Clujul văzut din interiorul clădirilor sale
Interiorul clădirilor din Cluj sunt la fel de minunate ca și fațadele acestora. De multe ori, intrând într-o clădire, te lași purtat de impresie și farmecul locului uitând cu desăvârșire de ce ai intrat acolo. Alteori, aduni multă indignare atunci când vezi un interior superb, aflat într-o avansată stare de deteriorare. Sunt însă și situații în care, absorbit fiind de nevoile cotidiene, nu îți ridici privirea din pământ pentru a observa frumusețea de care ești înconjurat.
foto: Victor Petric, Clujstreetart, beabolonyi
Dacă te întrebai cum arată orașul aflat la o privire distanță de tine, îți propunem să admiri câteva interioare clujene cu personalitate.
Biserica Catolică ,,Sfântul Mihail”
Nu există citadin care să nu cunoască acest edificiu. Se vor găsi însă oameni care nu au făcut încă cunoștință cu interiorul acestui simbol al orașului. Dacă nu ai pătruns după ușa masivă din lemn, de pe latura vestică a clădirii, să o faci cât mai curând. Rezervă-ți câteva zeci de minute să admiri vitraliile viu colorate în care sunt reprezentate scene biblice, prezbiteriul, coloanele, unduirea ogivelor și orga. Asează-te pe o bancă de lemn din aulă și inspiră frumusețea, adună-ți gândurile și lasă-te purtat de emoția pe care măreția clădirii o naște în suflet.
Casa Piariștilor
Într-o zi obișnuită, clădirea abundă de veselie studențească. Studenții Facultății de Istorie și Filosofie se plimbă pe holurile ,,Clădirii Echinox”, cum i se mai spune acestei clădiri, în așteptarea profesorilor, în pauze sau atunci când părăsesc sălile de curs. Între aceste momente, holurile lungi, extrem de sobre sunt goale. Tăcerea acestora ne amintesc de perioada medievală, de iezuiți și de familii nobiliare.
Universitatea ,,Babeș-Bolyai”
Atunci când intri în această respectabilă instituție de învățământ superior ești cuprins de un sentiment de profund respect și admirație.
Holurile lungi, decorul minimalist și elegant al pereților, înălțimea sălilor face ca totul să fie pătruns de o sublimă armonie. Este improbabil ca atunci când intri în clădirea sediului central al Universității ,,Babeș Bolyai”, de pe strada Mihail Kogălniceanu, să nu îți amintești de pauzele de cafea, de emoția examenelor și de cei mai frumoși ani ai tinereții, cei ai studenției.
Liceul Unitarian „János Zsigmond”
Într-o după-masă de la începutul săptămânii, ușa liceului este prea îngustă pentru șirul de elevi grăbiți și fericiți. Făcându-mi loc printre ei, mânată de o puternică dorință de a descoperi ceea ce se află dincolo înălțimea ei impozantă, intru. Holul este larg, elementele decorative inspiră eleganță și rigoare, iar scările largi invită oaspeții să cunoască alte înălțimi. Urcând, observ jocul misterios de lumini și umbre a holurilor de la primul etaj, îmbinarea perfectă între vechi și energia copilăriei, a adolescenței, iar ocazional privesc spre grupurile de elevi gălăgioși care-și caută sala.
Biserica Evanghelică
Traversând grăbit strada de la Muzeul Farmaciei spre stația Sora, observi o biserică ce își întinde mlădios turnul spre cer. Pentru un trecător se arată misterioasă și inaccesibilă pentru că, de cele mai multe ori, este închisă. Sunt ocazii în care ușile i se deschid iar trecătorii îi pot admira interiorul elegant, luminos și sobru. Noi am avut ocazia să ne minunăm de interiorul acestei biserici la un concert Sofar Sounds.
Casa Matia Corvin
Studenții de la Arte au lumea lor, în centrul orașului, într-o clădire de secol XVI. Am intrat să o cunosc, fiind intrigată de lumea care se află după acea ușă. În interior am descoperit un hol nu prea larg, împodobit cu statuete, săli de curs mici, o curte mare, menită să aducă inspirația celor care se află în chinurile creației. Cine s-ar fi gândit că rigoarea Evului Mediu se îmbină atât de bine cu viziunea futuristă a studenților de la Universitatea de Artă și Design?
Biserica Franciscană
Principala atracție turistică din Piața Muzeului este, așa cum ai bănuit, o biserică. Interiorul Bisericii Franciscane este fermecător din mai multe puncte de vedere: pe lângă decorul baroc cu elemente gotice, biserica este frumoasă prin emoția care o trezește în noi.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Ce se poate vedea într-un muzeu? Multe lucruri, toate spectaculoase. Mie mi-au atras atenția muncitorii care lucrau de zor la renovarea clădirii și aceste scări șerpuitoare, de o frumusețe simplă, cuceritoare.
Biblioteca Central Universitară ,,Lucian Blaga”
Am găsit această locație, îndrăgită deopotrivă de studenți și de cadrele didactice, în fervoarea a două evenimente – o expoziție dedicată ultimului rege al României, Majestatea Sa Regele Mihai I, și apropierea sărbătorilor de iarnă.
Colindând holurile înalte care au fost și sunt un bun sfetnic, încercam să observ ce s-a mai schimbat. Am descoperit noi canapele pe care oamenii studioși se relaxează în pauze și aceeași liniște de care mi-a fost dor.
Hotel Continental
Rare sunt ocaziile în care poți admira interiorul acestei bijuterii arhitecturale. Deși mulți citadini au fost tentați să pășească în sălile hotelului, puțini sunt cei care au și trecut la fapte pentru că, după cum se știe, clădirea este închisă. Totuși, sunt momente în care poți intra în hotelul Continental.
Ceea ce vezi nu poate fi redat în cuvinte.