Clujul are stil și designeri talentați

de | | 2 Minute

Clujul are stil și designeri talentați

Zicala cine se aseamănă se adună, se confirmă în Clujul nostru drag. Veniți din toate părțile țării și poate de peste hotare, studenții de la Arte se remarcă în mulțime. Excentrici și talentați, viitorii designeri pornesc trenduri și pun bazele unor concepte inedite.

Tinerii pasionați de artă și design au trecut printr-un proces serios de admitere ca să devină studenți la UAD. Admiterea se face pe bază de concurs și cuprinde trei probe: proba generală de desen, proba practică, specifică specializării alese și proba orală ce constă într-un interviu pe baza mapei cu lucrări practice.

Clujul și Sibiul au fost primele orașe în care s-au întemeiat școli de artă, în secolul al XVIII-lea. Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj Napoca, denumită inițial Școala de Arte Frumoase din Cluj, fiind locul de întâlnire a multor tinere talente.

Înființată în anul 1926, universitatea se impune ca una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior în domeniul artelor vizuale din sud-estul Europei.  Misiunea universității este de a furniza o educație corespunzătoare celor pasionați de artele vizuale (arte plastice, decorative și design) și de a contribui la dezvoltarea societății prin creațiile generate.

Lucrurile se mișcă la Cluj, oamenii au idei și organizează tot felul de evenimente, expoziții, târguri și participă la competiții naționale sau internaționale. În decoruri de poveste, la castel sau Muzeul de Artă, la târg sau în spații neconvenționale, studenții își expun creațiile vestimentare, demonstrând existența stilului și inovației în Cluj.

Prezenți în cadrul London Fashion Week, designerii clujeni au impresionat și anul acesta prin creațiile pline de culoare și combinațiile interesante de texturi.  Expoziția prezentată de România, intitulată „Standpoint”, a abordat fețele globalismului și localului, prin prisma reflecțiilor trecutului dar și a oportunităților aduse de prezent.

În fiecare an, absolvenții universității își expun munca din timpul anilor de studiu, în colecții ce le poartă semnătura, ideile și viziunea asupra lumii.  Organizând Gala UAD de 19 ani, se creează un mediu propice susținerii viitorilor artiști care vor contribui la îmbogățirea artei contemporane.

Un alt eveniment fashion, așteptat la nivel local, este Galeria de Stil  ce se va desfășura anul acesta în perioada 24-26 martie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Aici se vor aduna cei mai reprezentativi oameni din lumea modei precum și specialiști din centrele de înfrumusețare.

Ne mândrim așadar cu oamenii ce fac artă din stofe, fibre și țesături, realizând piese unicat ce se mulează personalității noastre 🙂

Loredana Giță, redactor Cluj.com