Clujul anilor 2000, cu o față diferită de cea de astăzi
Clujul anilor 2000 era ceva mai diferit față de cum îl știm astăzi – și pe bună dreptate, având în vedere că a trecut mult timp de atunci. Chiar mai mult decât poate ne dăm seama, uneori. Pentru cei care au gustat din acei ani și s-au distrat la Music Pub, Sărbătorile Berii sau alte locuri ale vremii, îi invităm la o mică retrospectivă (atenție: poate conține urme de nostalgie!). Pentru cei mai tineri sau care nu au locuit aici, vă invităm să vedeți cum se distrau și cum își petreceau timpul clujenii prin anii 2000.
Foto sus: Centrul orașului (cu locul de întâlnire Matei) la mijlocul anilor 2000 (Sursă: Wikipedia)
Unde mâncai în Cluj?
În Clujul anilor 2000, restaurantele și cofetăriile nu erau așa de frecvente precum sunt astăzi. Ce mai avem din vremurile de atunci și găsim și astăzi este cofetăria Carpați, pe care o știm cu toții sau Maimuța Plângătoare. De asemenea, și Vărzăria, care oferă mult apreciata varză a la Cluj, exista acolo și servea, și atunci, clujenii pofticioși. Aceasta dăinuie și în zilele noastre, fiind o mărturie a mâncării clujene de atunci și astăzi. Însă unele locuri au rămas, în zilele noastre doar o amintire.
Pe strada Observatorului, vizavi de unde se află astăzi centrul Sigma, se putea savura o prăjitură la cofetăria Castellari. Un precursor al fast-food-urilor clujene a fost Hungry Bunny. Acesta era un mix de fast-food și pizzerie și se afla chiar în centru. De aici, copiii (și nu numai) puteau achiziționa sandwich-uri, pizza, burgeri și alte mâncăruri de tip fast-food. Mai târziu, au început să apară și brand-urile internaționale în Cluj care au schimbat percepția oamenilor asupra mâncării de acest tip.
O fotografie „de epocă” cu sigla de la intrarea Hungry Bunny (Sursă: Angelfire)
Pentru cei care voiau să mănânce ceva mai select, exista și atunci restaurantul Belvedere. Era un loc de socializare și savurare a unei mese bune și pe atunci.
Locuri de întâlnire
Tinerii din Clujul anilor 2000 se distrau adunându-se cu toții și petrecându-și timpul liber laolaltă, ca și acum, de altfel. Un loc de adunare de care probabil își amintesc mulți cu drag era „la Matei” sau „la coadă”. I se spunea astfel datorită faptului că întâlnirile se făceau la statuia lui Matia Corvin, în spatele acesteia (la coada calului, așadar). Aici tinerii se întâlneau, povesteau și socializau. Devenise o adevărată „tradiție” în anii 2000 să mergi la Matei, să stai cu alți oameni de o vârstă cu tine, cu orele, la povești și distracție. Alt loc unde se puteau întâlni oamenii pentru a se și distra era clasicul festival de bere. Diferite brand-uri de băuturi organizau astfel de evenimente, în cadrul cărora aveau loc și concerte ale unor trupe din țară, precum Iris, Direcția 5, Voltaj sau Vama Veche.
Loc de afișaj în Cluj-Napoca pentru diverse evenimente și concerte din anul 2000 (sursă: ClickZoomBytes)
Desigur că anii 2000 au reprezentat și o perioadă în care mai multe formații clujene s-au consacrat. Pe vremea respectivă, era în vogă rock-ul printre tinerii clujeni, astfel că trupe precum Nightlosers, Kumm, Hara, Sistem (numită, pe atunci Hands’n’Feet) Sensor sau Luna Amară au cucerit rapid publicul prin melodiile lor cu totul „cool”.
Concertele se mai organizau prin Music Pub (actualul Irish), care era și acesta un adevărat loc de întâlnire al Clujului. Festivalul Berii, mai sus amintit, era organizat pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian. Aici nu se adunau doar tineri din Cluj, ci și din împrejurimi, cum ar fi din Turda, Gherla, Huedin sau chiar Baia Mare, distrându-se cu toții împreună. Mai exista și o versiune clujeană a Hard Rock Cafe ce se afla în Zorilor (actualul Hardward Pub), un adevărat centru al comunității rock din Cluj-Napoca.
Afiș de promovare a unui concert Luna Amară din Music Pub din anul 2000 (Sursă: ClickZoomBytes)
Un alt loc de care (probabil) își amintesc unii cu mare drag, în special iubitorii ceaiului este Ceainăria. Aceasta era situată în centru și era un loc frumos pentru a savura un ceai cald și bun.
Totodată, nu existau „cluburi” în Cluj în anii 2000. În schimb, erau diverse discoteci, unde se adunau cu toții pentru a dansa și a se distra. Dintre acestea, trebuie să amintim Atlanticul în Mănăştur, Ambasadorul din Mărăşti, Wake Up în Zorilor (cu o sonorizare modernă pentru vremea respectivă), Bianco e Nero în centru, OK, ulterior No Problem în Mihai Viteazul şi Hully Gully în Mănăştur, care a fost cea mai mare discotecă din Europa de Est pentru o vreme.
Magazine și alte locuri cu semnificație în comunitate
Desigur că, pe lângă distracție și socializare, Clujul anilor 2000 dispunea și de diferite magazine și spații comerciale. Existau diferite magazine, precursoare outlet store-urilor pe care le vedem în zilele noastre, de unde se puteau cumpăra haine. Mall-urile aveau să apară mult mai târziu în Cluj. Până atunci, înainte de asta, cel mai apropiat lucru de un mall în Cluj era magazinul Central de pe strada Ferdinand. De aici se puteau achiziționa haine, bijuterii și diverse produse „de lux”. Era împărțit pe trei etaje: primul pentru femei, al doilea pentru bărbați și al treilea pentru copii.
Dacă voiai să iei un cadou sau o amintire pentru cei dragi, mergeai la magazinul King Art, aflat în centrul orașului, de unde puteai cumpăra obiecte precum table de șah, statuete, căni și altele. Desigur că trebuia să fii dispus și să scoți ceva în plus din buzunar când mergeai aici.
Tot în centrul orașului mai puteam găsi și magazinul Shooters. Înainte de era digitală și a smartphone-urilor, pozele se făceau cu aparate cu film. Drept urmare, filmele puteau fi developate aici, dar se și puteau cumpăra aparate foto, filme, sau alte accesorii și lucruri ce țineau de lumea fotografiei.
Foto: Cinema Arta, cândva prin anii 2000 (Sursă: Login2Life)
După cumpărături, puteai merge să vezi un film la Cinema Republica (actualul Cinema Florin Piersic) sau la Cinema Victoria.
Desigur că aceste locuri există și astăzi, fiind în continuare frecventate de iubitorii marelui ecran. Însă trebuie menționat că aceste cinematografe (și altele, emblematice și cu un impresionant istoric) existau și în anii 2000, fiind apreciate de clujenii cinefili.
În plus, pe-atunci, această activitate nu ținea tocmai de domeniul banalului.
Perioadă de tranziție
Desigur că, în anii 2000, Clujul a cunoscut și o schimbare. Multe locuri de întâlnire pe care le putem vedea în zilele noastre, baruri, cluburi, au apărut în acest deceniu. Clujul anilor 2000 a cunoscut un adevărat boom pentru toate acestea în perioada 2006-2007, datorat în special creșterii numărului studenților din Cluj și nevoia de mai multe locuri de distracție. Așa au apărut mai multe baruri și cafenele, precum și cluburi. Acestea pot fi considerate o adevărată „reformă” a vieții clujene și chiar o influență asupra economiei locale.
Dacă este să privim în urmă, Clujul anilor 2000 ar putea fi descris ca un deceniu încărcat cu amintiri frumoase pentru cei ce și-au petrecut anii de liceu sau de studenție aici, precum și o adevărată lecție de viață pentru cei mai tineri sau recent veniți aici. Este, de asemenea, un mod interesant de a vedea cum a evoluat viața în Cluj-Napoca și cum, din puținele locuri pe care le aveam cândva, avem acum o puzderie de localuri și evenimente la care putem participa. De asemenea, având în vedere evoluția de-a lungul timpului, nu putem decât să ne întrebăm cum vom privi următorul deceniu? Ce va fi diferit atunci față de acum? Ce locuri vor dispărea și ce va apărea în schimb?