În Cluj, de carte nu scapi! (din fericire)

de | | 2 Minute

În Cluj, de carte nu scapi! (din fericire)

Dacă te-ai întrebat ce se întâmplă prin Piața Unirii, e bine de știut că orașul e asaltat de cărți în următoarea perioadă. În timp ce FICT 2016 se pregătește să își primească cititorii în Piața Unirii (începând de marți, 4 octombrie), organizatorii au pregătit câteva campanii inedite de promovare a lecturii și a scriitorilor clujeni în rândul publicului.

Astfel, după cum vă spuneam zilele trecute, clujenii au primit simpatice „impulsuri” de a citi din partea Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Cei care au trecut prin centrul orașului zilele trecute au primit o mică broșură însoțită de o carte. Noi am primit volumul „Bravul nostru Micșa!”, de Radu Țuculescu (Ed. Eikon).

FICT BUS, autobuzul unde ficțiunea se întâlnește cu realitatea

O nouă campanie inedită se va desfășura începând de azi (29 septembrie), până pe 10 octombrie. Linia de transport în comun 24B devine FICT BUS!

Zilnic, 100 de pachete de cărți vor fi oferite în dar călătorilor aflați pe linia 24B. Proiectul este realizat în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca, iar pachetele de cărți vor fi oferite în mod aleatoriu călătorilor.

Cărți în dar pentru clujeni

Frumos mod de a promova un festival de carte! Pe lângă FICT BUS, numeroase cărți în dar vor fi răspândite prin tot orașul.

FICT 2016 va avea loc în perioada 4 – 9 octombrie 2016, în Piața Unirii din Cluj. În prealabil, între 2 – 4 octombrie, în Cluj are loc Festivalul Național de Literatură ( FestLit Cluj 2016 ), care va reuni 50 de scriitori clujeni și 50 de scriitori din toată țara în cadrul unor ronduri de gală ale scriitorilor, lecturi publice, simpozioane şi un desant scriitoricesc în şcoli, facultăţi, biblioteci sau lansări de carte.

În deschiderea FICT 2016, are loc Marșul Lecturii! În acest an, festivalul este gazda a 7 țări invitate, iar dintre invitații de onoare îi amintim pe Alessandro Baricco, Ali Calderon, Josef Straka, Adam Puslojic, Franco Moretti, Mario Bojorquez, Mite Stefoski și Etienne Verhasselt. Vor fi prezenți și Mircea Cărtărescu, Mircia Dumitrescu și Andrei Codrescu.

Alte evenimente speciale din cadrul festivalului, demne de menționat, ar fi spectacolele puse în scenă de Dirty Granny Tales (muzică live, teatru de păpuși, dans și animație), trupa Arhaic (folk, muzică tradițională), trupa Times of Need (rock, southern/groove metal) și Lipicioșii (muzică live, teatru, entertainment).

Cu mare interes este așteptată și seara de Jam Session – Poetry Night, un eveniment inedit în România la care vor participa invitații de onoare ai FICT 2016!

*** *** ***

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) este un eveniment de anvergură internaţională care susţine cultura scrisă română şi universală. Centrul Clujului găzduiește, în fiecare an, cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare.
În Piața Unirii au loc numeroase lansări de carte, recitaluri de poezie şi lecturi publice; întâlniri cu scriitori români şi străini; dezbateri, conferinţe, colocvii, concerte și spectacole.
Misiunea FICT este aceea de a oferi, timp de șase zile, o călătorie extraordinară în lumea cărților, printr-o manifestare culturală amplă pe măsura Clujului academic, cultural și spiritual.

foto 1: din spotul de prezentare FICT 2016 – by Sergiu Lupșe.