc, miros, gust, ating, întreb, zâmbesc, fotografiez și iar zâmbesc. Mi-s dragi oamenii ăștia simpli, care nu întorc profilul care îi avantajează atunci când le faci poze, care îți răspund politicos dacă nu știi ce-i aia rubarbă, care îți dau să guști din munca lor sau îți povestesc fragmente din propria viață.

comercianti Kogalniceanu

De zilele Clujului sărbătorim mai ales oamenii. Apoi progresul, clădirile, tehnologia, modernizarea, investițiile sau guvernarea. Îi aglomerat Clujul de ziua lui, invitații sosesc neîncetat la petrecere și se comportă ca o adevărată comunitate.

Să înceapă petrecerea! Programul complet îl găsiți aici: Zilele Clujului

Foto: Iosif Miclaus Photographer, Instagram @pmainvest98

Loredana Giță, redactor Cluj.com